По дяволите, всичко се тресе!

Това е най-мощното земетресение, казват очевидци
Обновена: 16 мар 2011 14:43 | 11 мар 2011 11:32, Елка Василева
132
По дяволите, всичко се тресе!
Снимка: Ройтерс

Токио пострада от изключително мощно земетресение. Върху японското крайбрежие връхлетя цунами. И до момента има вторични трусове.

Хората се страхуват да се завърнат по домовете си. Има проблеми с мобилните комуникации в столицата, по много от линиите на токийското метро влаковете няма да се движат до утре, работата на летищата е парализирана.

Крайбрежните градове бяха връхлетени от цунами. Телевизиите показват как вълнàта помита автомобили от улиците, преобръща катери и яхти в пристанищата, в някои сгради са наводнени първите етажи.

В Токио сградите се тресяха няколко минути. Телевизия SkyNews показа любителски кадри от офис в небостъргач в Токио. Вижда се как се тресат подът, масите, лампите, хората се опитват да застанат под рамките на вратите.

„Сградата се тресеше доста дълго и много хора в нюзрума се скриха под бюрата си“, разказва пък кореспондентът на Ройтерс в Токио.

По думите на очевидци в Токио е спряло метрото, за известно време е била изключена мобилната връзка.

„Пътниците в токийското метро крещяха и се държаха за ръце. Клатенето беше толкова силно, че беше трудно да се задържиш прав“, разказва друг кореспондент на Ройтерс Марико Катсумура.

„Наистина в Токио са нарушени мобилните връзки. Стабилно работи само интернет. Стъклата по офисните сгради вибрират много красиво. Но ако друсне още малко по-силно, те ще се пръснат“, пише в Twitter руснакът Михаил Светов.

Международното летище в Токио спря работа. „Дявол да го вземе, буквално в момента Токио се тресе и всичко наоколо изглежда като на картинка от камера Polaroid, това е най-мощното земетресение“, пише очевидец.

„Метрото спря, евакуират ни на повърхността“, пише в Twitter TomokoHosaka.

Светов съобщава, че по високоговорител в метрото са съобщили, че влаковете няма да се движат до утре.

На снимките от Токио се виждат димящи сгради, включително и небостъргачи.

По тротоарите има огромни пукнатини, някои широки по 1-2 метра.
 
Хората са излезли от сградите на улицата.

Повечето токийци са се събрали около магазини, където работят телевизори, и гледат последните новини, както и видео от другите японски острови.

В Токио и крайбрежните градове и до момента се усещат вторични трусове. Заплахата от цунами остава по цялото крайбрежие на Япония (вълните могат да достигнат 6-8 метра), на Курилските острови и Сахалин (около 3 метра).

Четири милиона жилища във и около Токио са без ток.

Най-силно от връхлетелите Япония вълни цунами пострада префектура Мияги.

„Виждам, че след минути, буквално три, върху брега ни ще връхлети цунами“, съобщи в Twitter жител на префектурата (по официална информация височината на вълните по крайбрежието на префектурата е достигнала 10 метра).

В Мияги е нарушена работата на местната атомна електроцентрала, телевизия „Ал Джазира“ показа кадри от горящите помещения на АЕЦ-а.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: Япониятрусът в Япония
Още от
Напиши коментар Коментари
43
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Според наколко предания сънцето ще залезе за 40+часа и това го казват техни предания и се среща в други култури. Само да те светна че единствения начин това да се случи е ако земята спре да се върти и през това време половината ще е ден а в другата ще има дълга нощ.
42
3
 
5
 
! Отговори
Цунами преди 13 години
Земетресението в Япония от утре покачва петрола с 20 %.И нас ни удари земетресението
41
2
 
22
 
! Отговори
ssssssssssssssssssss преди 13 години
POKLON PRED NEVINNITE DECA,PO4INALI V TOZI UJAS!!!!!
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 37:Хахахаха тва ме изкефи яко :))
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
дo 43:Къде точно в календара на маите видя да пише, че Земята ще спре да се върти?Аман от чели недочели, разбрали недоразбрали....
38
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Съвсем нормално. Все пак е 2011г и подобни катаклизми ще се случват все по-често. През 2012 се очаква земята да спре да се върти както предричат маите след което ще се сменят магнитните полюси и земята ще смени посоката на въртене което е свързано с разместване на земната ***. Малцина ще имат късмета да оцелеят а оцелелите ще завиждат на мъртвите. След това ще бъде още по-страшно. Бъдещето не може да бъде променено от мен да го знаете. Учените ще разберат това след 400г
37
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Алооо кво стана с Кадафи бе ??
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 35:Първо няма нищо общо и второ е Нибиру. ***!
35
3
 
17
 
! Отговори
Candy преди 13 години
Ако се наложи, взимаме ги всичките, при нас място има. Тъкмо най- накрая и държава ще станем...
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Горките хорица :(
33
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нека върнем Буда Борисов на Япония за да възтановява магистрали !
32
2
 
28
 
! Отговори
do 16 преди 13 години
По повод края на света 2012 г. имаше един лаф - Който иска да поживее още 20-тина години да дойде в България- нали сме 20 години назад!
31
15
 
6
 
! Отговори
Знаещ преди 13 години
Не се чудете това е под действието на планетата Х, 12-та планета или Нибиру. Става въпрос за това, че тя преминава през Слъчевата система между Земята и Слънцето и под нейно въздействие на Земята ще стане смяна на полюсите, което пък води до потъване на едни континенти и поява на нови, съответно на нови океани респ. на нов екватор. Това ще се случи през 2012 г. Преди това ще се активират земетресения, изригване на вулкани и т.н. Това е началото на края на Земята в тоя й вид. Четете в Интернет.
30
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нирубу идва !
29
1
 
37
 
! Отговори
555 преди 13 години
Жалко за джапаните , не заслужават подобна трагедия.Но както пише 32 те ще се оправят за нула време.А ние тук до 2020г ако успеем да си построим магистралите ще го приемем за героизъм и ще се отразява по всички медий.Каква ирония само....
28
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Япония - страната, която пълната с прости селски тикви България никога няма да достигне. :) Четете "За Япония - като за Япония" на Марко Семов, за да разберете за колко време ще се възстановят от поредното земетресение. Жокер - за по-малко време отколкото в България се строи етаж от кооперация.
27
4
 
3
 
! Отговори
ДартВейдър преди 13 години
Нумир 21 ,научи съ да пишиш на кирилица,ограмоти съ,изхвърли акциентъ си .....!!!Останалото не коментирам !!!
26
1
 
3
 
! Отговори
revlio преди 13 години
ужас
25
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нашия боко излезе късметлия,изпусна да го усети
24
3
 
1
 
! Отговори
Господ преди 13 години
до 23- тияНе мога. Аз съм. А и дали ще бъде добро или зло - решавам аз.