Еврейските корени на вожда на революцията Ленин

Националността на прадядо му – най-пазената тайна в СССР
Обновена: 28 фев 2011 19:58 | 28 фев 2011 19:06, Елка Василева
166
Еврейските корени на вожда на революцията Ленин
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Германският вестник „Зюддойче цайтунг“ публикува рецензия за книгата на професора по история от американския университет Northwestern Йоханан Петровски-Щерн „Еврейският въпрос на Ленин“, която е изцяло посветена на еврейските корени на вожда на революцията.

В СССР тази тема е била едва ли не най-строго пазената тайна чак до разпадането му и историците са получили достъп до документите едва през 90-те години. В Съветския съюз са се опасявали, че сведенията за еврейския му произход ще бъдат използвани от антисемитите.

„Всъщност от гледна точка хода на световната история не е важно дали предците на Ленин са били евреи, италианци или ирландци. Но тъй като едно от любимите занятия на онези, които се увличат от теориите за заговор, е търсенето на доказателства за еврейския характер на световната революция, Мишко Бланк, прадядо на вожда на същата тази революция, има по-голяма тежест от неговите германски или шведски предци“, пише авторът на рецензията, посочва NEWSru.

Същата тази гледна точка изразява самият автор на книгата през списание „Огоньок“: „Можем да обсъждаме еврейските корени на Владимир Ленин, но това не може да ни помогне да разберем кой всъщност е бил той. Да се обсъжда националният въпрос става неприлично сред руските интелигенти от недворянски произход още в края на ХIХ век, а за революционерите от началото на ХХ век такъв проблем изобщо не е съществувал. Поляци, грузинци, латвийци и евреи са влизали в партията  (РСДРП(б)) единствено и само като революционери“.

Всъщност евреин е бил прадядото на Ленин Мошко Бланк. На 80 години той се покръства. Дядото на Ленин Исроел при кръщаването си на 17-годишна възраст приема името Александър и се жени за Анна Гросчоп, произхождаща от германци с шведска кръв.

Майката на Ленин Мария Бланк е родена в семейство, изповядащо православието, и след това се омъжва за християнина Иля Улянов.

Според историка самият Ленин не е знаел нищо за еврейските си корени.

Документи, потвърждаващи наличието на предци евреи, са открити за първи път от сестра му Анна Елизарова-Улянова в началото на 20-те години. С находката си тя се обръща към партийното ръководство, но се сблъсква със стена.

Против публикуването им се обявява самият Сталин. Леонид Брежнев и Михаил Горбачов продължават същата линия.

През 1986 г. Горбачов нарежда да бъдат събрани всички документи за историята на семейство Бланк в една папка, достъп до която да се дава само с личното разрешение на завеждащ отдел в ЦК на КПСС.

В крайна сметка те са засекретени, а желаещите те да бъдат публикувани са наказани.

Тайната е разкрита едва през 90-те години с разпада на СССР. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
11
 
12
 
! Отговори
Феликс преди 13 години
Чичко Ленин казваше, че "Частната собственост ражда капитализъм ежедневно, ежечасно, стихийно и в масов мащаб", ама никой не слуша... Е сега го видяхте и "капитализъмът". Той ви е гробокопачът!
53
6
 
19
 
! Отговори
до50 преди 13 години
Естествено че някой друг работи ти виждал ли си чуфит да работи?
52
5
 
26
 
! Отговори
Просто минавам преди 13 години
Най-същественото в статията, разбира се, е фактът, че всички, които вярват поне частично в конспиративни теории биват обявени за "шизофреници", болни от "неврози" и тнт.Това е стар трик използван още от евреинът псевдо-психолог Вилхелм Райх, за да бори "фашизма" в Германия. Обявил е всеки, който обича родината и произхода си, за ненормален и невротичен. И прочие глупости. А всъщност евреите най-много държат на рода си... значи са най-невротични.
51
9
 
22
 
! Отговори
red6torm преди 13 години
Какво толкова ви учудва? И едно леко уточнение: комунизъм не е имало, няма и няма да има в обозримо бъдеще поради същността на човека и неговата безгранична алчност и егоизъм. Има псевдокомунизам и изкривен социализъм. Ако се замислите - комубнизма и капитализма са едно и също - 1% от населението владеят 90% от ресурсите.Та учудва ли ви че във основата на едното и другото се намират.. еврей?
50
1
 
