Пентагонът готов за евентуална операция в Либия

Властите в Джамахирията уверяват, че спазват примирието
18 мар 2011 20:51,
72
Пентагонът готов за евентуална операция в Либия
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Пентагонът обяви, че е готов да изпълнява заповеди във връзка с Либия, но няма да обсъжда евентуалните бъдещи операции срещу режима на Муамар Кадафи, предаде Ройтерс.

Поддържаме постоянно състояние на висока готовност, за да гарантираме пълния си потенциал и готовност да подкрепим всички заповеди, които получим", се казва в съобщението на военнополитическото ведомство на САЩ в отговор на въпрос дали се извършват приготовления заради кризата в Либия.

Още по темата

В изявлението се посочва също, че по правило Пентагонът никога не обсъжда спецификата на бъдещите оперативни или оперативно-учебни дейности, нито спекулира за това дали ще получи, или няма да получи заповеди да извърши операции.

"Продължаваме основната си мисия да се обучаваме и подготвяме, за да сме в състояние са отговорим на задачите, ако ги получим", се казва в изявлението на военното министерство на САЩ.

"Всичко е готово за военни удари срещу Либия и предвидената за събота среща на върха в Париж ще позволи да се анализира  обявеното от Триполи прекратяване на огъня и да се извлекат поуки", обяви на пресконференция в Париж френският външен министър Ален Жупе.

"Смятаме, че Либия трябва да се съобразява с всички резолюции на Съвета за сигурност на ООН", отбеляза той. Относно военните удари срещу Либия, Жупе заяви: "Готови сме, но не мога да ви дам повече подробности".

Междувременно за втори път днес властите в Либия обявиха, че решението им за прекратяване на военните действия срещу противниците на режима на Муамар Кадафи е влязло в сила.

Бунтовниците обаче съобщават, че изтребители на либийските ВВС бомбардират градовете Зинтан и Рагуб в западната област Джебел ал Гарби, където преди два дни берберски племена се вдигнаха на бунт срещу правителството.

По думите им продължават и въздушните атаки и артилерийският обстрел срещу Мисурата - третия по големина град в Либия, чиито жители вече трета седмица са под обсадата на силите на режима.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: КадафисащЛибия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
2
 
! Отговори
Митко преди 13 години
Пентагонът готов да напълни гушките на кукловодите на Обама,че голям дълг има президентът към тях.
69
1
 
4
 
! Отговори
тъпчо преди 13 години
добро утро, аз се наспах.сега гледам-нато още не са пуснали бомбите върху пъпчивия палаткаджия. да,чакат да поизбие повечко либийци,че да има за какво после да му строшат гръкляна с въжето/ох,помните ли как го направиха със садамчо?!/малеее,ама умни тези западняци,ей,умни, не са като мен,българина кьопав,беден, злобен,комунистоичен /това сам го измислих-значи капиталист, които тайно и в сайтовете се усеща като комунист, раздвоена личност,мразеща сащ ,защото люби кремъл-заради куличките-фалоси /
68
2
 
3
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Е, Пентагонът ако не е готов - кой да е? Тези мили човеци от години си тренират спортно бомбандиране. Явно така се чувстват истинска световна сила, особено ако медалът от състезанието е златна петролна мина!
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази операция на Пентагона ще нанесе повече вреда на обикновените хора, отколкото полза. Нали никой не мисли,че няма да има цивилни жертви?
66
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами на тия ракети им изтичал срока на годност. Много по-евтино и удобно е да ги унищожат на чужда територия.Толкова ли е промит мозъка на американският народ, та не виждат какво става ? Защо Господи Япония, тия кротки хора, а не по-натам, отвъд Тихия океан ?!
65
3
 
5
 
! Отговори
Gabi преди 13 години
След иракската и афганистанската епопеи USA отдавна не са изнасяли демокрация на крилата на американската военна авиация. Ами удаде им се удобен случай - в Либия има голям брой петролни кладенци и янките се понесоха със самолетоносачите да демократизират либийците! Само че този път няма да провеждат сухопътни операции - само завземат кладенците и дотук - нефта за САЩ, за Норвегия и Франция остава участието им като палета на USA. Интересно, кредото на Франция открай време беше "Свобода, братство, равенство"! Свобода и братство под формата на бомби под крилете на самолетите?! Само че братовчедите от ЕС не се усещат каква ще стане: Тези араби от Тунис, Египет, Либия, като ги поемат ислямистите и при безработица над 60%, за нула време ще се изнесат в средиземноморските страни Италия, Испания, Франция, а после из целия ЕС и ще го опоскат като скакалци! Зажщо не си ги вземат UK , Франция и Норвегия,че и САЩ като дарове от войната, защо тя не е само да бомбардираш, а да си приемаш и последиците от налудничавата война!
64
3
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 13 години
Преди време в новините бяха казали ,че Кадафито искал от Руснаците противовъздушни комплекси ракети С300 тогава САЩ бяха против тази сделка !Силно се надявам да ги е купил и да ги посрещне подубаващо
63
3
 
