Всички държави да забранят карцера

Служител на ООН иска да се прекрати изолирането на затворници
Обновена: 19 окт 2011 18:35 | 19 окт 2011 18:35,
26
Всички държави да забранят карцера
Снимка: Reuters
Представителят на ООН, отговорен за разследване на мъчения, поиска държавите да забранят затваряне на лишени от свобода в изолатор за повече от 15 дни, защото това може да им нанесе тежки психически и физически увреждания и практически е изтезание. 
 
Изолирането на затворници се практикува в повечето държави в света, а причините варират от наказание до защита на затворници от техни съкилийници, но с тази мярка масово се злоупотребява, обяви Хуан Мендес, цитиран от Reuters.
 
Неговата дефиниция на изолация е затворникът да бъде отделен от всички, освен от надзирателите, за поне 22 часа на денонощие. 
 
„То може да се превърне в изтезание и жестокост, нехуманно и унизително отношение, когато се използва като наказание по време на предварителния арест, когато срокът не е установен или е твърде дълъг, за хора с ментални увреждания или непълнолетни“, обяви Мендес. 
 
„Сегрегация, изолация, отделяне, карцер, дупка, отделение с повишена сигурност... както и да се нарича, затварянето в изолатор трябва да се забрани от държавите като наказателна мярка или като техника за измъкване на информация“, каза Мендес пред комисията по човешките права на Световната организация. 
 
Той цитира изследвания, според които значителна част от хората биха получили сериозни здравни проблеми, включително дълготрайни ментални увреждания, само от няколко дни изолация. Затова всяко затваряне в изолатор за повече от 15 дни трябва да се забрани. 
 
Според Мендес краткосрочна изолация е допустима при определени обстоятелства – защита на лесбийки, хомосексуални или бисексуални затворници, или лишени от свобода, които имат проблеми със затворнически банди. 
 
В доклада си до Общото събрание на ООН Мендес описва като „проблематично“ използването на затвори с максимално ниво на сигурност, където изолацията на лишените от свобода е рутина. Той даде за пример САЩ, където между 20 000 и 25 000 души са в изолатори. 
 
Мендес спомена и случая Брадли Менинг – американския войник, дал секретни документи на WikiLeaks. Неговото положение било „подобрено значително“ след преместването му във военната база Форт Ливенуърт в Канзас, след 8 месеца във военен карцер във Вирджиния. 
 
Мендес искал среща с Менинг, който предстои да се изправи пред военен съд, но не успял да убеди американските власти да го оставят да говори със задържания на четири очи. Мендес планира отделен доклад за случая Менинг. 
 
Професорът по право в Америкън юнивърсити във Вашингтон каза, че трите дни, които той той прекарал в изолатор във военен затвор в родината си Аржентина през 70-те години, „били трите най-дълги дни в живота му“. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
всички хуманисти - в урановите мини
25
0
 
3
 
! Отговори
bg преди 12 години
USA nema da zabrani karcera.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо първо не се погрижат за хората и тогава да мислят за тези които нямат човешки разум. Защо не се замислят хората в какви условия работят, колко квадратни метра имат, как работодатели се самозабравят, как ги лъжат отвсякъде. Заради тези по затворите хората се затвориха зад решетки и железни врати, но никой не се тревожи каква травма нанася това. Стига с тези затворници. В затвора трябва да е гадно и всеки да се старае да не попада там.
23
1
 
16
 
! Отговори
Мен преди 12 години
Тоя *** от ООН да отиде да го каже на всички изнасилени, пребити, осакатени и ограбени хора, че техните насилници не е добре да им е зле...Дано тоя да има деца, които банда затворници да разпори и после да го призоват да им защитава правата да се разхождат на свобода, да не вземе да им стане нещо на психиката. ДОЛЕН *** КАКТОИ ВСИЧКИ ТОЛЕРАСТИ !!!!
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Андреш Брейвик- норвежкият стрелец е в карцер в Осло, откакто се предаде на 21ви юли. Това са 3 месеца! Хайде да видим как ще го пуснат!?
21
3
 
