А къде е Кадафи? Какво ще е бъдещето на Либия?

Бунтовниците бавно, но сигурно превземат Триполи
Обновена: 22 авг 2011 08:39 | 22 авг 2011 06:34,
97
А къде е Кадафи? Какво ще е бъдещето на Либия?
Бомбардираната резиденция на Кадафи. Снимка: БТА

Либийските бунтовници бавно, но сигурно напредват и превземат пост след пост в укрепената до зъби столица на Либия – Триполи.

Води се операция за изолиране на полковник Муамар Кадафи, обяви базираният в Бенгази Национален преходен съвет.

Започналата в събота вечерта операция "Сирена" протича координирано между Преходния национален съвет и бойците в и около Триполи, посочи пред Ройтерс Ахмед Джибрил, който е говорител на политическия орган на въстаниците, като уточни, че НАТО също участва в операцията.

Той призова либийските бунтовници да се въздържат от всякакво отмъщение в Триполи, като предупреди също за "гнезда" на съпротива от привърженици на Кадафи в столицата, предаде АФП.

Джибрил нарече предизвикателствата пред тях "уникален шанс" и обеща ,че периодът на преход ще даде живот на всички права, за които са се борили.

"Мародерството и насилието биха били обида и петно за нашата революция", предупреди той.

Междувременно бунтовници с флагове на опозицията стреляха във въздуха, навлизайки на Зеления площад в Триполи, доскорошен символ на властта, използван за масови демонстрации от поддръжниците на Кадафи. Опозиционерите незабавно започнаха да наричат мястото "Площада на мъчениците".

Бойците на опозицията не срещат до момента никаква съпротива в квартал Баб ал Азизия, където се намира бомбардираната резиденция на либийския лидер и обещават да установят в скоро време пълен контрол над него.

По улиците на Триполи вече са изградени контролно-пропускателни пунктове, а превзетите административни сгради са под засилена охрана.

След залавянето на Сейф Ал Ислам сега телевизия "Ал Джазира" съобщава, че под домашен арест е поставен и  най-големият син на Кадафи.

По това време Мохамед, който живее в Триполи с майка си, съпругата си и децата си, давал интервю по телефона на телевизията.

Той не се е занимавал с политическа дейност и не е заемал държавни постове.

Къде е обаче самият лидер на либийската революция, както обичаше сам да се назовава Муамар Кадафи, никой не знае, коментира Асошиейтед прес.

"Либия се изплъзва от хватката на един тиранин", заяви американският президент Барак Обама.

Още по темата

В президентското изявление, разпространено от остров Мартас Винярд, където Обама е на почивка, се казва, че бъдещето на Либия сега е в ръцете на либийския народ.

"Най-сигурният начин да се спре кръвопролитието е прост: Муамар Кадафи и неговият режим трябва да признаят, че тяхното управление е стигнало края си.

Кадафи трябва да признае реалността, че вече не контролира Либия. Той трябва да се откаже от властта веднъж завинаги, заяви Обама", цитиран от Ройтерс.

"Ние ще продължим да работим заедно с нашите съюзници и партньори в международната общност за защита на народа на Либия и в подкрепа на мирен преход към демокрацията", обеща американският президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каквото и да идва след Кадафи,след ЧУМАТА каквото и да дойде,пак организмът го преживява!
94
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бъдещето на Либия очаквам да бъде светло като това на демократична България. И след като доведоха до успешен край процесите в Либия, очаквам в най-скоро време САЩ да подкрепят справедливите демократични искания на младежта от Сирия и Великобритания.
93
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Камиларя ще го намерят да виси на някое дърво или стълб !
92
1
 
1
 
! Отговори
Ruslan преди 12 години
Ami to se vidia ...pak Amerika pak demokracia...aman be hora....mnogo sme bedni i jalki..e te to tova e...sega se nadiavam 4e rusnacite samo 6te im e..t mamata...
91
1
 
1
 
! Отговори
до Петьо-Евреи преди 12 години
Ас , назат , напрет - чети коментар 70 за теб става въпрос
90
1
 
1
 
! Отговори
до недоумяващ преди 12 години
баце - като те гледам недоумяващ ще си заминеш от тоя свят - щото има една приказка - акъл ако до 30 години не ти дойде хич не го и чакай и жена ако до месец не и дойде цикъла хич да не го и чакаостава варианта да се пубер и още да не си пораснал
89
1
 
