Белгия без правителство 289 дни, на ден от световен рекорд

Настроенията за разделяне на страната продължават
Обновена: 29 мар 2011 14:49 | 29 мар 2011 11:34, Елка Василева
53
Белгия без правителство 289 дни, на ден от световен рекорд
Белгийският крал Албер II. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Белгия е без правителство 289 дни и в сряда ще подобри световния рекорд за политическа криза, принадлежащ на Ирак, съобщават медиите в кралството.

Този факт дава повод днес в няколко белгийски града да бъдат организирани демонстрации, подкрепени предимно от млади хора и университетските общности.

Преговорите за съставяне на правителство продължават, но според публикации от последните седмици, изглежда, различията между политическите партньори се задълбочават и медиите допускат възможността за свикване на нови избори през октомври.

Социологическа анкета, резултатите от която са публикувани днес от вестник "Либр Белжик", показват втвърдяване на сепаратистките позиции на избирателите фламандци. Според проучването над 10 процента от тях са екстремисти – групата, която настоява за разделяне на Белгия на етнически принцип.

Хора от северните фламандски региони миналата седмица скандираха: "Всичко за Фландрия, нищо за Белгия". Репортажите показаха и фламандци, които не подкрепят подобно отношение към проблема, но това е първият по-ясен сигнал за настроения, които до този момент не намираха израз в уличните прояви.

В протестите срещу политическата криза досега всички страни настояват, че Белгия трябва да остане обединена, а Брюксел да се превърне в регион, символ на мултикултурното съжителство.

Още по темата

Въпросът, който основно носи настроенията за разделение, е свързан с финансирането и управлението на отделните региони.

Мнението на фламандския север, изглежда, е, че поема част от цената за развитието на по-бедния юг.

В отворено писмо на учени и университетски преподаватели, публикувано днес от вестник "Соар", се отправят няколко основни призива: гарантиране на социална сигурност за всички, право хората в отделните региони да гласуват за всички партии (възможност, която не съществува в момента), задължително изучаване на френски и фламандски/холандски език във всички етапи от образованието, както и отделянето на 7 на сто от БВП за образование.

Резултатите от социологическо изследване показват спад с 15 на сто в доверието към традиционните партии и познатите политици в Белгия, за сметка на повишаването на подкрепата за по-радикални движения. Според политолога Дав Синардет от факултета по политически и социални науки към университета в Антверпен, цитиран от "Либр Белжик", това показва общата апатия.

Доказателство е фактът, че днешните информации за рекорда на Белгия не намират място в челните заглавия и водещите рубрики на медиите в кралството.

                                                                                                                                                                                                       (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: брюкселбелгия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Европейска статистика: От отпусканите на страните членки на ЕС европейски фондове се усвояват от 24 до 40 процента, като 10--20 на сто от усвоеното се краде или злоупотребява.Корупцията, кражбите , измамите и пр. не са измислени в България.
51
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
може и да няма правителство...но не властват кожудерите...няма спекула и не е нарушен социялния живот в страната...а вие представяте ли си България да е в такава патова ситуация..малеееее...бедна ни е фантазията как ще ни тъпчят търгашите наши братя...те сега ни дерат кожите заедно с държавата.пък не дай си боже останем без правителство..не че има значение това за обикновенните българи
50
0
 
3
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
kade i v bg da beshe taka i bez narodno sabranie i 250 hrantytnika.
49
0
 
15
 
! Отговори
яро преди 13 години
де такъв късмет и при нас-289 дни без правителство, и ще живнем най-сетне :)
48
0
 
4
 
! Отговори
/ преди 13 години
ЩАСТЛИВЦИ
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тук като си имаме правителство та......... Белгийците живеят около 10 пъти по-добре от нас.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Егати.. В БГ само 9 от тия 289 да сме без правителство и ще стане анархия и безредици...
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
браво а иначе централата на ес е там!!!
44
0
 
4
 
! Отговори
111 преди 13 години
И още нещо до39. Тикви и неграмотници като мен преди години питаха честната и прозрачна председателка на Еврокомисиятя Едит Кресон за харченето на парите на европейците в резултат на което тя подаде оставка.И дали ако *** като мен не бяха питали, а вярваха в непогрешимостта и светостта на еврочиновниците щеше да има оставка.
43
1
 
5
 
! Отговори
вили преди 13 години
111-ти не се сърди на 39-ти!! Еврогъзолизците са много и навсякъде. От най-високите етажи на властта до някакви подобни жалки изцепки. Хубаво е ако може някой от хвалещи слънцето ЕС, да ни обясни каква е политическата доктрина на която се основава и крепи? Напъна се веднъж Н.М. да говори за релативизма като комплекс от демократични ценности на които се крепи ЕС, но малко мъгляво се получи. Няма как ЕС да е извор на добро, ако е такова ще е алтуизъм и демагогия или в най-лошия случай утопия.Даа
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НАТО трябва да влезе в Белгия за да защити исканията на Фландрия.Още от утре въздушни удари/опа зона забранена за полети/.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това идва да покаже, че подредените страни не трябва да се харчат пари за избори!
40
0
 
3
 
! Отговори
111 до39 преди 13 години
Откога хора използващи думи като тиква ,***,*** дават трибуна на останалите хора?И защо да не се задават въпроси на Европа ,да не би там да работят светци.И още нещо -грамотността винаги върви с добро възпитание.Тежко и на Европа , ако разчита на грубияни като Вас.
39
0
 
5
 
! Отговори
111до Вили преди 13 години
След като България се явява донор ,защо наричаш Европа спонсор?Та това са български пари предварително дадени като членски внос ,а Европа после ги дава за одобрени проекти и то колкото и когато реши.
38
4
 
2
 
! Отговори
до 33 преди 13 години
Може! Това е същият този някой, който може да каже за какво се разходват 250 млрд. евро, което е бюджета на ЕС за година. ***, какво си мислиш - че "твоите" пари не се харчат по честен и прозрачен начин ли? Или просто си поредната тиква, която чула-недочула търси сметка на Европа, света и всичко останало. А бе, кой им даде на тия неграмотници трибуна?
37
0
 
4
 
! Отговори
Варна преди 13 години
P.S. Показателно е, че при дебатите в Учредителното събрание никоя друга държава не е споменавана по- често от Белгия като положителен пример за подражание, а по-късно нейният девиз Съединението прави силата ще бъде заимстван изцяло буквално и без отклонения.
36
0
 
6
 
! Отговори
Варна преди 13 години
Търновската конституция е създадена по примера на белгийската конституция от 1831г. Белгийската конституция е първата писана такава на европейският контитнент, която по форма и съдържание има парламентарен характер! Утре се навършват 132 години от приемането на Търновската конституция.
35
0
 
7
 
! Отговори
вили преди 13 години
до номер 32.Останах неразбрана. Исках да кажа, че финансирането от ЕС наподобява индоктриниране. Т.е. получил веднъж европари субекта изпада в една драматична зависимост от спонсора, който възлага за изпълнение нему угодни проекти и задачи, като същевременно следи субекта, ограничава го, манипулира го и пр.недемократични мероприятия. Отговор на въпроса на номер 33.България се явява нетен донор на ЕС, заплащайки членски внос,такси и пр, многократно повече от получените пари като финансиране.
34
5
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
Белгия кога стана държава?
33
2
 
3
 
! Отговори
al преди 13 години
Nqmat pravitelstvo, no imat sistema.