Французите: Животът поскъпна с въвеждането на еврото

67% от жителите на страната обаче искат европейската валута да остане
Обновена: 9 май 2011 10:29 | 9 май 2011 10:29, Елка Василева
23
Французите: Животът поскъпна с въвеждането на еврото
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Мнозинството французи (67 на сто) искат единната европейска валута да остане, а само 30 на сто предпочитат да си върнат франка. Това сочат резултатите на проучване, публикувано в понеделник от френския в. "Ожурдюи", цитиран от Франс прес.

Направено по случай Деня на Европа, изследването сочи, че макар 67 на сто от французите да са за запазване на еврото, голямо мнозинство (82 на сто) от тях мислят, че именно то е причината за поскъпването на живота.

На въпрос кои са идеите, които най-добре превъплъщават Европейския съюз днес, французите посочват на първо място "пазарната икономика" наред с "мира" (21 на сто), следвани от "демокрацията" (12 процента).

При избор от посочен списък на чувствата, които първи възниква при мисълта за Европа или за ЕС, 30 на сто от французите избират "надежда" и почти също толкова (29 на сто) мислят за "разочарование". Пет процента от анкетираните отговарят с "отхвърляне" и също толкова с "удовлетвореност".

Според същото проучване основният упрек към Европа е нейната "сложност" (77 на сто). Освен това 60 на сто от тях асоциират ЕС с "безработица".

Проучването е направено за Фондацията за политическа иновация (Фондапол) от 15 до 21 април сред представителна извадка от 1500 души на възраст от 18 и повече години по метода на квотите, уточнява АФП.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Францияевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дано преди да ни сложат и този хомот-еврото тоя еврейски съюз да се разпадне ,че голям х..ни чака
13
1
 
10
 
! Отговори
До 14 преди 13 години
Не ,цените няма да скочат след като влезе еврото те ще скочат сега (каквото и правят) , Просто сега вдигнах цената за да не вдигат после. А ГЕРБ измиха ръцете на БСП за да не са те тези които вдигат цените.Всичи негативи поемат ГЕРБ макар с БСП да са една и съща партия. Не мислете ,че СДС ,Атака и РЗС не са проекти,горе няма случайни!!!
12
10
 
3
 
! Отговори
. преди 13 години
Вярно е, че в България цените ще се качат след въвеждане на еврото. Но също така е вярно, че ще стане по-удобно да се пътува в Европа, поне в Гърция и Румъния, а не на последно място - лихвите по кредите ще паднат. И в момента лихвите по еврови кредити са по-ниски от левовите.
11
2
 
27
 
! Отговори
666 преди 13 години
И тук когато влезе еврото цените (на всичко) ще скочат няколко пъти , тогава вече ще захапем дървото много здраво.
10
3
 
5
 
! Отговори
някой преди 13 години
Проучването показва каква е подкрепата за Националния фронт - 30 %. Достатъчна за победата на Марин Льо Пен на първия тур на президентските избори, но не и на втория. Следващият президент на Франция отново ще бъде евреин и ще се казва Доминик Строс-Кан.
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дупе да ни е яко на нас , когато влезнем в еврозоната.
8
8
 
9
 
! Отговори
99999 преди 13 години
Французите не искат да си признаят че не са толкова богати както им се иска.Техният франк се струваше 6,65=1 евро,докато марката 2=1 евро.Ако излезнат от евро зоната ще фалират,особено сега когато Китай и Русия дръпнаха,ама те и затова не излизат
7
2
 
16
 
! Отговори
Choco преди 13 години
Може да сме в Европа, но далеч не се държим като Европейци. Все искаме някой да дойде и да ни оправи, въпреки че ние продължава с Бай Ганьовските номерца. Разбира се има изключения, но те са твърде малко, за да има осезаема промяна в начина и стандарта ни на живот.
6
1
 
10
 
! Отговори
жена преди 13 години
идеята за единна валута е добра, но подчинението на суверенни преди това икономики на европейски уж интерси , на които лежи и правилото за валутата доведоха до обеняване и на французи и на италианци, гърци, португалцуи, накрая и нас чака.
5
0
 
25
 
! Отговори
ИМЕНИТ ПИСАТЕЛ ;) преди 13 години
Французите се оплакват,а ние какво да кажем!?!?! От както влезнахме в ЕС,всичко ни се струва "НАНАГОРНИЩЕ".. А относно "затьването",стигнахме дьното,и .... продьлжаваме да копаем НАДОЛУ!
4
2
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 13 години
Извадка драги, представителна извадка, естествено, че не може да обхване 100% от населението.
3
2
 
22
 
! Отговори
ddt преди 13 години
She se setite ;)) Tuka kato vuvedat evroto napravo shte falirame :((
2
2
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 13 години
"сред представителна извадка от 1500 души на възраст от 18 и повече години по метода на квотите" - някой май не е учил статистика :)
1
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 13 години
До 1WTF ? За думата ИЗВАДКА да си чувал?Много ясно, че се ползват данните от представителна извадка.