Няма опасност радиоактивният облак да стигне България

Проблеми биха възникнали от централи в Европа, твърдят от БАН
Обновена: 16 мар 2011 14:27 | 16 мар 2011 09:11,
56
Няма опасност радиоактивният облак да стигне България
Снимка: БТА

Няма опасност радиоактивен облак от Япония да достигне до територията на България, заяви ст.н.с. д-р Валери Спиридонов, заместник-генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

За нас проблеми биха възникнали от централи на европейската територия.

"Не дай си боже, да стане нещо, или да има и най-малката опасност, незабавно ще съобщим и ще започнем да публикуваме траекториите им в нашата уеб-страница", увери Спиридонов.

По думите му, за да се осъществи далечен пренос на радиоактивно замърсяване към България, частиците трябва да попаднат във високите атмосферни слоеве. Там обаче преобладаващата посока е от запад на изток. Така че, частиците първо трябва да прекосят Тихия, а после Атлантическия океан.

"В по-ниските слоеве, при наличието на циклонални образувания, може да има пренос от изток на запад и да се достигне до бреговете на Азия и навътре, донякъде", коментира заместник-генералният директор на НИМХ-БАН пред БТА.

"Спомнете си Чернобил, когато вятърът бе от изток и североизток. Но тук разстоянията са несравнимо по-големи, още повече, в средата на Азия има устойчива антициклоналност, която играе роля на бариера", посочи Спиридонов.

По думите му японските реактори на ядрените централи нямат нищо общо с тези на чернобилските централи.

Ученият смята, че с микросекунди може да се намали продължителността на деня след изместването на земната ос с 10 сантиметра след голямото земетресение в Япония.

"Това няма да навреди на съня ни. По принцип земната ос има колебания, но те са много малки и са забележими единствено чрез прецизни измервания", каза още Спиридонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
Kur4atov преди 13 години
ас сам на 55год.забелязвам че напоследак започнаха да ми падат космите на гардите и на краката-лекаря каза че от чернобил
50
0
 
2
 
! Отговори
Coco преди 13 години
не се тревожете тази радиация е демократична -не комунистическа последици няма
49
2
 
1
 
! Отговори
до модератора преди 13 години
Във форума се публикуват коментари съдържащи нецензурни изрази (няма да цитирам).СМЯТАТЕ ЛИ, ЧЕ ТОВА НЕ НАРУШАВА УСЛОВИЯТА ЗА ПОЛЗВАНЕ?ДА РАЗБИРАМЕ ЛИ, ЧЕ САМИ СИ ГИ ПИШЕТЕ, СЛЕД КАТО НЕ ЖЕЛАЕТЕ ДА ГИ ПРЕМАХНЕТЕ?
48
0
 
1
 
! Отговори
ff преди 13 години
Nali vsi4ko be6e pod kontrol i izvedna6 tuka se pi6e za radiacionen oblak.Molia mediite da sprat da kriat infonmacia za da znaiat xorata kakvo da praviat i kak da se spasiavat. O6te v4era razbrax 4e v izto4na rusia ima povi6enie na radiacia.
47
0
 
3
 
! Отговори
prostosmarten преди 13 години
kakto i kitaizite, nie niama NIKOGA ama NIKOGA da 4ueme istinata! tia, koito ia znaiat vzemat merki sa sebe si i semeistvata im a koi sa te?????.........da se nadiavame, 4e sadbata e dobra kam prostosmartnite. priaten den.
46
1
 
7
 
! Отговори
9999 преди 13 години
Няма бе,радиоактивния облак ще стигне точно до границите ни,митничарире ще го спрат!
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Франсетата са направили около 180 ядрени опита на Атола Муророа,последният през 1996-та.Повечето са надземни и подводни.Общо ядрените опити от руснаци,американци и франсета са около 1200.Или тогава облаци и ветрове не са духали и не са разнасяли радиоактивни частици.
44
3
 
3
 
! Отговори
знаещ преди 13 години
Странно за балами ли ни взема тоя??? За какъв североизточен вятър ми приказва относно Чернобил??? Че то тогава потокът беше южен и радиацията замина в Беларус и Скандинавия на север, а не към България. Умник! Леле мале какви превдонаучни специалисти имаме, че е и зам. директор на НИМХ, пази Боже
43
0
 
2
 
! Отговори
vuvuzel преди 13 години
Отдавна спрях да се връзвам на журналистите и животът ми е вече супер спокоен и щастлив. Освен лоши новини по телевизията, радиото и в интернет, друго няма. По ми е добре да съм неинформиран :)
42
0
 
1
 
! Отговори
Цветан Цветанов преди 13 години
Повторете го за 769 път, че да изпадна в паника и аз.
41
0
 
