С 61% се е увеличил добивът на опиум в Афганистан

Смята се, че талибаните се финансират от производството на дрогата
Обновена: 11 окт 2011 15:20 | 11 окт 2011 15:19,
42
С 61% се е увеличил добивът на опиум в Афганистан
Снимка: Reuters
Производството на опиум в Афганистан тази година се е увеличило с 61% в сравнение с 2010-а, но остава под нивото от 2009-а според годишния доклад на Службата на ООН за контрол на наркотиците (UNODC).
 
Миналата година болест по маковите насаждения намали значително добива на опиум, който е основна съставка при производството на хероин. 
 
В Афганистан се добиват 90% от опиума в света – 5800 тона тази година. Смята се, че това е един от основните източници на финансиране на талибаните. 
 
Почти 80 на сто от производството на дрогата в страната е съсредоточено в южните провинции, включително Хелманд и Кандахар, където влиянието на талибаните е най-силно. Според ООН това е още един знак за пряката връзка между опиума и бунтовниците. 
 
Въпреки че изкоренените от афганистанското правителство и НАТО макови насаждения са се увеличили с 65%, общата площ, засадена с опиумен мак в страната, е нараснала със 7 на сто миналата година.
 
Според доклада на ООН тази година опиум е добиван в 17 провинции, в сравнение с 14 през 2010 г. 
 
Три северни провинции, обявени през 2010-а за "свободни от мак" (етикет, който носи допълнително финансиране за развитие на съответния район) са възобновили производството му. 
 
Основната причина афганистанските фермери да се заемат с незаконната дейност е високата цена и липсата на друго препитание. Заради слабото производство през миналата година през тази цената се е увеличила с 43% и приходите от хектар се изчисляват на 10 700 долара – равнище, каквото не е имало от 2003 г. 
 
Общите приходи от добива на опиум за афганистанските фермери тази година ще са 1,4 млрд. долара. 
 
Увеличаването на производството на опиум е много лоша новина за силите на НАТО в Афганистан, които се опитват да стабилизират страната, която вече десета година е в гражданска война, така че да прехвърлят отговорността за сигурността на правителството. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
чак сега разбрах защо комадващият американските сили в Афганистан стана шеф на ЦРУ...вдигнал е добива...
21
0
 
18
 
! Отговори
ЦРУ преди 12 години
В Афганистан се добиват 90% от опиума в света 5800 тона тази година. Смята се, че това е един от основните източници на финансиране на ЦРУ.
20
2
 
24
 
! Отговори
Ivan преди 12 години
ЗЛОДЕЙСКИТЕ АНТИХУМАННИ ТЕРОРИСТИЧНИ ЦИОНИСТКИ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ. ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ НАРИЧА ТАЯ ДЪРЖАВА!!! ВСЕ ОЩЕ ИМА МИСЛЕЩИ ХОРА В СВЕТА, КОИТО ЩЕ СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ НА ГНУСНИТЕ ЛЪЖИ, С КОИТО ВСЕКИ ДЕН НИ ЗАЛИВАТ И СЕ ОПИТВАТ ДА НИ ПРОМИВАТ МОЗЪЦИТЕ.ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЧЕ ТЕ СА ОКУПИРАЛИ СУВЕРЕННИ ДЪРЖАВИ, ЗАРАДИ ОПИУМА И ПЕТРОЛА ИМ, ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЗА ИЗФАБРИКУВАНИТЕ ФИНАНСОВИ КРИЗИ МРЪСНИ БАНКЕРСКИ ИГРИ. УУУ, ВАШТА МАМА НЕНАСИТНА!!!
19
2
 
