В Париж започна делото срещу Жак Ширак

Бившият френски президент може да получи до 10 г. затвор
7 мар 2011 18:05, Елка Василева
19
В Париж започна делото срещу Жак Ширак
Жак Ширак. Снимка: Ройтерс

В съд в Париж започна делото срещу бившия френски президент Жак Ширак и още 9 подсъдими по обвинения за злоупотреба с доверие, отклоняване на държавни средства и конфликт на интереси – престъпления, които подсъдимите са извършили, когато Ширак беше кмет на Париж, предадоха световните агенции. Ширак не присъства днес на съдебното заседание.

78-годишният бивш президент загуби президентския си имунитет, след като приключи вторият му мандат. Престъпленията, за които трябва да отговаря, датират още от 90-те години и обхващат три години от 18-годишното му кметско управление.

Ширак е заподозрян в участие в схема за фиктивни работни места. Той е обвинен, че е позволил на хора, работещи предимно за неговата партия Обединение за Републиката (предшественик на настоящата управляваща партия Съюз за народно движение), да получат възнаграждения от кметството на Париж.

Ширак беше кмет на френската столица от 1977 до 1995 г., преди да бъде избран за президент.

Той отхвърля обвиненията. Процесът се очаква да продължи един месец до 4 април.

В съда в Париж са създадени отлични условия за възрастния подсъдим. Има стая за отдих, която ще бъде на негово разположение. Председателят на съда Доминик Пот има намерение да разпитва Ширак почти всеки ден.

По аферата се водеха две разследвания – едното в Нантер, край Париж, за 7 предполагаеми фиктивни работни места, а другото в Париж – за 21 работни места.
По обвиненията, касаещи Нантер, са произнесени няколко осъдителни присъди още през 2004 г. Едната беше срещу бившия премиер и настоящ външен министър Ален Жупе, който по онова време беше главен секретар на Обединение за Републиката и съветник по финансите в кметството на Париж.

Ако бъде признат за виновен, Ширак може да получи до 10 години затвор и глоба от 150 000 евро. Освен това може да му бъде наложена забрана за включване в избирателни листи за 5 години, посочва БТА.

Миналата година парижката община отказа да бъде гражданска страна по делото след споразумение за обезщетение, сключено със Съюз за народно движение и със самия Ширак.

Медийният интерес към процеса е огромен. Силите за сигурност блокираха достъпа до съдебната зала, за да може в бъдеще Ширак да избегне контакта с медиите.

Делото се гледа в 11-а съдебна зала на парижкия централен съд на Ил дьо ла Сите насред Сена и близо до катедралата Нотр Дам. В тази зала, където обикновено се гледат финансови дела, е била съдена Мария Антоанета по времето на Великата френска буржоазна революция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: ПарижФранцияЖак Ширак
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
7 преди 13 години
Днес делото беше прекратено,няма съд срещу Ширак.Той е на 79 години,не е нормално да го съдят.После партията у върна 1,5 /милион и половшно /на кметството.Ширак плати от джоба си 500000 еро и Деланое изтегли обвинението си.Зъдът продължи ,но днес делото се прекратява.Ето това е демокрация.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А какво стана със станиШеф, доган, цяря. Р.Овч., Гоце, всичката тая корумпирана крадлива ***. Кога и тях ще ги видим зад решетките???
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ежедневно чета статиите за България как е корупция, мафия, политици крадът....Коментарите които ми прави впечатление са от сорта : така е само в България. Нормално, България е, заминавам на запад България не се живее.......и т.н.Когато напиша, че много се бъркат като смятат че там ги очаква Рай, мнооого минуси ми слагат. Не че ми дреме за минусите. Боли ме, че Българите изпростяха толкова и са слепи за фактите. Прекалено къса памет имат.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кога ли ще има дело срещу агента гоце сирищника и неговите спонсори мутри?!
14
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Крадлив и похотлив комунист."Ширак беше от десницата бе, гебераст ***!Как е възможно толкова прости хора да дишат въздух в тая държава?
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"По аферата се водеха две разследвания едното в Нантер, край Париж, за 7 предполагаеми фиктивни работни места, а другото в Париж за 21 работни места."За 28 фиктивни работни места в затвора до 10г.А тука като на петима държавни чиновника само един работи, на доживот трябва да ги осъдят наш'те вождове!И продължават да се увеличават лапачите!
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кога ще доживеем и у нас да започнат процеси срещу престъпните ни президенти и министър-председатели !!!
11
0
 
7
 
! Отговори
KOKO преди 13 години
има закони на запад,нашия консултант с 6 апартаменти закони не го ловят!*** държава
10
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДА ЖИВЕЕ ГЕРБПОНЕ ДВА А МОЖЕ И ТРИ МАНДАТА
9
2
 
10
 
! Отговори
охо-хо-хо-хо преди 13 години
Нашите управници са чисти като бебешки дупенца-от луканоф,през костоф,до тиквата-никой от тях не е престъпник,не е корумпиран,за разлика от Франция,Германия,Великобритания... В България политиците са цветенца! :))))))))
8
1
 
6
 
! Отговори
До 3 преди 13 години
Че карай наред де- Борисов,Цветанов,Фидосова,Фандъкова ,Цветелинова и още стотици ЗНАЙНИ и незнайни гербаджии!
7
6
 
17
 
! Отговори
истината преди 13 години
ВРЕМЕ Е ДА ЗАПОЧНЕ ДЕЛО СРЕЩУ ГОЦЕ-МИЛИАРДЕРА-ТУРКОФИЛА
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така ,не може Вън Франция от Шенген Вън Франция от Ес Вън Франция от планетата ЗемяНие сме светци а сега искам ББ и ЦЦ да излезнат и да разкритикуват Франция
5
6
 
5
 
! Отговори
lol преди 13 години
"Във Париж"Признай си, че си ***, а не българин.
4
5
 
20
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
Във Париж започна, а в София кога ???
3
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Крадлив и похотлив комунист. Дано го осъдят, за разлика от крадливите комунисти, техните деца и внуци, които от 65 години ограбват България, като Масларова, Доган, Костов, Велчев, Р. Овч., Н.Василев и т.н., заедно със Симо - мадридския *** и подлогште им Патрашки, сашо-диковци, трактори, маргини и т.н. А ако това не стане скоро, дано бог ги накаже още тук на земята, надежда ме дава факта, че сина на симо-крадеца вече е зеленчук, а дъщеря му е изоставена, грозна и самотна наркоманка. Дано...
2
4
 
19
 
! Отговори
Смехурани! преди 13 години
Ширак е заподозрян в участие в схема за фиктивни работни места!Тука се вихрят едни ФИКТИВНИ апартаменти, банкови сметки, бирени фабрики и СеРеСета, и пак нямаме никакви обвиняеми!А франсетата тръгнали да се занимават с дреболии - някви си общински заплати за работни места!
1
2
 
21
 
! Отговори
we преди 13 години
На подобни постове честни хора няма. Всичките са марионетки и престъпници.