Франция и ООН предупредиха за гладни бунтове по света

Световните цени на храните отбелязаха исторически максимум
Обновена: 4 фев 2011 15:54 | 4 фев 2011 15:54, Елка Василева
15
Франция и ООН предупредиха за гладни бунтове по света
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ръстът на световните цени на храните може да доведе до гладни бунтове. Това заяви министърът на земеделието на Франция Брюно ле Мер на съвместна пресконференция с генералния директор на Организацията по прехраната и земеделието към ООН (ФАО) Жак Диуф, предаде АФП.

В четвъртък ФАО съобщи в официално прессъобщение, че световните цени на храните за пореден път са достигнали исторически максимум.

През януари тази година продоволственият индекс на цените на ФАО (включва цените на зърното, маслените култури, млечните продукти, месото и захарта) се е повишил с 3,4% в сравнение с декември и е достигнал най-високата си стойност - 231 пункта от 1990 г. насам, откакто ФАО започна измерването му.

От ФАО посочиха, че цените на храните ще останат най-вероятно високи през следващите месеци. Най-силно се очаква да бъдат засегнати Китай, Индия, Индонезия и Русия, предаде CBC News.

Според ФАО ръстът на цените на храните е една от основните причини за безредиците в Египет и Тунис.

През 2007-2008 г., когато индексът на цените на ФАО беше около 200 пункта, гладни бунтове имаше в 61 страни, пише Lenta.ru. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Жак ДиуфФАО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Kрис Бъртон преди 13 години
Все още има хора,които не се съобразяват с това геополитическо състояние на нашата планета,и продължават да правят по над 1-2 деца,като ***,евреите и разбира се нашия велик ***-министер на М В Р то Цветанов , който се празни все вътре без да мисли.Това е доказателство че е ***.
13
0
 
1
 
! Отговори
ас преди 13 години
пренаселване, ако не можеш да се изхраниш от земята по която ходиш, кой ти е крив, независимо то глобалните болести и епидемии, населението расте,но не върви ООН да разправя как населението трябва да намалее поне 10 пъти, че да може да се ихранваме природосъобразно, а не с индустриално земеделие и животновъдство
12
0
 
2
 
! Отговори
инж.Бъчваров,Казанлъ преди 13 години
Ох,съграждани,тази фатална 2012 година не е посочена случайно в Календарът на Маите:те не казват дирекно,че Човечеството ще изчезне от някакъв Апокалипсис,аче един цикъл на Земята от около 12000 години ще свърши и ще започне нов,с напълно различни климатични и физико-химични параметри.А Човечеството или ще еволира или няма да оцелее и Земята ще продължи да си живее без Човешкият род.В моментът оста на Земята се клати и екваторът се приближава към ЕО,а Арабските страни ще ги погълне постнята.
11
1
 
3
 
! Отговори
narod преди 13 години
nqkoi da nie pital, nie ot koga gladuvame
10
1
 
8
 
! Отговори
До №4 преди 13 години
Какво ти нормално хранене!То добре че са "примоциите" по големите вериги,че успяваме да купим елементарни неща,пък било то и от по-лошо качество!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много шокиращо ми прозвучаха снощи думите на уважавания от мене Тома Томов, че нашето поколение го очаква война. Като ги гледам тия физиономии в Египет, голяма част от тези ще тръгнат към Европа в най-скоро време.
8
0
 
9
 
! Отговори
бай Шано преди 13 години
ще ви прозвучи много соц. но проблемът за пореден път не е в липсата на благата а в преразпределението им......спомнете си "гладната "криза в бг от 90-те изнесе се зърното и после се върна обратано НО на 3-на цена
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
BRAT ,BASHTA,VSE MAIMUNI SA
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тоя на снимката на Обама баща му или брат му е.
5
4
 
21
 
! Отговори
3456 преди 13 години
От изброените страни - Китай, Индия, Индонезия имат проблем с пренаселването. Не може да се плодиш и множиш, да унищожаваш всичко по пътя си. На съсипеш местните земи от алчност, да сеналага да внасяш от друго място, където най-вероятно има същия проблем, и после да претендираш да е на аванта. Не става!А в БГ е друго положението. Земята ни е много плодородна, може да изхрани 20 милиона население, ама... който трябва да я обработва е в София !
4
1
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 13 години
То и сега при нас е глад но ако дигнат още малко цените ще настъпи мор.На тия цени в момента е трудно човек да се храни нормално.
3
2
 
16
 
! Отговори
рационалист преди 13 години
Като са се наплодили като плъхове,да почнат да се ядат един друг точно като плъхове
2
2
 
10
 
! Отговори
>>> преди 13 години
Как па веднъж некой не предупреди за нещо хубаво. После се чудиме що ходиме навъсени. Щот наще журналисти черпят челен световен опит. Май ще отказвам медиите въобще!
1
2
 
16
 
! Отговори
*** преди 13 години
Не да предупреждават, ами да направят нещо по въпроса!!! Като нищо могат да не влагат толкова много пари за отбрана, че ако народа е нахранен и задоволен, няма да се бунтува толкова!