Терористичен акт в Осло *

Имало е и престрелка. Властите са арестували заподозрени.
Обновена: 23 юли 2011 11:58 | 22 юли 2011 20:50,
519

Норвежката полиция обяви, че експлозията, разтърсила централната част на столицата Осло, е била терористичен акт, съобщава агенция Ройтерс.

До момента нито една терористична организация не е поела отговорността за взрива. Полицията потвърди, че е експлоадирала кола, паркирана в центъра на града.

"Седем души загинаха, а двама са тежко ранени", заяви началник на полицията в Осло, цитиран от световните медии.

"Десет души са приети в Университетската болница в Осло. Много от тях са тежко ранени", каза говорител на здравното заведение.

Полицията е задържала трима души във връзка с експлозията в центъра на града.

Още по темата

След експлозията по улиците се разпръснали отломки. Взривът разтърсил целия център на Осло и счупил повечето прозорци на 17-етажната сграда, където е канцеларията на министър-председателя Йенс Столтенберг. Той не е пострадал.

Пострадали са и близки министерства, включително министерството на петрола и енергетиката. Сградите са евакуирани. Засегната е и сградата на най-големия таблоид в Норвегия - "Верденс ганг".

Силите за сигурност евакуират централната част на норвежката столица, защото след като претърсили района, открили още невзривили се бомби. В центъра на Осло се разполагат военни части.

В няколко сгради в близост до експлозията са избухнали пожари. Според местни медии центърът на Осло е отцепен от полицията, но там цари хаос.

Междувременно властите потвърдиха, че е имало стрелба на намиращия се южно от норвежката столица остров Ютьоя, където младежката организация на Норвежката работническа партия на премиера Йенс Столтенберг организира годишните си събирания.

Според силите на реда мъж, облечен като полицай, е открил огън на острова, намиращ се на около 15 км от Осло. Има информация за няколко ранени. В лагера са се намирали около 500 души, съобщава Франс прес, като цитира норвежката телевизия Ен Ар Кей.

Според телевизионния канал TV2 убитите са 4-ма, според очевидци, цитирани от "Ройтерс" обаче те са най-малко 20. Си Ен Ен съобщава също за над 20 убити.

Според източник от руското посолство в Осло на събирането е присъствал норвежкият външен министър Йонас Гар Стьоре. Няма данни дали е пострадал.

Стрелецът е задържан. Според органите на реда стрелбата е станала след взрива в Осло.

Премиерът на Норвегия Йенс Столтенберг е трябвало да произнесе реч на младежката среща на партията.

"Обстановката на Ютьоя е критична", заяви премиерът за шведския телевизионен канал ТВ2. Той отказа да коментира възможните мотиви за бомбения взрив, и заяви, че вниманието сега е съсредоточено върху това да се помогне на пострадалите хора.

Норвежките следователи смятат, че бомбеният атентат в центъра на Осло и стрелбата на остров край столицата са свързани, заяви полицейски представител, цитиран от Франс прес.

"Има основания да се смята, че съществува връзка между тези събития. Разполагаме със свидетелски показания за това", каза комисар Свейнунг Спонхейм на пресконференция тази вечер в Осло.

Полицията се опасява, че на остров Ютьоя са заложени още неоткрити експлозиви, добави Спонхейм.

Норвежкият премиер ще събере тази вечер правителството на кризисно заседание и ще разговаря с лидерите на политическите партии.

В Осло се евакуира централната ЖП гара. Затворено е и международното летище на норвежката столица.

Полиция призова жителите и гостите на града да останат далеч от центъра на Осло и да се въздържат от използване на мобилните си телефони.

Властите все още не съобщават данни за националността на жертвите. От Министерството на външните работи съобщиха, че до момента нямат данни за пострадали българи.

Информацията е обновена в 22,45 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
500
1
 
7
 
! Отговори
до Ястреб преди 12 години
Я се скрий ве гнусна турска ***. Колко *** *** и вмирисан фес трябва да си, за да се изцепиш, че атентатите в Лондон не били дело на ислямски ***. *** проста безмозъчна ислямска
499
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лидерът на Партията на прогреса Сив Йенсен подчерта, че Брейвик е напуснал организацията. "Той вече не е наш член. Фактът, че по-рано е бил при нас, ме натъжава. Никога не е бил много активен и сега ни е трудно да открием някой, който знае нещо повече за него". Брайвик също така е масон, заяви говорител на организацията. Свободните зидари се събират в тайни братства в много части на света.
498
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
казаха че е масон, това е различно от християнски фундаменталист
497
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
511 Ti da slushash ***,terorista e norvejec radikalen hristiqnin nenavijdal musulmanite
496
7
 
14
 
! Отговори
sgt.Hale преди 12 години
Норвежците обраха плодовете на гостоприемството си и религиозната си толерантност....за съжаление:(((
495
3
 
