Хората падаха буквално пред мен! Разкази от Ютьоя

Къде е била полицията, докато убиецът спокойно е стрелял
Обновена: 25 юли 2011 14:47 | 25 юли 2011 10:09, Елка Василева
185
Хората падаха буквално пред мен! Разкази от Ютьоя
Снимка: Reuters

Все повече подробности стават известни около двойното, добре планирано нападение в Норвегия.

Полицията вече призна, че въоръженият престъпник е стрелял методично час и половина на остров Ютьоя, преди да бъде заловен от спецчастите, пише ВВС.

Никакво противодействие от страна на полицията не е имало. Престъпникът се е предал, просто защото са свършили патроните му.

Ето разказите на оцелели от клането.

Емма

Мислех си, че някой се шегува. Видях как едно момче отиде да говори с човек в полицейска униформа и онзи стреля в него.
 
Пред очите ми загинаха двама души. Аз просто избягах.

Във въздуха се носеше миризма на барут, беше толкова страшно!

Скрихме се от бандита под една скала, а той стоеше на някакви пет метра над нас. След това скочихме във водата и доплувахме до лодка.

На 16 години съм. Всички, които бяхме на острова, сега сме настанени в хотел, но все още не са намерили всички хора.

Стиин Ренат Хахейм

Член съм на норвежкия парламент и също бях в младежкия лагер. Бяхме се събрали на групички, за да обсъждаме взривовете в Осло. Тогава някой извика: "Всичко е наред, полицията дойде!".

Видях полицай, който се спускаше по хълма, и изведнъж той започна да стреля по хората, наред. Ние побягнахме и когато видяхме приближаващите се лодки, скочихме в морето.

Той беше много спокоен, не тичаше, просто стреляше в хората. Не чух той да казва нещо.

Адриан Пракон

Работех на острова в информационен пункт. По радиото ни съобщиха за взривовете в Осло и затова събрахме всичките 700 души, за да съобщим на всички. След минути ни се обадиха и ни казаха, че към нас плава полицай. Отидох в кафенето и в този момент изведнъж чух изстрели и видях как хората бягат на всички посоки. Те бягат, а някой стреля в гърба им.

Хората падаха мъртви направо пред мен.

Побягнах през лагера към палатковия лагер и видях въоръжен човек. Към него се обърнаха двама и след две секунди те бяха убити.

Той носеше черна униформа с червена обшивка, изглеждаше като нацист с тази униформа и с тази коса. Беше много уверен в себе си, спокоен, контролираше случващото се. Знаеше какво прави. Извика към нас, че всички ще умрем.

Побягнахме надолу, към водата, някои вече се събличаха и заплуваха. Реших, че нямам време, за да си сваля дрехите, и затова направо заплувах под дъжда – с дрехите и обувките.

Преплувах 150 метра, но езерото е дълго 800 метра. Разбрах, че няма да доплувам, и се върнах обратно.

Видях, че той стои на десетина метра от мен и стреляше по плуващите. Насочи автомата си към мен, но аз се развиках: "Не, моля ти се, не бива. Не знам дали той ме чу, но не стреля!".

След час той отново се върна. Бях с други хора, лежахме, криехме се зад дървета и по-големи камъни. Всички бяхме премръзнали ужасно с мокрите си дрехи.

Отново започна стрелба, върху мен падаха убити – върху краката ми или във водата. Тогава много хора умряха около мен. Аз се криех зад тях, молех се за себе си той да не ме види. При един такъв обстрел бях улучен от куршум в гърба.

След това той се приближи, усетих дъха му, с кожата си почувствах топлината от дулото на оръжието, но той не помръдна и това ми спаси живота. Сега съм в болница. Физическата болка не е най-страшното. Страшно е, като си помисля колко мои приятели загинаха.

Още по темата

Къде е била полицията, пита ВВС.

Някои от оцелелите при клането недоумяваха защо на полицията й е трябвало толкова много време, за да стигне до острова.

