Часът на Земята - да спасим планетата!

1 час без ток – в събота вечерта в помощ на Япония
Обновена: 26 мар 2011 08:02 | 26 мар 2011 07:58,
152
Часът на Земята - да спасим планетата!
Операта в Сидни през кампанията "Часът на Земята" 2010. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За един час в събота вечерта на стотици емблематични места по целия свят ще угасят свитлините за инициативата "Часът на Земята".

От Австралия до Америка, като се мине през Азия, Европа и Африка, най-известните сгради и паметници.

Операта в Сидни, Христос Спасителят в Рио де Жанейро, Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк и Айфеловата кула в Париж, ще потънат в тъмнина от 20,30 ч. местно време.

Тази година кампанията цели да бъде привлечено вниманието към борбата с глобалното затопляне, като ще бъде отдадена почит на жертвите от земетресението и последвалите го вълни цунами в Япония, съобщи АФП.

"Замисълът е да е като празник – тази година е малко различно заради Япония, замисълът е да се говори за надежда и да се говори за бъдещето", каза Анди Ридли, съучредител и директор на инициативата.

Движението се ражда в Сидни през 2007 г. При първата акция се включват 2,2 милиона души и 2100 компании. Целта е да бъде привлечено вниманието към прекомерната консумация на електричество.

През 2008 г. акцията, организирана от Световния фонд за дивата природа, става световна.

През 2010 г. в нея се включват 4616 града от 128 държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: часът на земята
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
1
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
150, така е, и какво от това? айде накарай ме да спра да ям месо :)
148
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А нейде в Африка,загасиха огъня в огнището и спасиха 1200 акра гори.
147
0
 
2
 
! Отговори
Поправка от 149 преди 13 години
Статистическите данни, публикувани от Департамента за селско стопанство на САЩ, свидетелстват, че за произвеждането на един килограм месо се изразходват 16 килограма зърно под формата на храна за добитъка.В книгата си Население, ресурси и околна среда Пол и Ан Ерлих пишат, че за производството на един килограм пшеница са необходими всичко 60 литра вода, докато за производството на един килограм месо се изразходват от 1250 до 3000 литра вода.
146
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За да се отгледа 1 килаграм живо тегла от крава, което после ще бъде изядено от едно семейсво за вечеря, се израсходват 16 литра вода и почти толкова растителен белтък под формата на фуражи (1:16). И това ако не е разточителство. Ако искате истниско "Зелено" поведение, спрете месото.
145
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И като си загасих лампата, реших проблема с глада в Африка. Разглезени западняци дето нямат друга работа, та спасяването на планетата им е станало хоби.
144
4
 
5
 
! Отговори
dd преди 13 години
това е поредното преброяване на зомбираните люде и доколко е ефектино да повториш една лъжа за да стане тя истина
143
7
 
4
 
! Отговори
Мамантос преди 13 години
Простаци нещастни глобалистки, вие ще ми кажете кога и какво да гася! Ай, сиктир!
142
6
 
6
 
! Отговори
ден преди 13 години
УТРЕ ПЪК ОТ 20;30 СПРЕТЕ ДА ДИШАТЕ ЗА ЕДИН ЧАС , ЩОТО УТРЕ Е ДЕНЯ НА ВЪЗДУХА И ДА СПЕСТИМ ВЪЗДУХ МАСОВО ЩЕ СПРЕМ ДА ДИШАМЕ ЗА ЕДИН ЧАС !
141
1
 
12
 
! Отговори
до днес.бг преди 13 години
........."на стотици емблематични места по целия свят ще угасят свИтлините за инициативата "Часът на Земята"."Е, у нас има свЕтлини, няма как да гася свИтлини....Да вземете да се свИтните...цял ден никой ли не го видя ???
140
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добра идея, всъщност прекалено много електор-енергия използваме. Осветяването на паметници, украсителните светлини, различните видове светло-ефекти, всъщност са една прищявка, без която може и да минем. Ако намалим харченето, може би няма да имаме нужда от толкова много АЕЦи. Естествено това няма да стане в близко бъдеще... Промяната на съзнанието изисква доста дълго време.
139
1
 
