Кървави сблъсъци в Египет

Над 20 убити след протест на християни срещу събаряне на храм
10 окт 2011 07:19,
61
Кървави сблъсъци в Египет
Снимка: Reuters

Най-малко 24 души загинаха в Кайро при сблъсъци между християни и силите за сигурност, съобщи Ройтерс.

Стотици хора са участвали в стълкновения на мост в Кайро, а по-късно протестиращите са се отправили към площад "Тахрир". В потушаването на безредиците се е намесила и армията.

Християните, протестиращи против разрушаване на църква, подпалиха коли и хвърляха камъни и бомби по силите за сигурност.

Те обвиняват радикални мюсюлмани за частичното събаряне на храм в провинция Асуан миналата седмица. Протестиращите настояват и за оставката на губернатора на провинцията.

По данни на властите при стълкновенията са ранени над 200 души.

В Кайро беше въведен вечерен час.

Напрежението между християни и мюсюлмани нарасна през последните месеци, но активисти и на двете страни казват, че насилието не се дължи на религиозните им различия, а е насочено срещу начина, по който реагира армията.

Сегашните сблъсъци са най-тежките след протестите, които доведоха до падането на режима на Хосни Мубарак през февруари, отбелязва Ройтерс.

Насилието хвърля сянка върху предстоящите парламентарни избори. Те ще се проведат на 28 ноември, а кандидатите започват да се регистрират за участие от идната сряда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: КайроЕгипетсблъсъци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дошъл е на власт техният БОЙКО!
59
2
 
5
 
! Отговори
Йово преди 12 години
Къде са християните, преди време за някакви си карикатури на Мохамед ислямистите дигнаха света на крак а сега ние мълчим.
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма нищо случайно - ето Египет, в Либия - ограбиха най-старата действаща православна църква в Северна Африка, в Сирия - "демократичните активисти" открито заплашват християните, в Ливан дълго време се бориха да вбият клин между християни и мюсюлмани, в Ирак християните-асирийци бяха изселени с мълчаливото съгласие на чуждата войска, но в Палестина християни и мюсюлмани се борят рамо до рамо срещу окупатора.
57
0
 
9
 
! Отговори
Мюра преди 12 години
Махнаха диктатора Мубарак и демокрацията настъпи.
56
1
 
1
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Разбира се вярата е миролюбива по принцип. Но в нея се съдържа твърдението за абсолютност и изключителност на собственото разбиране за бога (особено ако е монотеистично). От тук крачката към въоръжени групи, които "защитават" правата вяра е само една.
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
смях. до колегата, дето излезе (52 и назад) ... кое смяташ за "оригинал" на християнството? Стария завет, новия завет ... всичките са пълни с избиване на неверници между другото. Освен това кое е "правилния" оригинал? Кой от запазените преводи (всеки следващ различен от предишните)? Или редакциите от средните векове?И ти разбираш за какво говориш колкото ония с оранжевите чаршафи - харе кришна рама рама - а не знаят какво значи това дето го пеят.
54
1
 
2
 
! Отговори
Alex преди 12 години
Скъпи 52, как да ги гледам в оригинал, като ти ми цитираш неща написани в една книга, а аз ти цитирам факти от последните 2011 години, които винаги са обосновавани с теориите на същата тази книга....успешен ден ти желая ... :)
53
2
 
7
 
! Отговори
VDCH преди 12 години
Тайните протоколи. Протокол 15Един ден -революция в целия свят. Екзекуции. Бъдеща участ на гоите-масони. Мистицизъм на властта. Размножаване на масонските ложи. Централно управително тяло на масонските старейшини. Азевските тактики." Масонството като водач на всички тайни организации. Колективизъм. Жертви. Екзекуции на масони. Падане на престижа на законите и властта. Нашето място като избран народ. Краткост и яснота на законите в бъдещото царство.Подчинение на заповедите.
52
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До АlexНе си наясно с някои работи. Кой е християнин, който вярва в Христос и спазва заповедите Му, или който се обявява за такъв и си прави каквото иска? Този, който казва: "да бъде волята Ти" или този който казва:"да бъде волята ми"?Нещата трябва да се гледат в оригинал. В Християнството няма нищо за избиване на неверниците (напроти,в даже има да се молиш за враговете си), а в исляма има (но май че става дума за арабските политеисти от времето на мохамед).Със здраве, излизам.
51
1
 
