Папандреу отказва да напусне поста си

От Гърция идва противоречива информация за съдбата на кабинета
Обновена: 3 ное 2011 17:20 | 3 ное 2011 16:57, Елка Василева
19
Папандреу отказва да напусне поста си
Снимка: Reuters

От Гърция идва противоречива информация за съдбата на правителството, раздирано от противоречия заради решението на премиера Георгиос Папандреу да бъде проведен референдум за пакета финансова помощ от ЕС и МВФ, посочва Би Би Си.

По-рано беше съобщено, че премиерът може да подаде оставка.

На спешно заседание на правителството днес Георгиос Папандреу е заявил, че няма да напусне поста си, предаде гръцка телевизия.

Източници на Би Би Си от кабинета обаче съобщават, че няколко министри са го помолили да се оттегли.

За оставката на премиера призова и лидерът на основната опозиционна партия „Нова демокрация“ Андонис Самарас.

Той поиска да бъде създадено служебно правителство, което да води страната до провеждането на предсрочни избори, а настоящият парламент да ратифицира постигнатото миналия месец споразумение за финансова подкрепа на Гърция.

Още по темата

Самарас коментира, че жизненоважният шести транш от пакета за Гърция, който да предотврати фалита на страната, трябва да бъде освободен колкото се може по-скоро, още преди провеждането на предсрочни избори.

В отговор ръководителят на администрацията на премиера Регина Варцели заяви, че нейният шеф „не е подал оставка и не се готви да се оттегли“.

По-рано днес двама министри от кабинета изразиха несъгласие с плановете на Папандреу за референдум.

Финансовият министър Евангелос Венизелос разпространи изявление, в което нарече членството на страната в еврозоната „историческо завоевание“, което не бива да бъде поставяно в зависимост от референдум.

Против подобно допитване се обяви и министърът на регионалното развитие Михалис Хрисохоидис, който заяви, че парламентът трябва спешно да ратифицира плана на ЕС и че „връщането към драхмата и към миналото вече е невъзможно“.

Идеята за референдум за спасителния план за Гърция може да бъде изоставена, ако управляващите и опозицията постигнат сделка за решаване на политическата криза в страната, твърди източник на Ройтерс от кабинета на министър-председателя. 

„Няма причина да се прави референдум, ако има консенсус между двете най-големи партии“, обяснява източникът, който е анонимен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
от 18 преди 12 години
Сите офроудаджия до офроудаджия... Сите се утепали от работа, та да ги купат, нали... 22 годишна смръдла у джип за 100 бона! И мъже да са по 100 кила, пак е дива простотия да громиш с тия чудовища и асвалт, и тротоари, и фюъл да претакаш като за фронта! Това социализъм ли е, или либерален капитал - бандитизъм? Те затова глад ни чака!Когато се научим да потребяваме колкото ни трябва, а не колко може повече, тогава ще започнем да се оправяме, а оправянето ще е бавно и продължително...
17
0
 
0
 
! Отговори
до 8 преди 12 години
А бре пръдльо, кати си почнал, я *** да изследваш партийния живот и у Ирландия, и там комунисти ги докараха до банкрут. Берлускони и той виден социалист, та е^а майката на Италия... Белгия и тя от социалисти е на ръба на фалита... Да говориме ли за американските социалисти, дето едва отърваха фалита през август, всички знаеме как... социалисти, комунисти, алабалисти...Днеска седим на един светофар и около мене от 20 коли - 14 джипа х 3 тона! 9 от тех ги карат жени по 50 кила, сичките сами!
16
0
 
4
 
! Отговори
Кало преди 12 години
Гръцките социалисти (ПАСОК) първи в началото на 80те години започнаха да трупат дълг.По този повод в нета има популярни четива с които българските другари-цоциалисти могат да се запознаят.'Десните' от Нова демокрация им следваха примера. И двете основни партии се съревноваваха в популизъм.Просто, горещият картоф се оказа последно в ПАСОК.Изборите се печелеха години на ред със социално подкупване на електората. (помощи, пенсии, държавни служби и т.н.)Няма лошо..., но сметката дойде..
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя Папандрео бетер Бойко - два пъти едно и също не казва! :((( *** работа.
14
0
 
