Рязък спад на производството на опиум в света през 2010 г.

САЩ остават най-големият пазар на кокаин, сочи доклад на ООН
23 юни 2011 18:37, Елка Василева
3
Рязък спад на производството на опиум в света през 2010 г.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Производството на опиум рязко е спаднало миналата година. Спад през 2010 г. се наблюдава и в отглеждането на кока и производството на кокаин, съобщи в годишния си доклад днес базираната във Виена Служба на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията (UNODC), цитирана от Асошиейтед прес.

САЩ остават най-големият пазар на кокаин в света, но в търсенето на този наркотик Европа бързо ги догонва, се казва в доклада.

Отглеждането на кока в световен мащаб е намаляло с една шеста миналата година. Значителен спад е установен и в производството на кокаин в Колумбия - един от основните доставчици.

Службата посочва, че близо 5 процента от населението на света е употребило поне веднъж дрога миналата година, като много потребители са преминали от традиционните опиати към синтетична дрога и упойващи вещества, отпускани с рецепта.

В придружаващо доклада изявление генералният секретар на ООН Бан Ки Мун обръща внимание на връзката между незаконния световен наркопазар, тероризма и бунтовете по света.

Пазарът на афганистански опиати, възлизащ на 61 милиарда долара годишно, финансира бунтовниците, международния тероризъм и дестабилизацията в по-широк план, отбеляза Бан Ки Мун.

Световната търговия с кокаин на стойност 85 млрд. долара засилва пристрастеността и прането на пари в Западна Африка, подхранвайки политическата нестабилност и заплахите за сигурността.

От чист кокаин на стойност 1 млрд. долара, прекаран през Западна Африка, се изкарват над 10 пъти повече пари, когато той се продаде из улиците на Европа, добави той.

Според доклада канабисът е най-широко произвежданият и употребяван незаконен наркотик. Близо 203 милиона души (около 4,5 процента от населението на планетата) е използвало канабис поне веднъж в рамките на една година.

Производството на опиум е намаляло с 38 процента през 2010 г. благодарение на мерките, взети в Афганистан. Недостигът отчасти е бил компенсиран от Мианма, където отглеждането се е увеличило с 20 процента, осигурявайки на страната 12-процентен дял в световното производство.

Макар скромните добиви да са довели до спад от 45 процента в глобалното производство на опиум между 2007 и 2010 г., тази тенденция вероятно е временна, посочи UNODC. Шефът на службата на ООН Юрий Федотов прогнозира възможно връщане към високите равнища тази година.

САЩ са най-големият пазар на кокаин, като потреблението му се изчислява на 157 тона през 2009 г., което прави 36 процента от общия дял. Европа, и по-специално Западна и Централна Европа, се нарежда втора по пазарен дял с потребление от 123 тона.

Службата на ООН констатира съществен спад в последните години на общото потребление на кокаин в света. При все това, употребата му в Европа се увеличила двойно през последните десет години, като стойността на европейския пазар се изчислява на 36 млрд. долара годишно, доближавайки тази в САЩ - 37 млрд. долара.

Тъй като много страни се борят с производството на дрога и с наркотрафика, потребителите се обръщат към законни заместители на незаконни стимуланти като кокаина или екстази. Употребата на създаващи силна пристрастеност метамфетамини се засилва в Източна Азия, а числата от 2009 г. показват повишение след
няколкогодишен спад и в Северна Америка.

Метамфетамините имат сериозен дял за рекордно високото количество задържани синтетични наркотици през 2009 г., като близо 16 тона от това вещество са били разкрити от правоохранителните служби в сравнение с по-малко от 12 тона през предходната година.

Наркотиците причиняват смъртта на 200 000 души годишно, заяви Федотов. Тъй като хората с дълбоки проблеми с наркотиците създават основната част от търсенето, справянето с този проблем е най-добрият начин за свиване на пазара, добави той.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
5
 
! Отговори
84 преди 12 години
генералният секретар на ООН Бан Ки Мун обръща внимание на връзката между незаконния световен наркопазар, тероризма и бунтовете по света- Така ли? А не прави ли връзка между САЩ, ФЕЙСБУК и бунтовете? Гледай ти, може пък аз да съм се заблудил...
1
1
 
9
 
! Отговори
sofeto преди 12 години
"Рязък спад на производството на опиум в света през 2010 г."..... значи цената на стоката ще скочи !!!