Нито един случай на мародерство в Япония

Секретарят на правителство работи 105 часа, без да спи
Обновена: 16 мар 2011 14:38 | 16 мар 2011 13:00, Елка Василева
190
Нито един случай на мародерство в Япония
Секретарят на японското правителство Юкио Едано. Снимка: БТА

Пред лицето на трагедията японците проявяват не само мъжество, но и алтруизъм. Магазините намаляват цените, компаниите собственици на търговски автомати раздават питейна вода безплатно, отбелязва британският журналист Ед Уест в „Дейли телеграф“.

Но най-забележително е, че няма никакви грабежи и мародерства, е удивен той.

А мародерството е характерно за други народи, включително и смятащи себе си за цивилизовани. Грабежи имаше и във Великобритания при наводненията през 2007 г., и в Чили след земетресението, и в САЩ под удара на урагана „Катрина“ през 2005 г.

Въпреки ужасяващата картина на разрушенията в района на бедствието мнозинството японци запазват хладнокръвие.
 
Руснаци, оказали се в разрушената префектура Мияги, са поразени от търпението и спокойствието на местните жители. „За тях е неприлично да се плаче пред хората“.

Мъжеството и взаимопомощта на японците отбелязват и руски студенти, които учат в Япония, пише NEWSru.

Онези, чиито домове не са пострадали от земетресението и вълните цунами, отварят вратите си за останалите без покрив, хранят ги.

В пострадалите райони непрекъснато се изпращат пратки с помощи. С всички сили се стараят да помогнат както обикновени хора, така и големи предприятия.
 
„Японците продължават да се държат с голямо достойнство. Външно можеш да си помислиш, че няма никаква паника. Но почти всеки признава, че се вълнува, изплашен е, притеснява се. Японците се държат много дисциплинирано, изпълняват всички молби на властите и спасителите. Благодарение на това успяват да избегнат сериозни проблеми, каквито биха възникнали при паника в която и да е друга страна по света. Мародерство, безредици, масово безумие – японците не са заплашени от това. Това е нация, от която сега целият свят взима пример“, съобщава кореспондентът на „Комсомолская правда“ от Токио.

Дори известните с издръжливостта и трудолюбието си японци са поразени обаче от удивителната устойчивост на секретаря на правителството Юкио Едано, който постоянно информира японската и световната общественост за работата по преодоляването на последиците от земетресението, вълните цунами и взривовете в АЕЦ.
Блогъри са изчислили, че Едано не е спал 105 часа, пише „Дейли телеграф“.

Едано наистина се появяваше на екраните на всеки час, а понякога и по няколко пъти на час, отбелязва „Уолстрийт джърнъл“.

Неравнодушни потребители на Twitter пишат за edano_nero: "Неро" на японски значи „отивай да спиш“, а за войниците пък, които вероятно няма кога да хапнат: jietai – tabero, което означава "Яжте".

Накрая, когато Едано изчезна от екраните на телевизорите, в профилите си въздъхнаха: след 105 часа той очевидно е легнал да поспи. Но в 5 часа във вторник Едано отново застана пред камерите, за да отговаря на въпросите на журналистите. Следващото му появяване беше в 16,30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Напиши коментар Коментари
103
1
 
4
 
! Отговори
До 103 преди 13 години
Еми такива сме ! Ето в тази криза парламента си гласува да *** още пари за бензин ,за частните си коли , оправдавайки се с предстоящите избори ! Еми как да кажеш добра дума !
102
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вместо да каним японци в България, много по-просто е да се подобри мисленето на българите. Изглежда сложно, но реално не е. Изисква се малко усилия от всеки един българин! В периода 1918-1939 сме били 5-та икономика в Европа, значи все пак можем.
101
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
е това са *** коментари "да можех да бъда поне малко японец..."не е нужно да си японец, за да имашм достойнство, да не мрънкаш за глупости и да бъдеш човечен...!ПРОСТО БЪДИ ЧОВЕК, А НЕ НИЩОЖЕСТВО...А на японците- респект!!!
100
8
 
9
 
! Отговори
транснационален одит преди 13 години
Лесно им е на японците да са велика нация - сами господари на острова си... в унисон с природата и себе си... от хиляди години...А ако се варяха в балканската чорба, в точката на сблъсък на всички противоположности, приклещени между *** на Европа и предника на Ориента... какви щяха да са, по-добри ли?
99
3
 
