Салвадор Алиенде се е самоубил според съдебни лекари

Същото твърди и дъщерята на чилийския президент
Обновена: 19 юли 2011 22:56 | 19 юли 2011 22:56,
17
Салвадор Алиенде се е самоубил според съдебни лекари
Исабел Алиенде, дъщеря на Салвадор Алиенде, и директорът на Института по съдебна медицина в Сантяго Патрисио Бустос. Снимка: Reuters

Президентът на Чили Салвадор Алиенде се е самоубил в деня на държавния преврат, извършен на 11 септември 1973 г., предадоха световните агенции, като се позоваха на чилийски съдебни медици и на дъщерята на Салвадор Алиенде – чилийската сенаторка Исабел Алиенде.

"Изводът на чилийските медицински експерти е същият като на семейство Алиенде. На 11 септември 1973 г. президентът Алиенде се е озовал в изключително положение и е взел решение да се самоубие, вместо да бъде унижаван или измъчван", каза Исабел Алиенде.

Сенаторката добави, че семейство Алиенде е приело изводите на патолозите спокойно.

Заради разследването на причините на смъртта на Алиенде тленните останки на президента бяха ексхумирани през май тази година.

Това стана в рамките на юридическа процедура, започнала още на 27 януари за установяване на причините за смъртта на президента. Според близките му той се е самоубил, защото е обещавал да загине с оръжие в ръка.

Чилийски лидери и някои журналисти смятаха, че Алиенде може да е бил убит от някой от превратаджиите. Други твърдяха, че някой е помогнал на президента да се самоубие, след като опитът му да се застреля бил неуспешен.

Тогава, според привържениците на тази версия, негов охранител се смилил над него и го застрелял.

Салвадор Алиенде е първият марксист, избран за президент на Чили през 1970 г. Той почина прострелян в президентския дворец в Сантяго по време на бомбардировките, в деня на държавния преврат, извършен от генерал Аугусто Пиночет.

Алиенде беше на 65 години. Вдовицата на президента и трите му дъщери не успяха тогава да видят трупа му. Според аутопсията, извършена непосредствено след смъртта му, той се е самоубил с куршум в брадичката.

При сегашната експертиза съдебните лекари са установили, че тленните останки са действително на Алиенде и че той е починал в резултат на огнестрелна рана, която "отговаря на рана, причинена при самоубийство".

Според британски експерти по балистика, цитиран от Асошиейтед прес, Алиенде е умрял от два изстрела, изстреляни от автомат, който е държал между краката си и под брадичката си.

Оръжието е било настроено на автоматична стрелба. Смъртта е настъпила мигновено. Нищо не доказва, че на стрелбата е присъствал втори човек. Това опровергава предположенията, че Алиенде е бил убит от военните, щурмували президентския дворец, уточнява БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
7
 
! Отговори
кан Крум преди 12 години
Плачем за военна хунта,но в РБ това не може да се случи!!!
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** неуки комплексари. Прочетете нещо, вместо да пишете глупости. Поне да бяхте гледали Американския филм "Къщата на духовете", с най-големите звезди на американското кино. Сигурно са комунисти ?! С тоя *** народ няма оправия, положението е отчайващо.
14
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е, самоубийците извършват непростим грях и отиват направо в казана... За горкия марксист Алиенде четох, че след смъртта му намират в къщата му над 800 костюма и тонове порнографска литература... докато е чакал враговете да щурмуват, да не скучае.. характерно за марксисткия морал
13
4
 
8
 
! Отговори
Браво преди 12 години
Пиночет е *** фашист, но нека и не забравяме, как от една гнусна комунистическа, бедна държава той създаде най-силната страна в Южна Америка.
12
7
 
6
 
! Отговори
Samo minavam преди 12 години
Мисля,че ген.Пиночет,стори зло в името на едно голямо добро.За Чили,не се говори по новините,преживяха голямо земетресение,спасиха миньорите си и получиха овации от света........,но при тях няма *** и цитирам Чърчил Бяха времена,в които,живота и смъртта,бяха еднакво превликателни,нацията беше обединена,а малцината комунисти се спотаиваха.....
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
E, имаше идеалисти едно време. Салвадор Алиенде, Че Гевара...Истински мъже! И за нашия Ботев има предположение, че се е самоубил, когато е видял, че не може да изпълни обещанията, които е дал на четниците си. Какво ли е изпитал, когато е водил славната си дружина по българската земя и не е срещнал никаква подкрепа от местното население. Посрещали го само жени и деца, а мъжете се криели в плевните....
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България да вземе пример от Чили.Това трябваше да стане още 1989г.А всички *** се спуснаха да крадат 20 години!И продължават! Време е някой да изхвърли ***!
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Представете си Гоце, Боце, Цецо, Станишев, Доган , Златев, Черепа,.... и т.н. ......всеки в къщи с калашников , приклада между краката и насочен под брадичката.......и край на комунистическия им капитализЪм !А?
8
8
 
12
 
! Отговори
Гагарин преди 12 години
Пиночет и хората му постъпиха варварски!Но все пак Чили избегна съдбата на Куба например!Чили щеше да е втората Куба , ако Алиенде бе останал на власт!Вероятно чилииците нямаще да са много щастливи от това!
7
2
 
5
 
! Отговори
човек преди 12 години
прости им господи , те не знаят за какво става дума . само един див анти - нещо си първичен нагон .
6
2
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
# 2А и виждам, че си спец по ароматните нюанси... - ашколсун!...
5
7
 
19
 
! Отговори
дуче Михо преди 12 години
Това е добър пример за подражание за нашите червени ***.Що не вземат групово да се самоубият на Позитано 20,та да завършат с нещо смислено лишения си от съдържание и белязан с престъпления и безобразия мизерен живот!
4
2
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
# 2Благодаря ти... - отдавна не бях получавал такъв комплимент - аз наистина съм див балканец и от мене лъха чист въздух...
3
7
 
13
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Да-а, демократичните *** се напъват да пренапишат най-новата история. И поколението на малоумията им вялва, разбира се.
2
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Странджа, ти си оставаш див балкански ***, човече! От теб вони на чист въздух и кози дърдонки, примесени с чесън и отдавна некъпано, пушек от горящи *** и терпентин.
1
5
 
16
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Серж, какво чакаш?...