Земетресението в Япония измести земната ос с 10 см

През 2004 г. трусът в Суматра доведе до изместване с 6 см
Обновена: 16 мар 2011 14:40 | 11 мар 2011 22:24,
126
Земетресението в Япония измести земната ос с 10 см
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Оста на въртене на Земята се е изместила с около 10 см вследствие на земетресението в Япония с магнитуд 8,9 по Рихтер, съобщи Националният институт по геофизика и вулканология на Италия.

По данни на експертите, "въздействието на явлението върху оста на въртене се е оказало много по-голямо, отколкото през 2004 година по време на земетресението в Суматра". Навремето то доведе до изместване на земната ос с 6 см.

Италианските сеизмолози са на мнение, че в това отношение последиците от сегашното стихийно бедствие отстъпват по въздействие само на най-силното, на голямото чилийско земетресение от 1960 година, чийто магнитуд по различни оценки бе от 9,3 до 9,5.

Още по темата
В същото време специалистите на Центъра по геодезия на Италианската космическа агенция (ИКА) са на мнение, че за по-точното определяне на въздействието на земетресението в Япония върху земната ос се изискват по-точни измервания.

"Днешното земетресение е по-слабо от това в Суматра. Но то стана на такава широчина, че бе постигнат най-голям ефект" - заяви директорът на Центъра по геодезия на Италианската космическа агенция Джузепе Бианко.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аз съм потресена и същевременно възмутена ,понеже следя новината от самото начало ми стана много неприятно ...в първия материал се писа че няма жертви и малко материални щети, след това за около 1-2 жертви ,а сега се оказа че това е апокалипсис ...днес бг много моля проверявайте си информацията преди да пишете...
97
4
 
22
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
до 90Пич,в Дания процента на нещастие е най-висок за Европа и мисля,че в световната класация са на първите места.Тъй,че примера не е най-добър.П.С.В Чехия също имат закони да ти падне шапката.Ако искаш да си боядисаш лкъщата-общината ти разрешава или не.За дограмата-ако искаш да сложиш нова-може и да не ти разрешат,напротив,могат да те накарат да реиновираш старата,макар да е на 100 години.
96
2
 
69
 
! Отговори
роко преди 13 години
от днес променям мирогледа си...спирам да се тревожа,че съм безработен и няма пари и че банката ми диша във врата(както и алцхаймера де)обличам си старите дрехи набедени за нови и излизам на разходка,и вървейки ще гледам нагоре,а не в краката си!:)
95
18
 
34
 
! Отговори
Нерез преди 13 години
Глупости, това не може да стане от земетресение. Вероятно Фидосова е пръднала ...
94
3
 
18
 
! Отговори
Иван преди 13 години
За" Атака " нищо не съм писал,и в градовете роми няма ли!
93
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не съм ***, но ми писна от порстотията на родния Бай ***. Само виж поста на малоумния *** Иван, номер 93!
92
23
 
20
 
! Отговори
До 93 преди 13 години
Дано турците и *** да изколят всеки от твоето село!!!
91
1
 
21
 
! Отговори
Васко преди 13 години
Браво , само не знам защо викаш о , светило наше. Какво ли щяхме да правим без твоите леко елипсовидни мисли. Има кръг и елипса , както и бременна и леко бременна жена. ***.
90
2
 
33
 
! Отговори
Иван :До Буба преди 13 години
Ела при нас на село,знаеш ли колко е тихо и спокойно,чист въздух,натурална храна и секса ще ти се подобри,не само съня.
89
1
 
20
 
! Отговори
до Нано и 89 преди 13 години
Нано, по закон, шума трябва да е над 40дба нощем, а това е доста шум. Отделно че той шуми на интервали - засилва се и спира. Трето - ония идат и искат 55лв за да измерят еднократно, което е тъпо.Аз за мое нещастие имам перфектен слух и проблеми с мозъка. И какво следва - трябва да лягам да мра ли ? Защо нашия народ не е толерантен към хората с проблеми? Аз не искам милиони помощ за да живея - искам просто да не ми се пречи...89, дай координати да кажеш колко пари искаш и може ти пратя, що не
88
0
 
25
 
! Отговори
НЕ ВЯРВАЩ преди 13 години
И КАЗА ИСУСНе съдете, за да не бъдете съдени!Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас в овча кожа, а отвътре са вълци грабители!
87
0
 
26
 
! Отговори
буба преди 13 години
Амиии, аз как не умирам от студ а ходя бос и по тениска? Топлим се на ток и плащаме 30% по малко от тях ;)Мит е че климатиците са по изгодни - само най-хубавите стават, другите са си чисто набутване!Не знам вие кое поколение сте, но аз съм на 33 и съм с нагласата "не прави на другите това което не искаш да ти се правят те". Според мене един човешки живот е много по ценен от един *** климатик...бтв, с дания, където хората са най-щастливи има закон че не можеш даже дограмата да си боядисаш сам.
86
1
 
22
 
! Отговори
Нано преди 13 години
От една страна съм съгласен с теб. От друга обаче, един американец в твоето положение веднага ще даде съседа под съд, за нарушаване на спокойствието. Редно ли е това и прави ли го лош човек е друг въпрос. Той няма да приеме постъпката си като съсипване на другия, а като отстояване на собствените си права на спокойствие. Ние тук не го правим, веднъж защото държавата не дава такива възможности, второ защото не ни се занимава. Грешим. Извикай инспектори за измерване нивото на шум и подай жалба.
85
6
 
27
 
! Отговори
буба преди 13 години
Абе япония ще се оправи, а ние кога?!?Тая нощ за поредедна нощ не спах - комшиите яко им бучи климатика!!!Защо ние се съсипваме един друг без война или природно бедствие?Само си мисля за оня лаф че в ада няма дяволи край казаните на българите и точно това изпитвам - комшиите знаят че климатиците им ме тормозят много, но не ги спират.нема такава държава
84
1
 
37
 
! Отговори
към 76 преди 13 години
76 да те светна. Това са си циклични физични процеси на Земята. Стига с Вашите духове. Първо не Ви е ясно, какво е това Дух и за щяло и нещяло го употребявате. Наистина нещата ще продължат да се усложняват, ще има още много земетръси с повече жертви, ще има много по-големи наводнения, ще има много по-мащабни измествания на Земната ос. Но това си е цикличност. Който оцелее, оцелее. Но Човечеството ще продължи да съществува.
83
3
 
17
 
! Отговори
lilly alex преди 13 години
ika govori za izmestvaneto na zemnata os no za posledstviq ne kazva niwo. zna4i nqma zawo da prorukuvame i pretesnqvame.
82
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Днес 10 утре още 10 в други ден още 10 и накрая полюсите ще идат на екватора.А тогава като се стопят ледовете каква вода ще тръгнееееее......
81
2
 
22
 
! Отговори
inatut преди 13 години
до 76Аман от месии и всеки си мисли, че говори от името на Бог.Давай на Цариградско шосе, 4ти км - там ще си с другите месии.. да си предричате земетресения..
80
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вземи да се освидетелстваш на 4-ти километър с тоя хари потър от бронзовата епоха... или ако може още по-добре да освободиш човечеството от жалкото си същество, само заемаш ценен ресурс.
79
2
 
23
 
! Отговори
Luiza преди 13 години
А някой ще обясни ли дали това ще доведе до нещо или не. Колко са 10 сантиметра спрямо размерите на земята, наклона на въртене и т.н? аман от сензации, ей!