1
 
! Отговори
Lestat преди 13 години
Ей Досев ти си болен мозък ....
40
2
 
1
 
! Отговори
Селянин преди 13 години
ПРОСТО ЧОВЕК браво много интелигентен отговор.Значи според вас няма движение на въздушни маси така ли.Вие до кой клас сте учили 1,2, или 3 ?
39
0
 
3
 
! Отговори
ДОСЕВ преди 13 години
АЙДЕ ОЩЕ ЕДИН БОЛЕН МОЗЪК, ПРИЯТЕЛ ХУБАВО СИ СЕ ОРИЕНТИРАЛ КЪМ БОГ,АМА СЕ ДРЪЖ МАЛКО,КАТО МЪЖ И ЖЕНА ДА СИ ПАК СЕ ДРЪЖ,КАТО МЪЖ.НА БОГ СИГУРНО МУ Е ПИСНАЛО ОТ РЕВЛИВИ ХОРА!ТРЯБВА ДА СЕ ОПИТВАШ, ДА СЕ ОПИТВАШ ДА ПРАВИШ ДОБРО ЗА ТЕБ И ДРУГИТЕ,ТОВА Е ЖИВОТА!!!АКО ОЧАКВАШ РАЙ, ТО СИ СБЪРКАЛ ПЛАНЕТАТА И ЖИВОТА!!!
38
0
 
2
 
! Отговори
изтрещял преди 13 години
Григор Сточков се мота из затворите след Чернобил /туй за помнещите/.Като чета бодри успокояващи изказвания от БАН,или от скапаните телевизионни канали се убеждавам,че неприятностите идват.
37
1
 
2
 
! Отговори
ПРОСТО ЧОВЕК преди 13 години
ПО ДОБРЕ ГОРДОСТ НА МАМА И ТАТЕ,ОТКОЛКОТО *** ***, КАТО ТЕБ, КОЙТО ДА ЗАБЛУЖДАВА НАИВНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД И ВСЕ ДА СИ ТЪПЧЕМ НА ЕДНО МЕСТО!
36
8
 
2
 
! Отговори
Досев преди 13 години
Всичко това което се случва в Япония и по света е сигнал за чуващите и виждащите да се обърнат с цялото си лице към БОГА, да поискат прошка за себе си и за света, да изчистят мислите си и тялото си, само така ще предотвратят нови катаклизми да се случат на земята и ще спасят себе си. Изказвания и мисли каквито е направил този нещастен човечец Шефът на АЕЦ "Козлодуй" Костадин Димитров само ни въвличат в нова спирала на катаклизмите. Спрете се, и се замислете над това което става. Тук не върви и да започнем и да се страхуваме, защото това също усилва обратния ефект.Истината е в: да се обърнем с цялото си лице към БОГА, да поискаме прошка за себе си и за света, да изчистим мислите си и тялото си. Истината е в вяра, надежда и любов към БОГА.Моля ви, тези които все още има малко останало нещо във вас, помогнете на себе си и на света, преди да е дошла 2012 година.
35
1
 
0
 
! Отговори
Селянин преди 13 години
До ПРОСТО ЧОВЕКЕййййй ама ти си бил много вещ в това веееее,браво,много си умен.Сигурно си гордостта на мама и тати.
34
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 13 години
Българските правителства обичат да си говориме за такива работи, само да не става дума че трябва да ги разтреляме.
33
2
 
2
 
! Отговори
РАДИОАКТИВЕН преди 13 години
dnes.bg/world/2011/03/16/geroite-ot-aec-fukushima.113608ЧЕТЕТЕ БЕ МИШОЦИ, НЕЩАСТНИЦИ, СЪЖАЛЯВАМ ВИ, ТАКА СПОКОЙНО И В СТРАХ ЩЕ СИ УМРЕТЕ!
32
3
 
3
 
! Отговори
РАДИАЦИЯТА ОТ ... преди 13 години
...ЧЕРНОБИЛ, БЕШЕ ЗАСЕГНАЛА СКАНДИНАВИЯ И АЛЯСКА!!НЕЩО ВИ Е КЪСА ПАМЕТТА!ПРОСТО ИМА ХОРА , КОИТО НЕ ИМ ИЗНАСЯ ИСТИНАТА И СПОМЕНИТЕ ОТ ОНОВА ВРЕМЕ!АКО СТАНЕ НЕЩО---ТЕ ЩЕ СИ ЗАМИНАТ ЗА БРАЗИЛИЯ /КАТО ОВЧИЯ/, АВИЕ... ЩЕ ГИНЕТЕ ТУКА--КАТО ОПИТНИ МИШКИ!!!