САЩ обсъждат военно нахлуване в Либия

Вашингтон: Кадафи се е откъснал от реалността
Обновена: 16 мар 2011 14:24 | 1 мар 2011 10:06, Елка Василева
224
САЩ обсъждат военно нахлуване в Либия
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

САЩ се готвят за силова операция в Либия срещу режима на действащия лидер Муамар Кадафи. За подготовката на военна операция говори прегрупирането на американските военноморски и военновъздушни сили, разположени в бази в района на Близкия изток. Това съобщи говорителят на Пентагона полковник Дейвид Лапан, предаде ИТАР-ТАСС.

Пентагонът е наредил на своите кораби да заемат позиции „по-близо до бреговете на Либия, в случай че бъдат нужни“. В момента два американски самолетоносача са дислоцирани в района на Персийския залив. Група кораби патрулират в Средиземно море.

„Подготвяме различни планове за действия и може да се каже, че извършваме прегрупиране на нашите военни сили в региона, за да бъдат готови да предприемат действия, когато бъде взето решение“, каза говорителят.

Едно от възможните решения е и обявяването на въздушното пространство на Либия за зона, забранена за полети на либийската военна авиация. В подобен случай ще бъдат сваляни бойните самолети и хеликоптери, които се вдигат във въздуха по заповед на Кадафи. По-рано подобни мерки бяха предприемани в Ирак и Босна.

Напълно във възможностите на военните части на САЩ, базирани в Средиземно море, е да проведат военна спецоперация в Либия, пише вестник „Комерсант“. Там се намира Шести американски флот.

Основната ударна сила на флота включва 1-2 самолетоносача. На борда на всеки от тях има по 65-85 самолета. В състава на флота са и три десантни кораба и най-малко 1600 морски пехотинци, които разполагат с танкове, артилерия и хеликоптери. В съединението влизат и стратегически атомни подводници с балистични ядрени ракети на борда.
 
Постоянният представител на САЩ в ООН Сюзън Райс заяви, че Вашингтон преговаря с НАТО за военно разрешаване на въпроса за сваляне режима на Кадафи. Вашингтон обсъжда подобна възможност и с други свои съюзници.

Официално Държавният департамент обаче не бърза да огласява плановете си. Държавният секретар Хилари Клинтън предпазливо отбеляза, че САЩ нямат неопровержими данни за бомбардировки срещу мирното население от военновъздушните сили на Либия.

Междувременно Сюзан Райс заяви, че Кадафи „се е откъснал от реалността“, избива собствения си народ и не е способен да управлява.
 
Междувременно някои европейски страни вече проведоха спецоперация в Либия без официалното разрешение на Триполи. По този начин спецчасти на Великобритания и Германия евакуираха свои граждани.

В щабквартирата на НАТО обаче няма единно мнение за перспективата за военно урегилиране на конфликта в Либия, пише NEWSru.

Против военно нахлуване в Либия се обяви един от главните критици на Вашингтон президентът на Венецуела Уго Чавес. Той предложи в Либия да бъде изпратена мисия на добра воля за преговори с правителството. Чавес нарече безотговорни изявленията на Хилари Клинтън за готовността за съдействие на либийската опозиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
4
 
15
 
! Отговори
sgt.Hale преди 13 години
Хамерика влиза в ролята на един световен Кадафи...
158
5
 
12
 
! Отговори
pepo преди 13 години
Следкато успяха да всеят хаос в Либия, сега САЩ се чудят как да вкарат ЕС в поредната война, тип "еврейска жътва".
157
3
 
8
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
Sofia като открият нефт в Северна Корея и Нато и САЩ ще се загрижат за хората там. Където е стъпил войнишки крак, там трева не никне. Ако отидат САЩ в Либия, гаранция, че ще има след това ислямистко правителство. Опозицията на Кадафи ще се справи сама. Нито Русия, нито САЩ ще са доволни от това.
156
4
 
9
 
! Отговори
Sofia преди 13 години
То и в Северна Корея избиват хора без причина,но на кой му пука.Къде са САЩ и ЕС
155
1
 
12
 
! Отговори
kubensis преди 13 години
Кой каквото ще да ти говори , става дума за пари (петрол)
154
8
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 13 години
Америка е вносител на петрол и няма никакъв интерес от тези безредици, които вдигат цените. Ако забелязвате само руснаците мълчат като пръднали в трамвая.
153
5
 
20
 
! Отговори
ПА4АВРАТА ХИЛАРИ преди 13 години
4УМАТА НА СВЕТА САЩ-ИЗРАЕЛ ,СА НАИ ЗЛОКА4ЕСТВЕНИЯ ТУМОР КОИТО МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ И ВЪВ ВСЕЛЕНАТА.ЕВРОПА ДА ПРЕСТАНЕ ДА СЕ КЛАНЯ , ПОДЛАГА И ПОМАГА НА ТЕЗИ СЕРИИНИ МАСОВИ УБИИЦИ-САЩ-ИЗРАЕЛ.
152
4
 
9
 
! Отговори
кики преди 13 години
Аз май познах... Преди два дена писах нейде, че тия янки отново ще се правят на умиротворители... И всичко това заради ш..ния петрол!!!
151
2
 
