Медведев се закани да смаже бунтовниците в Кавказ

В Северен Кавказ се разгаря необявена партизанска война, пише руският печат
Обновена: 30 мар 2011 09:28 | 30 мар 2011 09:28, Елка Василева
174
Медведев се закани да смаже бунтовниците в Кавказ
Дмитрий Медведев и Сергей Смирнов. Снимка: Reuters

Руският президент Дмитрий Медведев се зарече да смаже бунтовниците, които се опитват да създадат ислямска държава в Северен Кавказ след операция в Ингушетия, при която според властите са били убити 17 ислямистки бойци, предаде Ройтерс.

"Всеки бандит трябва да си даде сметка, че може или да прекрати съпротивата и да получи шанс да се измъкне от положението си, или да продължи престъпната си дейност и да бъде унищожен", заяви Медведев по държавната телевизия.

"Мерките за ликвидиране на въстанието трябва да продължат", каза Медведев на заместник-директора на Федералната служба за сигурност (ФСС) Сергей Смирнов, "Добре е, че успяхте да откриете скривалището на тези негодници. Причинихте сериозни загуби на въстанието", каза още президентът.

Според източник от полицията в Ингушетия при операция в понеделник може би е бил убит лидерът на ислямистките бунтовници, чеченецът Доку Умаров, който пое отговорността за атентата на московското летище Домодедово, както и други нападения, включително двата самоубийствени атентата в московското метро от 29 март 2010 г., в които загинаха 40 души, пише БТА.

Още по темата

Московският вестник „Комерсант“ пише в сряда, че по време на антитерористичната операция в руската република Ингушетия в понеделник явно е ликвидирано цялото ръководство на т.нар. емирство Кавказ начело с Доку Умаров.

Насочвана от специалисти на Федералната служба за сигурност, руска военна авиация унищожи с ракетно-бомбен удар бунтовническа база, припомнят изданията. Сред убитите 17 бойци първоначално били разпознати двама заместници на Умаров, лидера на местните ислямисти.

Участници в операцията се надяват според "Комерсант" да бъде открит и трупът на самия Умаров, който за момента без преувеличение е терорист номер едно в цялото постсъветско пространство. За целта обаче най-вероятно ще е нужна експертиза на ДНК, предполага всекидневникът. Половината тела били разкъсани на парчета, отхвърчали на десетки метри и увиснали по клоните.

При опит да задържат "снабдител" на бунтовниците загинали и трима офицери от силовите структури, разказали техни колеги.

Лагерът на екстремистите представлявал "добре оборудвани землянки". Освен спалните помещения, имало "складове за оръжие и боеприпаси, полева джамия, стол и дори тоалетна".

Бунтовническият лидер Доку Умаров "може би пак е убит", отбелязва "Комсомолская правда". Печатът неведнъж е помествал слухове, че е мъртъв, но доказателства няма и до днес, напомня изданието.

"Загивал" вече десет пъти, той винаги "възкръсваше", за да поеме отговорността за поредния атентат, изтъква всекидневникът.

"Налице са всички основания да смятаме, че е по-скоро мъртъв, отколкото жив", заявил обаче лидерът на Чеченската република Рамзан Кадиров. При все това експерти на вестника твърдят, че смъртта на Умаров само ще отслаби нелегалната бандитска мрежа в Северен Кавказ, без да я премахне.

В Северен Кавказ се разгаря необявена партизанска война и мащабите й нарастват все повече, констатира "Независимая газета".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какви бунтовници, какви бойци и какви партизани??? Това са терористи, които трябва да се изтребват да девето коляно и с тях да се тори земята на православието. Избиването на мирни хора трябва да се наказва по-най жестокия начин за назидание на "партизаните".
107
4
 
3
 
! Отговори
Тинче преди 13 години
Тихичко първо не са милиони избити. Второ като е имало робство чорбаджиите какви са били? Българите са слагали фесове защото така им е било угодно. Вярно, че е имало убийства, но ние никога нямаше да извоюваме свободата си сами. Просто е нямало как да стане. Най-малкото защото сме нямали войска.
106
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
78САЩ като гледам, още не са се разпаднали, докато СССР само преди 20 години се поразпадна :)
105
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ceci_Да бе ... ГУЛАГ е измислица, Солженицин е един луд... да не забравя, и Холокост не е имало, нали ? Пфу !
104
0
 