0
 
! Отговори
до 10 преди 12 години
дай боже да ни чака тяхната съдба. с минимална пенсия 700 евро и 4 часов работен ден. ам чи аз не искам да имам минимален бюджетен дефицит. това добре ли или не?
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
скъпи писачи, губите фокус ...мисълта за РЕФЕРЕНДУМ е най-големият кошмар на ЕС-партокрацията! в този смисъл тази дума е със сила на оръжие! сега ще се случи следното'айде с опозицията да вадим социалистическите кестени, щото иначе - страшно' :)да ама не, опозицията има най-силния аргумент - вие социалистите имате властта, дадена ви чрез избори!
12
1
 
5
 
! Отговори
От 12 преди 12 години
"В интервю за гръцки вестник Юнкер, председател на групата от финансовите министри на страните от Еврозоната зави, че на правителството на бившия премиер Костас Караманлис е бил оказван натиск да действа, но едва социалистическото правителство, което дойде на власт през 2009 година е предприело решителни действия. "Ето ги великите капиталисти. Точно те вкараха Гърция в това положение и сега социалистите трябва да спасяват положението. Така, че не ми хвалете десните партии.
11
0
 
6
 
! Отговори
До 2 преди 12 години
Социалист, ама добре, че беше той да позакърпи положението от предишното правителство. Ако бяха десницата на власт, гърците да са умрели вече от глад.
10
5
 
7
 
! Отговори
До 10 преди 12 години
Ухаааа, а какво ще приказваш ако станем като Гърция с ГЕРБ на власт, което е много по-вероятно.
9
11
 
15
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Да не допускаме отново БСП на власт, иначе ни чака съдбата на Гърция!
8
7
 
11
 
! Отговори
Freedom_People преди 12 години
Разпадне ли се ЕС България остава с 6-7 стари саморазпадащи се изтребители от съветско време! 20 000 военни със скъсани кубинки , танковете отдавна са дадени за скрап !Няма подводница има само една лодка наречена дръзки :)Червената лампичка за България свети !Кой ли ще ни сложи ботуша при гражданска война в ГърцияКакто Русия и Сталин навремето ни сложиха комунизма и до днес актуален
7
6
 
15
 
! Отговори
pomislete преди 12 години
там където са на власт социалисти не ни чака нищо добро само погледнете испания,заварих я рай,след два мандата на един скапан социалист сега сме с 22,6% безработица 5 000 000 безработни,те сега се оправдават със световната криза,ама кризата важи и за австрия където е около 4%,така че........и само да ви кажа преди 11 години вземах нелегална 1200евро и сега легална пак 1200,а цените са в пъти по високи,просто е трагедия,
6
5
 
6
 
! Отговори
!!! преди 12 години
Много са си добре гърците, не ги мислете. Имат толкова много милионери на 1000 души население, колкото в щатите няма!!!
5
1
 
16
 
! Отговори
Νέ преди 12 години
танковете да дойдат!
4
7
 
23
 
! Отговори
qq преди 12 години
Грък и то социалист, не фалит, ами закриване на държавата ги чака.
3
3
 
32
 
! Отговори
cs преди 12 години
Замерят с камъни сина на Кирил РашковСинът на Кирил Рашков - Ангел Рашков е бил замерян с камъни този следобед в Катуница.Четирима души са в ареста, разпитват ги в момента. Това потвърди за Дарик директорът на пловдивската полиция старши комисар Тодор Чонов.Образувана е преписка по случая. Очаквайте подробности!
2
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на гърчолягите, от ЕС се опитват да им наложат ултиматум ама малаките такъв цирк ще им направят пишман ще станат ама нека хак да им е на банкерите и капиталистите.
1
14
 
32
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
От социалист какво очаквате? И той сигурно като Станишев си повтаря едно и също до припадак: "Няма криза, няма криза, каква криза? Глупости, всичко е супер стабилно, всички сме весели и щастливи!"