16
 
! Отговори
Kire ot Zemen преди 13 години
az sam ot Zemen no sega jiveq v Pernik i sam izvanzemen
49
5
 
18
 
! Отговори
Онанимен преди 13 години
до Доктур икспертИксперт си дедовия, имал си съдружник с който сте ровили по кофите и те е завлякъл с три счупени тостера.В Израел има три официални езика: Иврит, Английски и Арабски, наистина има много народ дошъл от СССР и доста знаят Руски, на някои официални документи, призовки например има + трите езика и на Руски. Руснаците са основните бачкатори в Израел, местните и арабите са страшни мързели. Ако говориш (само) Руски доста често ще имаш големи проблеми.
48
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
az znam che e BALGARIN I ZA MEN TOVA E ISTINATA
47
5
 
12
 
! Отговори
Ники преди 13 години
Ами то му личи ,че е откровен ....***
46
5
 
22
 
! Отговори
Българче преди 13 години
То само Ленин да беше... Половината лидери на революцията в Русия са били евреи. Възприемали са го като отмъщение към царската власт, която ги е репресирала. Важното е, че са избили милиони християни и Хитлер е взел пример от тях.
45
6
 
22
 
! Отговори
pepo преди 13 години
Гледай разсъждения на тема хората, които не желаят да преглътнат глобализацията, новите европейски ценности и най-паче робството, което ни готвят... "ония дето се увличали от теориите за световен заговор" :)))Господи, те ни *** майката вече, вие още се чудите дали ги има!!!
44
5
 
13
 
! Отговори
Доктур иксперт преди 13 години
Йосиф Висарионович Джугашвили.....
43
9
 
23
 
! Отговори
мумията кремълска преди 13 години
Най мразената и презряна збирщина от *** -нормално е да му крият пройзхода.
42
12
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
не бих се изненадал ако и извън земен го изкарат...*** всезнайковци...както и да се опитват да го очернят...той си остава бащицата на революцията и селянина...де да имахме и нашия да ни поведе..ама не...само хратутници и търтеи борещи се за държавната ясла...и как няма...нали иначе трябва да работят...а така само облаги
41
2
 
18
 
! Отговори
Добри преди 13 години
Къде е новината?
40
5
 
15
 
! Отговори
Доктур иксперт преди 13 години
до 38Има и теория,че всички грузински фамилии завършващи на "швили",например Саакашвили са покръстени евреи.
39
6
 
15
 
! Отговори
моше преди 13 години
ленин бил евреин, но се оказва че не е , зашото прадядо му бил такъв, а поколенията са заличили същинският му произход :) е явно е българин:) като всички онези които се бият в гърдите че са Българи, и от десетилетия *** майката на Майка България и обикновенният българин !!!!
38
20
 
13
 
! Отговори
Торонто преди 13 години
Кога в България ще се постави ред и законост? До кога ще се допускат обиди по адрес на евреи,цветнокожи, гейове и други?Какво са ви направили евреите,*** или хомосексуалистите?Знам че в България останаха много малко интелигентни хора и преобладаващото население се състои от селски чалгари,мутри и грозни силиконови пачаври но това е пошлост.Защо не се запитате как вие изглеждате в очите на някои от тези. Дебели,потни,вонящи на чесън селендури.
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има теория, че Сталин е син на пътешественика - учен и изследовател Пржевалски. Във всеки случай някой е заплащал учението му в семинарията, а семейството му е било много бедно...
36
3
 
8
 
! Отговори
Узиел Гал преди 13 години
Ми като те гледам как пишеш селската, направо се учудвам как не се те изработили не евреи, а ***, и то с повече.
35
8
 
20
 
! Отговори
до 24 преди 13 години
"Онези, които се увличат от теориите за заговор, е търсенето на доказателства за еврейския характер на световната революция"Теориите за заговор са глупости! Идиотско е да се мисли, че тези които държат парите и властта ще се съюзяват в някакъв заговор за да си запазят и укрепят властта - хе хе - това е тъпотия. За какво им е да го правят - напротив - те мислят само за доброто на човечеството и са готови винаги да се откажат от властта и парите в името на доброто - каквъв заговор моля ти се!