10
 
! Отговори
стг преди 13 години
специално за 122, ще информирам че по искане на Германия е много вероятно да се спре налагането на енергоспестяващи крушки (съдържащи токсичен живак и вредни за очите на хората които четат книги) в ЕС, тия които не четат не им пречи много , но пък точно те правят подобни закони :)
138
7
 
13
 
! Отговори
стг преди 13 години
Кретенските инициативи като тая, оказват обратен ефект, така хората все повече се отвращават от така наречените "зелени" инициативи. Ако е да се почисти пред жилището или в планината, или 1 ден да не се кара кола фенове никакви ама за изгасяне на крушката 60 вата и надуване на 2000 ватовия климатик за да е топличко докато е тъмно фенове колкот искаш.
137
5
 
0
 
! Отговори
sas до Димитрова преди 13 години
Направи ме осъзнат човек. Никой не може да ме манипулира. Това малко щастие ли е? И определено ме направи по-добър човек. Със сигурност не се чувствам гой. Защо бързаш да задаваш въпроси? та ти още не си тръгнала по пътя на познанието. Аз просто ти го посочих. Ако имаш желание - върви по него. Ако не - ами стой си гой.
136
1
 
11
 
! Отговори
Димитрова преди 13 години
Ако сляп човек те помоли за помощ, му помагаш, без да си мислиш "За какво да го правя... това няма да му върне зрението!". А относно управлението на света... sas, ти като знаеш, това с какво промени живота ти? Направи ли те по-добър човек? Или поне по-щастлив човек?Аман от такива, дето всичко им е ясно!
135
3
 
6
 
! Отговори
до 136 преди 13 години
Да, да. Съгласих се напълно. Просто ми се струва, че едното не отхвърля задължително другото...Бих участвала и в спирането на фабриките и в подкрепа на закона срещу ГМО... кола ползваме минимално. Просто подкрепям... Може да е напразно, но и негативизмът не помага с нищо.
134
2
 
5
 
! Отговори
до 135 преди 13 години
Съгласна съм с разсъжденията ти. Не бих ги нарекла дребнави. Самата аз, често имам дребнави съждения... какво да се прави?!Но знаеш ли, не всичко безсмислено е глупаво. И любовта е безсмислена, защото отминава, а децата не се получават от любов, а от секс... Същото може да се каже вероятно и за други чувства, позиции, начини на мислене... Но ако действаме само по логика, по разум, току-виж се оказало, че действаме само по инстинкт... Пък на мен все ми се ще да съм човек - глупавичък, но човек
133
2
 
11
 
! Отговори
пак до Димитрова преди 13 години
Да спрат фабриките за малко.Да проиавеждат по-малко коли.Да приемат закони срещу ГМО.Да правят нещо реално.А това с гасенето на лампите от колко години го правим и нищо.
132
5
 
14
 
! Отговори
до Димитрова преди 13 години
Ток при тази акция не се пести.Това е все едно да загасиш двигател (двг) за малко и после пак да го запалиш.Шофьорите знаят, че при запалване се харчи най-много бензин.Така че не може да става дума за икономия.Значи акцията е безсмислена.А като няма смисъл е глупаво да се прави.Животът трябва да има смисъл.Нещата които вършим трябва да са със смисъл.За мен тази акция е безсмислена.Защо да участвам в нея?Ако тези ми разсъждения за някой са "дребнаво мислене", то си е за него.Много хора правят нещата защото някой им е казал, че "така трябва", без да се замислят.
131
2
 
4
 
! Отговори
sas до Димитрова преди 13 години
Бива да почетеш малко. За Талмуда, за гоите, за това кой и как управлява света от хиляди години. Може и да ти светне защо Клинтън омъжи дъщеря си за евреин. Може и да изгледаш във в-бокса филма "Духът на времето". Е, не е като турски сериал, но пък в кухата ти главица може и да влезе нещо. Все ще е файда.
130
3
 
3
 
! Отговори
sas преди 13 години
ХОРАТА манипулират гои като вас. Осъзнайте се!!!