7
 
! Отговори
78 преди 13 години
ЕС може да се разпадне, както и САЩ, но не вярвам това да се случи с Руската федерация. Прекалено много история и традиции. И най-важното по-добре да са си заедно отколкото разни европи америки и т.н. да се месят в държавните им дела. Ти за *** ли ги вземаш, на всички им е ясно, че искат да им заграбят природните богатства.
103
2
 
1
 
! Отговори
ceci_ преди 13 години
Нали ти казвам, не спирай, пиши повече, поне милион милиарда.А после се поинтересувай с каква периодичност е имало глдани години по време на царския режим и до какво е довеждало това.
102
5
 
4
 
! Отговори
Tina преди 13 години
Руский, не си прав. Българите извоюваха свободата си с милионите избити, отвлечени, въстанали за всичките 485 год.!Неуважение и подигравка е такова твърдение към всички тях.Изрази като "българите не са извоювали сами свободата си" и "робско психика" са пропаганда, за да се смачка националната гордост на българите.
101
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
русский, не съм аз човека, който гласува в Русия да го управлява КГБ. Не съм като руснаците, които преди няколко години си избраха Сталин за почти най великата личност на всички времена-сатрапа, изтрепал десетки милиони руски граждани.Мога свободно да изразя мнението си,дори то да е против правителството ми и няма опасност да бъда застрелян или заключен в неизвестна лудница, както е практика в Русия.Разликата между последния български *** и всеки руснак е огромна и не е в полза на руснаците
100
0
 
12
 
! Отговори
98 преди 13 години
И кой ще ги смени смешната ЕС или САЩ? Руснаците си ги харесват, управляват добре и Русия винаги е вдъхвала респект каквото и да си говорим.
99
1
 
10
 
! Отговори
Дрън Дрън преди 13 години
Пюйте си колкото си искате, едно ще ви кажа ако започне нова световна война грабвам си семейството и отивам в Русия. Това е по законите на природата - по-големия, по-силния, по-мъдрия ще оцелее. Това далеч не се отнася за България....
98
0
 
2
 
! Отговори
TRAK преди 13 години
KIDE SA DEMOKRATI KOITO NAPADAT LIBIQ KIDE E NATO KOITO SPASQVA MIRNITE GRAJDANI V LIBIQ
97
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Джуджетата от кремъл знаят че дните им са преброени. По целия свят народа се вдига срещу диктаторите. Вълната на промяната няма да подмине русия и много скоро медведев и путин ще бъдат съдени.
96
2
 
5
 
! Отговори
русский преди 13 години
До 91/анонимен-още личи че си с робска психика-затова винаги ще бъдеш роб.
95
0
 
20
 
! Отговори
Mango преди 13 години
"Половината тела били разкъсани на парчета, отхвърчали на десетки метри и увиснали по клоните."Това заслужават!Мръсни мисилмански терористи,убийци на невинни хора и дечица (Беслан)!
94
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дрън ДрънНяма как да приличаме на руснаците. Все пак, в Русия се избиват повече журналисти годишно, сравнено с Ирак по време на бойни действия (примерно). Избиват журналисти, които са неудобни на *** и КГБ . Политковская е само един символ на това.
93
0
 
3
 
! Отговори
Дрън Дрън преди 13 години
75И от черен хайвер и бито масло също. Аз обичам хайвер с масло на препечен истински хляб. Ставаш дребнав.
92
3
 
14
 
! Отговори
Rad преди 13 години
Да водиш война с Русия и то на територията й и да разчиташ на побеза е равносилно на идиотизъм.
91
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ceci_Само по време на Голодомор са измрели около 5 млн от глад.
90
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
руский, да съм благодарен, че турските поробители са били сменени от руски поробители е малоумно. Освен това, очевидно историята не е силната ти част. Продължавай с водката и не пречи, че да не те подкараме с камшика към псевдодържавичката ти - Русия.
89
0
 
2
 
! Отговори
ceci_ преди 13 години
do #84,Давай не спирай, какви десетки милион, кажи стотици милиарди!И отново, щом робите многократно са връщали всякакви навлеци домъкнали се в държавата им с ритници натам от където са дошли... какво да кажем за тези другите (немци, французи, шведи, австрийци, турци, японци) някаква *** ше да са според твоите критерии?