4
 
! Отговори
До 49 преди 12 години
Прав си. Всичко зависи от това кой как тълкува религията. Във всяка религия има или е имало радикали в даден момент.
50
0
 
0
 
! Отговори
ъх преди 12 години
Ами че те новите като старите.
49
10
 
10
 
! Отговори
Alex преди 12 години
До 45, какви мир и любов бе "приятелю" :)))Християнството не знам дали учи на мир и любов, ама методите му са "режи из основи".Навсякъде в Европа (и не само) християнството е наложено с меч и огън...който не е сменял вяра - на дръвника....Плюем мюсюлманите, ама ако погледнем историята е редно да отбележим, че християнството далеч не е по-миролюбивата религия :)
48
2
 
4
 
! Отговори
Няма анонимни преди 12 години
до 38Преди около 50 години моят свако учеше във военната академия "Георги Сава Раковски" през 1967 година се пенсионира като полковник Апостол Дионисиев Бечев, беше ЗКПЧ на бургаската дивизия та той ми е казвал,че са били състуденти с Моше Даян,нямам никаква причина да си измислям.
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вече се вижда, че революциите в арабските страни доведоха до отвързване на ръцете на радикалните мюсюлмани и терористи. Което се случи и в Иран преди години, но щатите не си взеха поука и правят същите грешки отново. Лошото е, че са в нашия заден двор, а не в техния...
46
0
 
1
 
! Отговори
Номер 45 преди 12 години
Продължение...не е истински такъв...
45
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До номер 30Ти откъде знаеш, че не съществува?Колко хора изби атеистичната Френска Революция, колко хора изби Съветската атеистична власт, китайската такава, севернокорейската и всичките атеистични режими по света. Хитлер не мисля, че е бил атеист, но делата му са като на невярващ човек, кажи колко хора изби той?Християнството, приятелю, учи на мир и любов. Казвам го като човек, който знае за какво става дума. Това, че някой се обявява за християнин, а не спазва заповедите, той значи не е исти
44
1
 
16
 
! Отговори
някой преди 12 години
На ви сега революция, на ви демокрация! За съжаление т. нар. "Арабска пролет" ще доведе само до дестабилизация на арабските държави, положение, от което ще се възползват ислямистите. Тежко на християните там! Тях ги чака съдбата на иракските християни - емиграция или смърт. Мубарак беше диктатор, но държеше здраво положението и поне имаше мир между мюсюлмани и християни. Също както и Саддам Хюсеин в Ирак и Асад в Сирия. Разберете, че демокрация от западен тип е невъзможна при мюсюлманите!
43
2
 
13
 
! Отговори
poohy преди 12 години
Кой я е написал тази статия? Някой ала Миролюба Бенатова ли? Що не пишат колко християни и църкви са останали в Египет? Ей такава им е съдбата!
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 23Предлагам да забраним глупостта ти с закон.
41
3
 
8
 
! Отговори
VDCH преди 12 години
Моше Дая няма нищо общо с България и никога не живял тук...Моше Даян е завършил ШЗО в Плевен. Не за него обаче ми е приказката. Чета редовно израелската преса. В "Хаарец" редовно пише колко е ерозирала израелската система за сигурност в последно време, а отдруга страна колко силно е въоръжена "Хизбула" след конфликта отпреди 3 години. В бъдеща война могат да изпращат по 100 ракети на ден над Тел Авиф и хилади над Израел. Разполагат с сериозни оръжия като безпилотни летателни апарати и др.