0
 
! Отговори
До Кевин преди 12 години
А ти от коя страна си - или искаш да бъдеш слуга в така наречения от теб Близък Изток !
88
3
 
4
 
! Отговори
недоумяващ преди 12 години
Абе след като САЩ никога не са търгували нито скъп, нито евтин петрол с Либия, някой мож ли да ми каже защо се говори, че всичко било заради петрола? Също така някой знае ли дали Югославия не е била петролна държава, щот си спомням, че самолети на НАТО бомбеха и нея не чак толкова отдавна?
87
1
 
4
 
! Отговори
haha преди 12 години
в 21век се избиваме като животни.хайде ние не ама стоим безучастно и гледаме все същото.и в 22век и 23век ще е така.много зле сме.и за кво.жалка картина...
86
1
 
2
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Днес БГ, снощи пишете едно заглавие, сега друго - как да ви вярва човек ?!
85
4
 
8
 
! Отговори
Kewin преди 12 години
В действие е планът за подчиняване на Близкия изток на САЩ и Израел, от който да намаже и ЕС. Ирак, Тунис, Египет, Либия, Сирия, Иран, Средна Азия. Явно, корониализмът, който беше отхвърлен от тези страни благодарение и Втората световна война и в частност на СССР, се звръща като неоколониализъм. Това е! Няма да има независим държави, а колониални управления.
84
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нищо страшно няма САЩ ще им вземе петрола РОТШИЛД ще им отпесне един заем да си възстановят държавата и готово.
83
2
 
7
 
! Отговори
Вега преди 12 години
Колев, так е! И още нещо - ще карат либийците постоянно да купуват от Запада нови съоръжение, да им дават търгове да възстановяват разрушеното от "бунтовниците" и техните ракетни удари инфраструктури и обекти, и особено да купуват военна техника и оръжия от Запада! За справка: новото иракско правителство-подметки на Запада!
82
4
 
14
 
! Отговори
Колев преди 12 години
1. Стига с тия медицински сестри, стига сте ги жалили! Не ги изкарвайте "ангели", защого хич не са такива!2. До преди половин година Западът признаваше Каддафи, водеше преговори с него, сега вече не го признават, бил нелигитимен. АМи като не е легитимен, защо толкова години преговарят с него и купуват петрол от него? Сега тия т. нар. "бунтовници" са едни слуги на Запада, който да осигури на петролните им компании да лащат ниски комисионни на правителството. Каддафи им намали печалбата и е лош!
81
2
 
3
 
! Отговори
митко преди 12 години
знаете ли защо избуха краха в ню йорк през 1929.просто европа се възстановява.те печчелят бвп 0т 1919 1929
80
2
 
8
 
! Отговори
митко преди 12 години
кой участваше в строенето на аполо.генерал вернер вон браун
79
2
 
9
 
! Отговори
pepo преди 12 години
До номер 67.Точно цената на водата. Виждал ли си в ютуб как иракски хлапета тичат след американски джипове заради войник които размахва бутилка с вода?Това е така защото в Ирак, както скоро и в Либия, течаща вода няма да има. Хлорът за пречистване на водата се третира като бойно отровно вещество и е забранен.В ирак има над 1 500 000 починали от липса на прясна питейна вода. Всяко второ новородено е с анемия.За тези факти демокрацията мълчи... иначе щяхте да се вдигнете на бунт.
78
3
 
16
 
! Отговори
Контра - Атака преди 12 години
С помощта на НАТО-вските бомби, ДЕМОКРАТУРАТА побеждава и в ЛибияНай-после огромните запаси на нефт и подземна сладка вода ( по които Либия е най-богата в Африка) ще преминат в сигурни и проверени ръце - световните лихвопийци около Ротшилдови и сие
77
5
 
23
 
! Отговори
край с Либия преди 12 години
Язък за уредената държава и високия стандарт! И на тези им eбaxa мaйkaтa.... Ще плачат за Кадафи, ама ще е късно.
76
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еми то и за сестрите не се знае на фона на днешната война кой аджеба е пуснал СПИН за да опита да свали Кадафи тогава ама го отнесоха нашите мед. сестри.