3
 
! Отговори
Усмивката преди 12 години
Зависи от коя страна на вратата си. Само по себе си лишаването от свобода, от възможността да разполагаш с времето си, със себе си е достатъчно наказание. Останалото отива към изтезание. Все пак за провинения зад решетките 15 дни карцер, изолатор, или както го наричат е достатъчно наказание. Прочетете Солженицин, Шаламов, или Папийон /Пеперудата/ в Гвиана. Ако ще и златни клекала да има, черен хайвер и шампанско всеки ден, пак много трудно ще се намери някой да лежи доброволно по-голям срок.
20
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Прав е професорът, но някои хора са необратимо увредени. Може би трябва да се създадат специализирани места.Нямам предвид психиатрични клиники, не всички подлежат на лечение.Просто трябва да доживеят живота си така.Не може да се помага, но не е хуманно да бъдат убивани.Трябва обществото да осигури много пари, добри грижи и толерантност от страна на здравите.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"може да им нанесе тежки психически и физически увреждания и практически е изтезание. "Да, ние ги пращаме в затвора за да им е хубаво, ***.
18
0
 
6
 
! Отговори
MURDOC преди 12 години
Абе що направо не си ги пуснем затворниците ей тъй да правят квот си шът . Който е предложил " НЕ на карцера " да влезе в затвора да види дали няма си промени мнението ,още първата нощ ще си ГО промени ......
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз предлагам затворите да бъдат два вида - за такива, които само лежат по килиите и трудови лагери. В трудов лагер да се ходи само по желание и при добро поведение. На трудещите се трябва да им се осигурят добри условия - бани, топла вода, разнообразна и храна. На затворниците, които не правят нищо да им се осигуряват само хляб, вода и таблетки с всички необходими минерали и витамини.
16
0
 
12
 
! Отговори
БУЛТРАС преди 12 години
Хубаво ще е вместо карцери да има по звезди в затворническите килии.С отделна баня и тоалетна по една звезда,С тв кабелна -2 звезди,шведска маса-3 звезди,рум сървиз- 4 звезди джакузи 5 звезди.Момичета на повикване с круиз до Дубай - 6 звезди.Цар Киро - 7 звезди
15
0
 
2
 
! Отговори
чарли преди 12 години
Анонимен анонимен много си ***.
14
1
 
5
 
! Отговори
Томас преди 12 години
5Да, наближава царството на дявола - на антихрист, но то ще е за кратко
13
3
 
4
 
! Отговори
ДО 12 преди 12 години
Човека говори за такива като теб - примерно ако си протестирал или се караш с комшията или жената . За баровците има 5* хотели в Боровец или Слънчев Бряг .
12
2
 
14
 
! Отговори
изтока преди 12 години
То не стига че им направиха затвори които минават 4 звезден хотели а сега и това.... , и не само това не стига че оня изнасилва и убива ами и ........да ги *** *** толерантни ***,това не е демокрация ,едно от малкото неща които харесвам на САЩ е точно това ,демократични закони,изнасилваш,убиваш и т.н. инжекция ..... .
11
2
 
21
 
! Отговори
ЧЕНГЕ преди 12 години
А ПО ЕДНА СВ..А НЕ ИСКАТ ЛИ ДА ИМ ПРАВЯТ ПАЗАЧИТЕ!!!!!
10
0
 
8
 
! Отговори
miro преди 12 години
4e to v zatvora e po hubavo da si sam,ina4e kak she si zapazish colaja,toia qvno obi4a da e v kompania
9
0
 
24
 
! Отговори
Изтрещял преди 12 години
"Служител на ООН иска да се прекрати изолирането на затворници" - подкрепям!!!Да се сложат по 2-3 - има в килия,да им дадат джакузи,денонощен достъп до шведска маса,поне 2 пъти седмично да има тематична кухня,басейн с минерална вода и неограничен брой напитки.Абе тоя що не си е.е п....та м..на!!Ей няма по-големи олигрофрени от тези в ООН(всъщност има и те са в Бг Парламент ама това е друга тема)
8
0
 
7
 
! Отговори
ЦВЕТАН преди 12 години
И БЕЗ ТВА НЕ ГИ СЪДЯТ ТЪКА ,ВСЕ Е ТАЯ ЗА КАРЦЕРА
7
2
 
13
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Затворът е място, където престъпниците изтърпяват наказания. Условията трябва да са лоши - така всеки ще се замисли дали би предпочел да извършва престъпления и да попада там. Жестоко е да го кажа, но е така /според мен/.