27
 
! Отговори
Слушател преди 12 години
Религиозен тероризъм!Няма значение дали е ислямски, християнски или какъвто и да е!Религиозните норми на поведение трябва да бъдат изхвърлени от ежедневния живот!Религиозната нетърпимост към "другите" може да доведе само до подобни събития!Аз НЕ съм религиозен и чувствам как гневът на "искрено и дълбоко вярващите" се стоварва върху мен!Обичайно се започва с убеждения, следват плашене, анатемосване, адски и земни огньове, докато се появи вярващия с автомат или взрив!
494
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тва трябва да не е останало нищо човешко в тебе, за да причиниш този ад на невинни хора. Що никога не взривявате големите играчи, да ви и в терористите. Страхливици, роби...
493
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
дано тези ''борци за свобода'' са постигнали своята справедливост убивайки случайни хора които нямат нищо общо с тяхда им имам каузата
492
6
 
4
 
! Отговори
до ястреб преди 12 години
поздравления приятелю.браво. все още има мислещи хора.
491
4
 
15
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
Цялата тази история може да е психологична операция, извършена от секретна служба на някоя държава. Норвежката полиция твърди че е самотен вълк, без никакви известни връзки с международни терористични организации или тайни служби. Обаче мащабът на акта и изборът на жертвите е много съмнителен. Според полицията в юношеския лагер са убити 84 деца и 7 са загиналите от експлозията в Осло. Много тъмна и неясна за сега.
490
7
 
15
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 503 - Извършителят е Норвежец, консервативен християнин, казва се Anders Behring Breivik. Следя ги новините онлайн от различни страни и езици - само *** канали продължават да надуват балона за мюсулмаската връзка.
489
6
 
8
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 502 - За тебе може да е рано сутрин, за някой друг може да е късна вечер. За тебе може да са глупости, за друг да са мъдрости. Преди да кажеш една дума, прочети хиляда. Чети и се образовай - може да ти помогне да не кънтиш толкоз на кухо. Най-големите терористични организации са все юдейо-християнски. Ако искаш нещо да знаеш относно Исляма, вземи Корана и го прочети вместо да дрискаш глупости по разни форуми.
488
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Терористичната групировка Ансар ал Джихад ал Алами (Привърженици на глобалния джихад) публикува на своя сайт съобщение, с което пое отговорността за нападението, съобщи анализаторът от изследователския институт, който изучава тероризма Си Ен Ей. В посланието се посочва, че нападението е отговор на присъствието на норвежки сили в Афганистан и поругаването на пророка Мохамед. Ние предупредихме, че след Стокхолм ще проведем още операции. Това, което виждате, е само началото, посочва групировката. Въпреки това отговорността за нападението все още не може да бъде потвърдена, пише Ню Йорк Таймс. Норвегия е членка на НАТО и има малък военен контингент в Афганистан. Тя бе сред няколкото държави, посочени от лидера на Ал Кайда Айман ал Зауахири, като потенциални цели за нападения. През 2006 г. норвежки вестници отпечатаха датските карикатури, които събудиха недоволството на мюсюлманите с изобразяването на пророка Мохамед, припомня изданието.
487
3
 
8
 
! Отговори
anonimens преди 12 години
до 500:бе какви глупости пишеш ти бе от рано сутринта..щом аллаха ви там няма проблеми с убийствата на верска основа не ми хвали исляма най големите терористични организации са ислямски и най лошото че са джихадски защотот искали да прочистят неверниците е кажи ми една религия която прповядва смърт има ли място в съвременното общество и използвайки жени и деца на по 10 годинки за самоубийствени атентати...
486
0
 
7
 
! Отговори
Restitutor Orbis преди 12 години
Войните винаги са временни. Хората се връщат към нормално състояние и постепенно светът се обединява. Но омразата и желанието за война се поддържа и когато има мир заради еврейските и ислямски книги. Те предизвикват паразитно-расистка омраза и войни. После и другите отвръщат и накрая хората обвиняват и 2-те страни, забравяйки кой е започнал.
485
10
 
10
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
496 - Злобата на *** и глупостта на злобаря граници нямат. Преди да почнеш да се ограждаш с беттонни стени, първо събори бетонните стени, дето са ти оградили мозъка. Случаят в Норвегия няма нищо общо с Исляма. Както бомбите в Лондон, Мадрид и Ню Йорк нямаха нищо общо с него. Това си е пак работа на юдейо-християнските терористи.
484
0
 
1
 
! Отговори
bg преди 12 години
do 491-tova ne sa moi dumi,samo citiram Bludnicata i psihopata Bolton.
483
4
 
7
 
! Отговори
bg преди 12 години
Nacistka Norvegia dava ubejishte na muslemski sadistki 4e4enci.
482
6
 
24
 
! Отговори
ай,ай преди 12 години
Взрива в Норвегия е удар срещу надеждата за Човешкото в Човека.Това е една изключително мирна и толерантна страна.Явно Човек и ислямист са две успоредни прави без допир във времето и пространтсвото.Отговорът трябва да е смразяващ.
481
6
 
19
 
! Отговори
gtf преди 12 години
другар 492 - ислямския свят трябва да бъде отграден от дебела бетонна стена подобна на берлинската. Там в глад, мизерия и умопомрачене след няколко години няма да има останал жив мюсюлманин