2
 
! Отговори
Bo преди 13 години
Abe hora ne se poburkvaite be vizte vuorazenieto na ednite i vuorazenieto na drygite. Pri voenen konflikt libiiskata armia 6te bude sma4kana za dve sedmici. (moze bi edna)Imat vuorazenie na 40 godini. Nekvi malko moderni samoleti i vsi4ko ostanalo sa baraki ot 1960 godina.
62
4
 
3
 
! Отговори
kjdljshfgd преди 13 години
Щом като толкова много искат американците и европейците да влязат в Либия, моля да заповядат на собсвената си панахида.
61
5
 
3
 
! Отговори
kfhdk преди 13 години
Влезте американчета в Либия, влезте. Хубава екскурзия. На връщане ще пътувате спокойни в черни чувалчета към дома.
60
1
 
1
 
! Отговори
до BL 47 преди 13 години
БРАВО!!! Много точен коментар!
59
1
 
1
 
! Отговори
49 преди 13 години
То е психологически ход- либийското население ще смята за по-малък окупатор арабин, отколкото европеец или американец. Те си го казаха. Затова вчера Арабската лига гласува първа. Моето мнение е, че ще влязат по суша, а засега само ни подготвят с въздушни удари. Базата в Сицилия е на една крачка, така че има кой и да не са арабите.Либия е голяма страна, ако не влязат Кадафи могат да го гонят месеци със самолети без резултат, той има поддръжници и достатъчно ресурс да ги разиграва известно време
58
4
 
8
 
! Отговори
2ГУ ДС преди 13 години
Абе Кадафи ще бъде обесен като Садам Хюсеин - но България направи една грешка заради която върви трайна бедност и изключване от Сюза понеже те не търпят бандити във власт да разграбват европариТодор Живков трябваше да бъде даден на Военен съд и обесен като Садам Хюсен и тогава можеше има истинка демокрация в българия - а не изродената която ни я натрапват ДС агентитеНека пратим подписка и молба до Обама да отдели 1/10 от армията на САЩ за мисия в България - тук има по-голям Геноцит
57
0
 
1
 
! Отговори
BL преди 13 години
до 49Виж тяхната роля на другите арабски страни не я сметнах, имаш право, но според мен и те биха навлезли в големи блата.до НАЦИОНАЛНА СЪПРОТИВАА те колко годишни са сега :P Шегувам сеДано само кръвопролитията приключат по-скоро.
56
4
 
4
 
! Отговори
ринго преди 13 години
айде бе да стане шоу ...нека влезнат да видим малко екшън и без това темата Ирак и Сърбия вече не е интересна за Холивуд.Може *** да треснат тая сградичка ама по яко от преди ако ще и с преносимо редно е и американчетата да страдат малко...не много ..че са чувствителни .Толкова злини са причинили за 230 години редно да им се струпат беди .И в Сърбия не посмяха да влязат със сухопътни .Щяха да станат за смях прехвалените янки.В пясъците ще е още по трудно .....
55
0
 
1
 
! Отговори
НАЦИОНАЛНА СЪПРОТИВА преди 13 години
#54, така е брат, няма да разберем, само може да се досещаме, но важното е хората да разберът за какво става на въпрос, а не да вярват на това което им се представя от медиите собственост на тея същите на които Кадафи вече повече от 30 години е един от най-близките им арабски лидери, които сега изведнъж го изкараха тиранин диктатор и с които ще стане същото както със Садам..
54
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе арабеските са *** и *** сбирщина поне на 80-90% - то е като животно, не може да живее свободно; ако затрият кадафито ще дойде пък шериата, то ни така, ни иначе, скапана сбирщина и тва е
53
1
 
3
 
! Отговори
НАЦИОНАЛНА СЪПРОТИВА преди 13 години
#45 е напълно прав човека, утре по това време, Кадафи вече ще бъде свален.. просто няма никакъв шанс срещу тях и освен ако успее да се здобри със своите господари и да им се помоли да го оставят на поста си, друг вариянт не виждам.. друг е въпроса, че ако бъде свален, то ще бъде заменен от "демократи" назначени от Америка и тая революция ще се нареди подред след Френската, Октомврийската и Египтенската, като поредното замазване на очите на всички народи по света..
52
0
 
4
 
! Отговори
от 49 до 51 преди 13 години
И аз смятам, че има изграден план, а как и защо са развалили калимерата със запада, няма да разберем.
51
1
 
6
 
! Отговори
Нико преди 13 години
Пентагона, да бяхте направили един план барем и за тва как да се помогне на Япония с реакторите,че те вече почнаха да гърмят като пуканки, а и западното ви райбрежие ще го отнесе при това положение или спасявате света само на филми?!!