1
 
! Отговори
produljenie149 преди 13 години
do posledno imaha nadejdata toi da ostane 4ak nakraia ottegliha podkrepata si za rejima i iztegliha horata i tova suvsem iasno se vidia :) koeto dokazva 4e ne te sa se opitali da predizvikat bunta no kakvo vi razbirat glavicite iskat samo intriga da ima i niakoi da e napravi ne6to :) malko misul stiga avtomati4no govorene
150
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичко кото говорите за манипулации, намеси и конспирации е верно, но замислете се дали може да е по-друг начин? И дали има по-добър начин? Дали ако руснаците бяха най-силни, щяха да действат по друг начин или пък китайците? А вие самите бихте ли били съгласни кротко да плащате тройни цени на петрола, докато някакъв бедуин се прави на велик за ваша сметка?
149
4
 
9
 
! Отговори
@ преди 13 години
АМЕРИКАНЦИ НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ...ЗАДА ЗАВЛАДЕЕТЕ ЛИБИЯ ТРЯБВА ДА ПОИСКАТЕ РАЗРЕШЕНИЕ ОТ .........РУСИЯЯЯЯЯ.... А ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО
148
1
 
1
 
! Отговори
ehh преди 13 години
Ami ako kakto vinagi 6te se okaje 4e burkate tui kato se slu4va dosta 4esto no posle nikoi ne govori za tova nakraia usa niama da navleznat to4no nikude a vutre vsi4ko 6te stane avtomati4no i tova e.dori i zatvariane na vuzdu6noto prostranstvo ne zna4i 4e sa napadnali Libia tui kato tova ne e navlizane direktno v teritoriata.i az ne se kefia na usa no tozi put malko prekalihte s konspirativnite teorii.usa do posledno se nadiavaha Kadafi da ostane i tova se vidia,koeto pokazva 4e ne sa provokator
147
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всички тези "петролни" страни са обречени. Светът се развива, населението расте главоломно, а те си мислят, че може да седят върху петрола като богове и около тях хората да подсмърчат. Не е въпроса в САЩ-МАЩ, ако не са САЩ, ще са Китай или Индия или кой знае кой. Тези неща са Закон Божи. И без това нямат никакви заслуги за това да притежават толкова нефт, а на всичко отгоре не са и кадърни да го опазят.
146
0
 
1
 
! Отговори
HALLO преди 13 години
AYDA,HAMERIKANCITE.OTKOGA VI 4AKAME V LIBYA.KATO NE SRABOTI PLAN ,,A,, VINAGI IMA PLAN,,B,,.NEMA DA OSTAVIME PETROLA V RACETE NA EDIN TIRANIN,J!
145
1
 
11
 
! Отговори
Калинка Бръмбарова преди 13 години
А дали всички конфликти в Северна Африка не целят точно това - петрола да тръгне в посока на горе?Нали на принципа покрай сухото гори и суровото някой не се надява покрай Египет и Либия да се подпали постепенно и чергата на Близкия Изток.Разни самозабравили се тоталитарни останки,като Кадафи се хвърлят на тълпите,да бъдат оглозгани / и с право/,но зад това стоят дебели икономически интереси, които отстоят на хиляди мили разстояние от Триполи.
144
2
 
26
 
! Отговори
гацо преди 13 години
чудно защо САЩ първи започват да говорят за военно нахлуване в Либия.сега ще подложат ООН и НАТО под натиск , ще си влязат със сила и ще забравят да излязат оттам.Мръсните янки подушиха мириса на нефт и много пари.ей за това ги мразя.
143
11
 
4
 
! Отговори
negadafi преди 13 години
вие, които защитавате Кадафи, да ви питам, този който причини толкова тормоз и страдание на медицинските ни сестри и доктора и се облагодетелства от тази история по най-мерзкия начин, сега ви е много мил и драг. този дебелокож диктатор, който разрушава собствената си държава за да угоди на болното си его, мислейки себеси за мъченик /сиреч светец/...или...да си плюем по американците ...така за спорта....оти не моа да заспим ...ако некой не мразим...
142
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
САЩ подкрепят всякакви режими, стига да ги устройва. За справка - съюз със СССР през 2 та световна война, съюз с Молдовската комунистическа партия защото е атнируски ориентирана напоследък и т.н. Прави са хората, гледат си интересите.
141
1
 
8
 
! Отговори
зле сме преди 13 години
УСА не само че е у Либия но и че обесат наркомана. Ем демакрация , ем нафтата даром...А ние, като се, у америка глеаме - що праим?Требеши да сме купили френските фрегати и вече да сме на опашката пред триполи.Че си врънеме милионите па и нещо от горе, корабчетата че ни излезат безплатно и цел свет че ни зауважава... Сврели сме се под душеците, мрънкяме, не работиме, еми кой да те уфашафа - бг made..
140
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аве кво го чакат още тоя читак? За 48 часа могат "да му решат проблема". Явно е, че е въпрос на дни да падне, лошото е, че ше утрепа сума ти народ тоя пезевенк.