16
 
! Отговори
Alex преди 13 години
Хора, спрете се с този национален нихилизъм.Омръзна ми да чета какви нещастници сме и колко е зле в България.Да, има много недостатъци и проблеми, но с това вайкане и черногледство проблемите не се решават.А за японците- чудесно е че си помагат...но нима не е нормално човешко качество да помогнеш на приятел, съсед, познат или просто човек в беда???И те имат мафия...и те имат престъпност...и те имат проблеми, но си помагат в такъв момент, защото са хора.
98
4
 
10
 
! Отговори
Добре де! преди 13 години
Че са голяма нация японците - така си е! Какво общо обаче имат в случая българите, та разни другородци са зинали такива усти да ни обиждат! Е, хубаво де! Аз пък ще ви кажа, че в съдбоносни моменти българите са показвали и ще показват неподозирани качества, та да се чудят другоземците! По темата - като са толкова страхотни японците, защо допуснаха да се случи това с АЕЦа, при положение, че и децата са знаели, че няма да издържи на по-тежко бедствие! А кажете де! И не обиждайте българите, че ще ви
97
1
 
2
 
! Отговори
За Соня преди 13 години
Соня, и къде ще ги настаним, може би около Козлодуй и Белене.
96
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не съм очуден. Чел съм книгата "Шогун" на Джеймс Клавел, там се запознах с културата на японицте. Още тогава преди векове след силно земетресение, при което загиват хора японците след края на земетресението започват да се смеят. Европееца ги пита защо се смеят след таков смъртоносно земетресение а те отговарят, че така преодоляват трудностите и че от оплаквания и плачове полза няма.
95
0
 
8
 
! Отговори
Соня преди 13 години
Какво ще кажете да поканим останалите без дом японци в България? Мисля, че България ще дръпне много във всяко отношение. И все по-рядко ще четем простотии в чата.
94
1
 
2
 
! Отговори
90 преди 13 години
има една приказка "каквото сам си направиш, няма как друг да ти го направи" сами се довършваме, бързо и успешно
93
0
 
1
 
! Отговори
92 преди 13 години
има, да, лошото е че се умножават лавинообразно... и че си избраха такв като тях да ни управлява всички
92
1
 
9
 
! Отговори
анонимна преди 13 години
До баба Хакерка - нека не се смесва идеята за милосърдие, проповядвана от всички месии, с църковни доктрини, и да не се сравняват жестоките закони на прабългарите с японското харакири... Да се възхищаваме ли тогава на мюсулманите, които осъждат на убийство със замеряне с камъни на женените прелюбодейци? Японското възпитание и култура произхожда от съвсем различен принцип - там няма външна инстанция, която да наказва морално - това се интернализира още от ранна възраст; харикирито е САМОнаказание
91
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
81Хакерството е престъпление...
90
0
 
1
 
! Отговори
12345 преди 13 години
сори ставаше дума за другата статия
89
1
 
1
 
! Отговори
12345 преди 13 години
Аз това не го вярвам,някой да си играе със огъня и то точно със ядрената енергетика,при положение ,че зависи живота на много мл хора и страни колкото и пари да вземе подкуп кел файда като нямаш повече държава за живеене,да някои ще кажат ,ми те ще избягат сега,където и да избягат по света родината си е само една,навсякъде друга се чувстваш различен !!!
88
1
 
9
 
! Отговори
една преди 13 години
Има прости българи, защото някой им обръща внимание. Правят и говорят простотии, за да привличат внимание... Иначе като цяло и аз мисля, че в българите също има много чест, но има много изключения, робствата във вековете са ни объркали развитието, но то все някога ще се случи.
87
4
 
19
 
! Отговори
япония преди 13 години
противоположната държава на българия
86
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Отцелели сме 1300 ама това ще ни е.Чалгализацията и *** ще ни довършат.
85
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ти сигурно "че" си некъв пернишки дрипльо?
84
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 75Не е *** нашия народ. Той е хиперпросташки! Ама нали затова се бием като бай *** по гърдите, че сме оцеляли 1300 г.! Така, че да живее просташкия манталитет, практиката го е доказала!