Полицията призна, че изпратеният на Ютьоя отряд е трябвало сам да стигне с кола до Осло, а след това да намери и лодка, за да отиде на острова. За това са били нужни 45 минути.

Ако спецчастите бяха използвали хеликоптер, щяха да бъдат на Ютьоя за 15 минути и животът на много младежи щеше да бъде спасен.

Вместо това убиецът спокойно се е разхождал по малкия остров, на който се бяха събрали около 700 членове на младежкото крило на Норвежката работническа партия.

Очевидци разказват, че облеченият в полицейска униформа мъж на няколко пъти е привиквал младежите под предлог, че иска да им помогне, но в този момент хващал оръжието и стрелял в тях. Онези, които не умирали веднага, той довършвал с изстрел в главата.

Знаейки, че на острова няма охрана, престъпникът дори се разхождал по брега и стрелял в онези, които се били хвърлили във водата в опит да отплуват от острова.

Тогава дошла и първата помощ: местни жители, които чули стрелбата на острова, доплавали със собствените си лодки, за да извадят от водата онези, които се опитвали да се спасят с плуване.

Остров Турифьорд, намиращ се на 40 км западно от Осло, е типична картина от безметежния норвежки пейзаж. Небето се оглежда в огледалната повърхност на езерото, заобиколено отвсякъде от гористи хълмове.

По средата на езерото е остров Ютьоя и откъм брега е невъзможно да си представим този изглед и кървавото клане, извършено в това идилично място.

Единственото, което напомня за убийството в петък на почти 90 млади норвежци, са сновящите около острова лодки на Червения кръст, които търсят изчезналите хора, смятани вече за загинали.

Островът е отцепен: полицията събира улики от мястото на престъплението, извършва се аутопсия на телата на загиналите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
133ти, много е спокойна .....видяхме. Спокойна е за гандарки като теб, дето гледат само пт Тв лъскавите витрини и къщи с басеини...
133
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Izraelski i arabski tank se streliat.Izvednaj arabskia tank sprial . Komandira na izraelskia tank izleznal i otishal da vidi kakvo stava.- Saleikum, shto spriahte da streliate ?- popital evreina.- svarshiha ni snariadite - otgovoril arabina.- ako iskate da vi prodam malko i da si prodaljim rabotata ?
132
3
 
13
 
! Отговори
do 128 преди 12 години
Полицията не е въоръжена и политиците им вземат метро..Какви хеликоптери те гонят...Това да не боко и 10 коли ескорти бодигaрди...Това е спокойна държава..!!!
131
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Политиците умишлено вкарват всякакви чужденци в европа, просто защото тях никои не ги иска и не гласуват за тях, и понеже с всяка изминала годиан имат все по-малко гласове и по-малко, те почват да си внасят избиратели, които са толерирани и отглеждани но забележете с парите на домакините. И тук е същата работа, но ние не си внасяме , просто защото си имаме много ром.
130
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До къде стиган комунистическата ***, продажните безбожници "уж" от хуманност, а то повече заради рушветите вкараха дявола в кошарата, докараха мюсюлманската *** и настана "СТРАХ", този пич дотолкова се е отвратил като гледал как малко по-малко ислямските бабуини превземат бялата му държава, че е хванал оръжието и е почнал да раздава правосъдие! А нашите комунистически *** даже потурчват народа вече 20 години и не им пука, за БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!
129
2
 
13
 
! Отговори
999999999999 преди 12 години
Европейците ни политически парцали с тия техни прва на човека допуснаха мюсюлманите да превземат Европа.Колко атентата и камикадзета се появиха,колко европейци изтрепаха? На народа му писна да издържа 10 им деца,да им палят колите,рушат имуществото,заплашват по улиците.Европа се превръща в арабска джамахирия,колко мускета и минарета се направиха...!?
128
3
 
