Русия ни съди за закъснели плащания за ядрени реактори

58 млн. евро си търси Атомстройекспорт от НЕК
21 юли 2011 23:10,
103
Русия ни съди за закъснели плащания за ядрени реактори
Снимка: Архив Булфото

Руската компания Атомстройекспорт ще внесе в Международния арбитражен съд към Международната търговска палата в Париж иск за 58 милиона евро закъснели плащания от НЕК за работа по строителството на АЕЦ "Белене", съобщи агенция Интерфакс.

Според източник от Атомстройекспорт тази стъпка е "процедурно необходима", тъй като става дума за вече извършена работа, за която двете страни са подписали сертификат за изпълнение.

По молба на българската страна Атомстройекспорт е привлякъл кредитни ресурси за финансиране на проекта. Освен това, заявил представителят на Атомстройекспорт, заради тежкото финансово състояние на възложителя бе дадена и отсрочка на плащанията. Българската страна не спазва графика на плащанията и затова Атомстройекспорт е бил принуден да се обърне към Международния арбитражен съд.

България и Атомстройекспорт сключиха договор за изграждането на АЕЦ "Белене" през 2006 г., но изпълнението на проекта бе забавено заради спорове за цената и проблеми с финансирането, посочва Ройтерс.

През 2010 г. Москва предложи да отпусне кредит за проекта "Белене", но българската страна отказа и обяви, че ще търси стратегически инвеститор, посочва Ройтерс.

Българската страна е готова да заведе контраиск срещу "Атомстройекспорт", съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Несериозно е да се очаква да се коментират неназовани източници. Ако това наистина е факт и ако руската страна официално потвърди тази информация, българската страна има легитимни контрапретенции, надвишаващи размера на цитираната сума и веднага ще заведе контраиск, съобщиха от МИЕТ във връзка с информацията за заведен иск от страна на "Атомстройекспорт" срещу НЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като сме прости и *** ще ни осъдят заслужено и ще си плащаме като поп. Много *** народ сме, щом си избираме такива управници. Всеки народ си заслужава управниците.
13
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Успокойте се. Русия строи АЕЦ в Турция, така че ток ще има откъде да купуваме, няма да стоим на тъмно.
12
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз се чудех Боко защо национализира парите за пенсии на хората и открадна 1,5 млрд от здравните вноски и спря лекарствата на онкоболните, а той смятал да плаща на руснаците, за да угоди на американците:) Да му мислят, пенсионери, болни и майки с деца:) Бойко и без това предлага да изнасяме жива плът, като лекари:))
11
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кучкаря от Банкя да плаща!:)
10
20
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
# 7Не бързай, остани до изборите за да подкрепиш истинските червени ***!...
9
26
 
13
 
! Отговори
АТИЛА преди 12 години
Кой ще съдят Мръсните Руски Хазарски и Склавянски ***, ха, хаРуски *** стойте далеч от Дунавска България, Кавказ ще ви се види детска игра в сравнение с това което ви очаква на Балканите !!!Всички руски окупационни обекти на територията на Дунав, Волга, Киев и Кавказ трябва да бъдат и ще бъдат предмет на ДИВЕРСИЯВън Руските Терористи и Окупатори от Българските земи на Дунав, Волга и Кавказ за да не стане Камчия Българския БесланКАЗАХ !!!bulgarya.tk
8
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега като ни осъдят руснаците за 1 000 000 000 евро и от Евро плюс да плащаме 6 000 000 000 евро направо ще цъфнем и вържем.
7
16
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кеф! Да плащат ***, които са избрали *** от ГЕРБ! Аз се изнасям и няма да стане с моите данъци!
6
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да избесим всички които са били във властта от 1989г. досега и 100% до 10г. България ще е друга държава...
5
25
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Хайде сега и позабравеният рекет... - какво е това неистово желание на рашките да ни правят енергиен център на Балканите... - таварисшчи, малко достойнство нямате ли, не разбрахте ли, че не ви искаме... - обирайте си ламарините и ги монтирайте някъде зад полярния кръг - хайде къш!!!...
4
7
 
1
 
! Отговори
жоа преди 12 години
жооаж
3
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да не ви пука! ние сме "стабилна" държава! Някой и друг милион на вятъра ще ни дойде добре:) То пак като толкова ни изтърпяха руснаците:)
2
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чудесна новина! Тарикат Боко и умрелият Трайко, дето иска да трови хората в Северна България да плащат!:)
1
6
 
22
 
! Отговори
ел преди 12 години
Дянков,къде са парите за Белене ?хубав пример даваш на бизнеса . Строиш къща на тузар и накрая излиза че му дължиш пари.