Сондажи за шистов газ в Англия причинили земетресения?

Най-лошият сценарий според експерти е трус с магнитуд до 3
2 ное 2011 21:42, Елка Василева
11
Сондажи за шистов газ в Англия причинили земетресения?
Снимка: Архив Reuters

Сондажите за шистов газ в северната част на Англия твърде вероятно са причина за земните трусове в района през април и май тази година, се казва в експертен доклад, цитиран от Франс прес.

"Твърде вероятно е операциите за разбиване на земни пластове, осъществявани от британската компания Куадрила (Cuadrilla), да са предизвикали установените сеизмични реакции поради комбинация от фактори, свързани с геоложкото естество на обекта и налягането на инжектираната вода" под земята, е посочено в доклада на европейски експерти.

В крайбрежния район Ланкашър в североизточната част на Англия на 1 април и на 27 май бяха регистрирани земетресения с магнитуд 2,3 и 1,5.

Много природозащитни организации тогава посочиха като причина за трусовете сондажите на Куадрила в местен кладенец, което накара компанията да поръча експертно проучване по въпроса след консултация с британското министерство на енергетиката.

При сондажите е използвана спорната техника на хидравличното разбиване, която се състои в разбиване на скалата на голяма дълбочина със смес от вода и химически продукти, впръсквани с голямо налягане, за да се извлече въглеводородът.

"Съчетанието от специфични геоложки характеристики в обекта е рядко и не би трябвало да възникне в бъдеще при други сондажи", успокояват експертите, изтъквайки, че най-лошият сценарий, който би могъл да се очаква, е трус с магнитуд 3.

"Впръскванията на вода обаче се извършват на 3 км под земната повърхност, което намалява значително риска от трусове с магнитуд над 3 или по-малко да се отразят на повърхността", продължават експертите. Те просто съветват Куадрила да постави съоръжения за измерване на сеизмичната активност на изследваните подземни слоеве.

Куадрила обяви в края на септември, че след първоначалната сондажна кампания оценява на 5,660 трилиона куб. метра резервите от шистов газ в басейна на Ланкашър, колкото са доказаните резерви на Венецуела.

Това число бе посрещнато с доста голям скептицизъм от анализаторите в сектора, според които само незначителна част от тези резерви са годни за експлоатация, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: англияшистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Borislav преди 12 години
на теб каква полза ще ти донесе енергиината независимост ? знаеш ли че в каварна се утопляват с природен газ който се добива в района и 1 домакинство плаща 300 лева намесец в момента? какво знаеш за шистовия газ ?
11
2
 
1
 
! Отговори
Васко преди 12 години
Към 1. И бедна, и зависима енергийно и ако може всякак от Русия!
10
5
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Няма практически никаква опасност за природата. Просто са застрашени руските интереси у нас и джоба на *** им в България.
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Парламентарната група на БСП начело с Калфин, които обикаляше Добруджа да обяснява на хората вредата от сондажите за шистов газ, може да внесе закон подобен на френския. Това не е станало и няма да стане защото хората от БСП се борят срещу проучването и добива на шистов газ въобще което е изключителна глупост и се повтаря вече няколко месеца. Все едно да се приеме закон да не изследваме и използваме космоса щото може да ни удари някой метеор по главата.
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Франция не се е отказала от проучването и добива на чистов газ. Такова нещо може да си мисли само много глупав човек които чете само жълти вестници.На 1 юли тази година парламента на Франция взе решение да забрани метода за добиване на полезни изкопаеми, носещ името хидроразкъсване на пласта.
7
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Полша смята да задоволява нуждите си от природен газ от откритите находища на шистов газ. Нещо повече шистовия газ е надежда за милиони поляци да се сложи край на дългогодишната зависимост от руските енергийни ресурси. Смешно е да се сравнява България с Франция, ние по скоро трябва да следваме примера на поляците и да се борим за енергийна независимост доколкото е възможно.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Филмът на режисьора Джош Фокс разследва задълбочено технологията за добиване на шистов газ и ефектите върху околната среда и живота на хората. Технологията е патент на небезизвестната "Халибъртън" на Дик Чейни и предвижда забиване на сонда на 2.500 метра в земята, след което чрез хидравличен удар с вода и над 596 химикали, се разцепват шистовите скали и газът се освобождава.Естествено, никаква технология не е способна да канализира целия освободен газ и той свободно се разпространява в почвата и всички подпочвени води по пътя си към земната повърхност. За капак остатъчните води от процеса се изхвърлят в реките и полетата, като водят след себе си болести и смърт. Отчаянието на жителите в районите за добив на шистов газ е отлично документирано от режисьора, събрал по време на снимките стотици свидетелства.В САЩ населението води непрекъсната борба срещу газодобивните компании, във Франция технологията се забрани със закон, в България...?!
5
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз съм за разработката на шистовия газ. В Румъния стават редовно земетресения и никой не е помислял да спира добива на нефт.
4
2
 
8
 
! Отговори
Фен от Село преди 12 години
До кога ще дават на алчни *** си правят каквото искат ?
3
11
 
1
 
! Отговори
пенсионер преди 12 години
всеки гледа да подкопае премиера......даваи боико да копаят ние сме с тебе....
2
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Долни инсинуации.Истината е че това са били добре прикрити руски агенти, които искат да подкопаят по най-подмолния начин, авторитета и чистото име на дълбоко уважаваната компания Шеврон.П.С. Давай Бойко мачкай куманезите!
1
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вън Шеврон от България!!!!!!Оставете чиста нашата златна земя!!!!!!!!!!