6
 
! Отговори
jj преди 12 години
До 88.Не. Просто трябва да си ариец. Това е въпрос на манталитет - както при ислямските екстремисти. Само че в Европа има тенденция за еволюция на нравите, в Ориента - не.Човекът е здрав физически, с висок интелект и надали е направил бомба от азотни торове и се е запасил с оръжия, защото се е зомбирал с някоя игра.
127
5
 
2
 
! Отговори
Даола преди 12 години
От всичко става ясно, че въпреки взривовете в Осло, полицията не прави връзка със стрелбата на острова и се бави - не може една Норвегия да няма херикоптер за спешни акции, пък били те и медицински.Просто бавни мозъци.
126
6
 
11
 
! Отговори
TATO преди 12 години
Африканците започват да се преселват там и те започват да негодуват.Не е начина но е предупреждение към политиците.Това е чиста и спокойна държава а не като нас и Франция,Италия,Германия,Англия,Испания,Португалия с мюсюлманско племе което пали коли,дърпа социални,ражда по 10 *** на гърба на европееца.Колко европееца утрепаха ислямистите в европа.Донякъде тоя млад май го оправдавам.Да това е начина,защото те с техните атентата изпотрепаха хиляди европейци
125
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еъо на какво са способни болните нацистки мозъци. А в други държави убиват стотици на година, но за това не се говори в медиите. Обаче вместо да предизвика отдръпване от работническата партия, тази атака със сигурност ще затвърди позициите й. Ако убиецът беше ислямист щеше да е обратното.
124
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Prestanete s tezi negovi mutivi...! Ako znaete kakvi mutivi moje da mi rodi dnes glavata i utre da doida vsichki do edin da vi izbia !!Kakvi cherni i kakvi beli? Choveka e bolen, za razmera no porajenieto e vinovna darjavata i ministerstvoto na vatreshnite raboti. CHASOVA STRELBA NA VOLIA BEZ NIKAKVA REAKCIA ! Tova e neobiasnimo.
123
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
111-ти, уместен въпрос, как така коренните Норвежци излиза че са се спасили по 2-3 пъти от убиеца, а жертвите са все нови "Норвежци" . Наистина е странно и поражда въпроси.
122
7
 
6
 
! Отговори
вип преди 12 години
Още един умопомрачен от идеологийте на хитлер трепал хората,като че ли убива мравки,най опасни са националистите,после комунистите и ислямския фундаментализъм,това са трите организаций мислещисе за висща приоритетна общност,тия погубват невинни човешки живота,идеолозите им са хитлер,сталин и естествено мохамед...
121
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някои хора действат, не философстват :)
120
3
 
9
 
! Отговори
AYYYYYYYYYY преди 12 години
Това е спокойна държава където полицията не е въорежена и политиците взимат метро а не специален ескорт.Да,да има още нормални държави в Европа
119
2
 
5
 
! Отговори
AYYYYYYYYYYY преди 12 години
Това е спокойна държава където полицията не е въорежена и политиците не взимат метро а не специален есцорт.Да,да има още нормални държави в Европа
118
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Що всички се правят на луди се чудя...Стра лозе пази а...
117
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до:111Туй е въпроса, ама явно не трябва да се разбере истинската причина!
116
24
 
30
 
! Отговори
Юберменш преди 12 години
Бил убивал само *** и араби, и затова действията му били оправдани. Трябва да си *** комплексираната ***, за да кажеш такова нещо. Добре, черни са, заселват се в Европа, мързеливи са, но защо е необходимо да бъдат избити ? И що за индивид може да се кефи на ***, избил 100 човека, повечето деца ? Само българин може да реагира по този начин, и естествено ще гарнира мнението си с еврейско-масонски конспирации. Смърт за тази проста и скотска нация, наречена българи. Срам ме е от вас.
115
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Choveka s chasove spokoino strelia sreshtu hora !Ako beshe strelial sreshtu ovce razbiram, no tolkova li niamashe niakolko silni maje da mu skochat i ubiat na miasto.700 choveka i nito edno orajie govori za bezhaberna darjavna sigurnost.Afrikanski ili aziatski terorist spokoino moje da si varshi misiite na takiva mesta