15
 
! Отговори
Елф преди 12 години
"В Афганистан се добиват 90% от опиума в света 5800 тона тази година. Смята се, че това е един от основните източници на финансиране на евреите."
18
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КОГАТО ТАЛИБАНИТЕ БЯХА НА ВЛАСТ В АФГАНИСТАН, ТЕ ЗАБРАНИХА АЛКОХОЛА И ИЗКОРЕНИХА МАКОВИТЕ ПОЛЕТА И ВЕДНАГА *** ВЪВ ВАШИНГТОН СПРЕТНАХА 11 СЕПТЕМВРИ И СЪЗДАДОХА ПОВОД ДА ЗАПОЧНАТ ВОЕННА КАМПАНИЯ В АФГАНИСТАН ,И ДОКАТО СЕ ПИТАХА КАКВО ПРАВЯТ ЯНКИТЕ ТАМ СЛЕД КАТО НЯМА ПЕТРОЛ СЕГА ОТГОВОРА Е В САМОТО ЗАГЛАВИЕ... ЦИОНИСКИТЕ САТАНИНСКИ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ СА ПРОКЛЯТИЕ ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО
17
1
 
12
 
! Отговори
и как се е увиличила преди 12 години
Кого правят на ***, кой е виновен за това, кога изобщо ще има мир там кой се възползва от това, всичко е политика на големите, правят си каквото си искат с едни бедни мизерни хорица, ако искаха да ваведът ред досега да бяха го сторили. Къжете къде си е подобрило, в коя държава е добре след като Америка се е намесила, само като погледните тези хорица да ви стане жално гладни, боси, а за стабилност никога няма и да има това не е целта.
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"В Афганистан се добиват 90% от опиума в света 5800 тона тази година. Смята се, че това е един от основните източници на финансиране на талибаните."Тоя откри топлата вода.
15
0
 
15
 
! Отговори
Бай 100-ян преди 12 години
от съобщението има два извода:1-Или американците нямат контрол върху Афганистан,или 2-или с тяхна помощ се отглежда мака за опиум!!Да ни е честито нашето братско участие и интернационална помощ!Да са живи и здрави нашите наркоманчета-тяхно е царството небесно!
14
1
 
4
 
! Отговори
gerb za da vi e qd преди 12 години
dobro utro
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
''Смята се, че това е един от основните източници на финансиране на талибаните'' - E браво на тия които чак сега разбират че това е основния източник на финансиране ... но както казали хората '' по - добре късно , от колкото никога ''
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Америка можеше да унищожи опиевите полета, както може да унищожи и плантациите с кока. Буквално за 15 мин. могат да разрешат проблема с наркотиците в световен мащаб, знаейки отношението им към суверенитета на другите държави. Тогава обаче ще им се наложи да си търсят нови "врагове" и да се бият с вятърните мелници. Същото е положението и с всички правителства по света-не легализират наркотиците, защото те ги продават, като в същото време усвояват и милиарди за "борба с дрогата" и "превенция"...
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Афганистан се добиват 90% от опиума в света...Хамериканците бяха окупирали Афганистан за няколко години, но така и не унищожиха опиевите плантации. Сещате ли се защо? Вниквате ли в комично-слабоумния израз "борба с наркотиците"?
10
1
 
19
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
E нали тва беше целта на занятието,не докосвайте подобна помия защото пълните гушите на цру така ,само домашни билки !
9
3
 
28
 
! Отговори
gdg преди 12 години
Да... а защо ли е странно, че след американската инвазия и слагането на проамерикански държавници около 91% от хероина идва от там? Преди това в Афганистан е имало драконови мерки за производството на опиум, било е забранено. Всичко го правят американците, които не искат да си признаят загубата на 80 годишната война с наркотиците, защото те печелят от това все пак...
8
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде е стъпил американски ботуш всичко порочно се увеличава:)
7
3
 
8
 
! Отговори
за 5 преди 12 години
в Азия и Русия..........белите държави са на кокаин и синтетика
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Там опиум се произвежда от стотици години, всеки азиатец е конумирал опиум / хашиш през живота си....това е част от културата им
5
0
 
14
 
! Отговори
Морфинист преди 12 години
Интересно къде го пласират и дали има свръх предлагане ?
4
2
 
22
 
! Отговори
111 преди 12 години
Браво на Хамериканците
3
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е резултат от политиката на великите сили