Египет е свободен – скандира площад "Тахрир"

Светът приветства оттеглянето на Хосни Мубарак
12 фев 2011 08:52,
116
Египет е свободен – скандира площад "Тахрир"
Египет ликува. Снимка: БТА

Скандирания "Египет е свободен" огласят централния площад "Тахрир", съобщи Асошиейтед прес.

Стотици хиляди египтяни танцуват, плачат и се молят за по-добър живот слид оттеглянето на Хосни Мубарак от власт и края на продължилото три десетилетия авторитарно управление.

Изпаднали в екстаз хора подхвърляха войници във въздуха, а цели семейства се снимаха пред танковете по улиците, наводнени от жители на 18-милионната столица, излезли да празнуват победата.

"На 21 години съм и за първи път в живота си се чувствам свободен", заяви Абдул-Рахман Айяш, роден осем години следэидването на Мубарак на власт.

Още по темата
11 фев 2011 18:20
188

"Това е най-щастливият ден в живота ми", каза Али Таяб и не забрави да почете паметта на убитите при сблъсъците с полицията и привържениците на Мубарак.

Пред президентския дворец в Кайро хиляди вдигаха ръце със знака на победата и скандираха: "Бог е велик!"

"Египет е свободен" - крещеше Махмуд Елета, организатор на протестите. "Това е очакваният край за всеки диктатор".

Държавната телевизия, която до вчера бе бастион на режима, започна късно снощи да излъчва кадри на всенародното празненство, след като през целия ден се опитваше да убеди зрителите, че протестиращите са ограничена група хора, посочва Ройтерс.

Един от телевизионните водещи обяви, че сега вече египтяните дишат свободно.

След 18 дни на масови протести 82-годишният Хосни Мубарак предаде властта на военните и замина със семейството си в курорта на Червено море Шарм ел шейх.

По време на безредиците в страната загинаха най-малко 300 души, а над 5000 са ранени.

Светът приветства оттеглянето на Мубарак

Светът реагира положително на новината за оставката на Мубарак.

Повечето световни лидери приветстваха решението на дългогодишния авторитарен президент, като не пропуснаха да призоват и за мирен преход към демократично управление в страната, която от години действа като стабилизиращ фактор в размирния Близък изток.

„Хората се произнесоха и Мубарак чу гласовете им”, заяви американският президент Барак Обама на извънредна пресконференция в Белия дом.

„През последните няколко дни народът на Египет почувства, че мнението му има значение”, коментира американският президент.

„Вие виждате как историята се случва пред вас”.

Обама предупреди, че оттеглянето на Мубарак не е край на прехода към демокрация в Египет, а едва началото на процеса.

Белият дом призова новите власти на Египет да уважат съществуващите мирни споразумения с Израел след оставката на дългогодишния лидер Хосни Мубарак.

„Важно е следващото правителство на Египет да признае споразуменията, подписани с правителството на Израел”, коментира говорителят на администрацията на американския президент Барак Обама Робърт Гибс.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова за „прозрачен, организиран и мирен преход” в Египет след оставката на президента Хосни Мубарак на фона на масови протести.

„Уважавам навярно трудното решение на Мубарак, взето в името на интереса на египетския народ”, коментира генералният секретар.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров разчита, че египетските власти ще могат да гарантират нормалното функциониране на държавните институции, както и че опозиционните сили ще проявят готовност за стабилизиране на ситуацията.

„Приемаме последните новини от Египет като резултат от процесите, протичащи между основните политически сили. Това е свидетелство, че действащите власти подхождат отговорно и се опитват да способстват за постигането на национално съгласие”, коментира Лавров.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че е оптимист, че смяната на властта в Египет няма да дестабилизира Близкия изток.

„Уверен съм, че Египет ще бъде продължи да бъде сила за стабилност и сигурност”, коментира Расмусен след като египетската армия пое контрола над страната след решението на президента Хосни Мубарак да подаде оставка.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че с оттеглянето си Мубарак „създава възможност за провеждането на по-бързи и по-широки реформи”.

„Бъдещето на Египет вече е в ръцете на египетския народ”, допълни тя.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че Египет трябва да се насочи към изграждането на цивилно демократично управление след оставката на Хосни Мубарак.

Камерън посочи, че за Египет е настъпил „скъпоценен момент и възможност за формиране на правителство, което може да обедини цялата държава”.

"Франция приветства оставката на Хосни Мубарак от президентския пост в Египет", заяви президентът Никола Саркози.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел приветства решението на египетския президент Хосни Мубарак да подаде оставка. Тя определи тази стъпка като „историческа промяна”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много интересно от какво се е освободил Египет:)))
87
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
сериозно ли?
86
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
по добре под юридикцията на някого но сит...от колкото свободен,и на никого ненужен и гладен...криворазбрана демокрация на човечеството или по скоро на хората с пари
85
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Още една ислямска "демокрация".... Ислямските закони и шериата над всичко . Чухте ли как скандираха на площада : Аллах е велик ! Свършиха пирамидите и Хургада......
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
333
83
0
 
8
 
! Отговори
лай лай кучка преди 13 години
Цената да си мислиш,че си свободен сега, е равностойна на едно поколение. За съжаление това е така,защото властта обикновено преминава в ръцете на група хиени и впоследствие има срив на всичко ценно..
82
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе демокрация, демокрация ама скоро няма да отида до пирамидите.
81
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Малеее! Как си спомням 1989-1990 в БГ:) Те сега американците ще ви дадат от техната демокрацийка:)) Ще живеете арно и на 4-ри крака:)
80
2
 
1
 
! Отговори
bg преди 13 години
Ne e nujno da idva demokracija.Vajnoto e da stava veselo.V skoro vreme cionistkite eshkinazita 4e po4nat da priklekvat na Rusia.
79
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И сега като си отиде Мубарак и като почне още на другия ден една демокрацияяяя,мани,мани.Ша текат реки от мед и масло.Ще дойдат нови овчари да водят овците към светли бъднини.Като в бившият Източен Блок.
78
0
 
10
 
! Отговори
ами преди 13 години
То и ние скачахме и танцувахме,но къде стигнахме-надолу,все по надолу
77
2
 
8
 
! Отговори
да бе преди 13 години
колкото и да са богати, нито ОАЕ нито Кувейт са демокрации... живеят добре от извиращото от земните недра богатство, но властта е концентрирана в кралските/емирските родове... друг е въпроса че при такова богатство на никой от народе не му хрумва да бута властта... а за по-бедните арабски страни истинската демокрация е абсолютна химера, цивилизацията много често се крепи на диктатура, дано в Египет, армията успее да задържи контрола, иначе - Иран, Ирак или Афганистан - вие изберете...
76
4
 
0
 
! Отговори
bg преди 13 години
Hosni e putnik.4udesna novina!
75
1
 
4
 
! Отговори
Марк преди 13 години
И аз като 68, жалко че досега не видях пирамидите!
74
0
 
3
 
! Отговори
bg преди 13 години
do # 62-demokracija ozna4ava da si lojalen kum USA i da nemash raznoglasija s amerikanskata svobodna(zidarska)media.
73
1
 
9
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Невероятно!Всички тези лидери, които сега приветстват падането на Мубарак са или луди или лицемери под властта на "политкоректоността"!Пределно е ясно какво ще се случи сега! Сценарият е същият като след оттеглянето на Шаха на Иран - Реза Пахлави! Междувпрочем вчера, случайно или не/ е годишнина от идването на власт на аятоласите в Иран!Та в Египет ще доъдат на власт "Мюсолманските братя", които ще въведат ширията! Те впрочем са за физическо ликвидиране на Израел!Е тогава ще видим Запада ...
72
1
 
3
 
! Отговори
alabala преди 13 години
намерете тази дума "следэидването" в статията, ще ще значи това? освен че журналистите сте прости като *** и не си четете буламачите след написване или преписване от някъде
71
4
 
10
 
! Отговори
ЕДИН ОТ ВСИЧКИ преди 13 години
ТИРАНИЯТА на Мубарак падна,а тази на Бойко кога ???Народе български, събуди се !Вземи пример от по-близки и по-далечни народи,които имат смелостта да се разбунтуват срещутиранията, беззаконията и мизерията,и да победят.
70
0
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
60ти, преди да пишеш глупости, да беше отворил викито да провериш. оае в самото им име си е казано че са емирства, нямат партии, нямат избори дори на книга, най-близкото до абсолютна монархия което можеш да намериш на глобуса. кувейт е малко по-демократичен, но пак е емирство и емира има реалната власт, не е само фигура като западните монарси.
69
2
 
8
 
! Отговори
Димитър преди 13 години
Само за 18 дни протести и Мубарак падна. Ако и ние излезем всички на улицата и пред народното събрание ГЕРБ няма да издържат и две седмици. Ако излезем от понеделник на улуцата може от март месец президентът да назначи Алексей Петров за служебен премиер той да спре магисрралите и да даде парите за високи заплати - от март месец вече всеки ще взима по 2500 лева заплатата - само трябва всички да излезем на улицата и да свалим ГЕРБ!