Сенатът в Рим може да задълбочи кризата в еврозоната

Италия ли ще е следващата жертва на дълговата криза?
Обновена: 8 ное 2011 15:03 | 8 ное 2011 11:58, Елка Василева
27
Сенатът в Рим може да задълбочи кризата в еврозоната
Снимка: Архив Reuters

На премиера на Италия Силвио Берлускони му предстои ключово гласуване за бюджета. Това ще стане на фона на опасенията, че Италия може да тръгне по стъпките на Гърция и да стане новата жертва на дълговата криза в Европа.

В италианския парламент днес ще се проведе гласуване на закона за годишния бюджет. Обикновено подобно гласуване е по-скоро формалност, но този път то привлича силно вниманието – и поради страха по повод дълговата криза, и заради съобщенията, че някои поддръжници на Берлускони са готови да го напуснат, пише Би Би Си.

Вчера Берлускони, който досега оцеляваше при десетки вотове на доверие като премиер, опроверга съобщенията, че се готви да подаде оставка.

Опасенията поради плачевното икономическо положение на Италия обаче се засилиха, тъй като вчера сутринта се повиши стойността на новите кредити за италианското правителство.

Анализаторите се опасяват, че Италия, която е третата по величина икономика в еврозоната, може да стане следващата жертва на дълговата криза.

Опасенията за финансовото бъдеще на Рим за известно време дори засенчиха реакцията на кризата в Гърция, където премиерът Георгиос Папандреу се съгласи да подаде оставка.

Според кореспондента на Би Би Си в Рим има предположения, че Берлускони вече няма мнозинство в сената, след като някои депутати минаха в опозиция.

Берлускони обаче гневно отхвърля каквито и да са предположения за оставка. „Не разбирам как се разпространяват слуховете за моя оставка“, цитира Асошиейтед прес думите на Берлускони.

Днес също така ще се състои среща на финансовите министри на 27-те страни от ЕС. Преди десетина дни европейските лидери се договориха за увеличаване на фонда за финансова стабилизация от сегашните 440 милиарда евро на 1 трилион, така че той да може да бъде използван за разрешаване на дълговите проблеми на Италия и Испания.

Пазарите оценяват с все по-голям песимизъм възможностите на Италия да извършва плащанията по дълговете си.

Според експертите съмненията на инвеститорите по отношение на Италия са свързани не толкова с икономическата, колкото с политическата ситуация в Рим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
politik преди 12 години
Италия е огромна икономическа и политическа сила. Смешно е да се сравнява с Гърция, която има годишен пил равен самона една от областите на Италия. Всеки компетентен икономист и политик знае, че от бъдещето на Италия зависи и бъдещето на цяла Европа.
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия събития много ми приличат на Войните между Севера и юга в Америка. 100 годишната война в Щатите, някой ако не е запознат. На Севера му омръзна да мъкне разхайтеният юг на плещите си. Да се стягат и да бачкат!
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оказа се, че в Гърция и Италия е жив комунизъм...и естествено свършват като нас през 90те години. А за банките им... нали знаете - за умрял или добро или нищо!
8
0
 
12
 
! Отговори
Кало преди 12 години
..мдам, цоциализите пак лъжат!Не е никакъв капитализъм, нито иконом. либерализъм държавата да налива пари във фалирали частни банки, фондове и компании!Те това е истински социализъм!Затова е тази следкризисна агония, щото не се изряза гнилото, а за негова с/ка се натоварва здравото.Щото за разлика от '29 та година, когато провалени банкери са се самоубивали, то сега подобни типове се пенсионират с огромни бонуси.
7
3
 
2
 
! Отговори
Father Frost преди 12 години
До Марио -36 Ти да не си някакъв сектант бе момче ?Стига си заливал пространството с глупости , не всички пием и употребяваме наркотици !Хайде сега гаси компютъра и лягай да се наспиш ,че си се сдухал сериозно .
6
1
 
3
 
! Отговори
мм преди 12 години
до1: какъв либерализъм е дянков да ти увеличава заплатата. Либерализъм значи свободен, отговорен независим човек, който сам е отговорен за действията си, в това число и за доходите си, и за развитието си, за децата си и т.н. Това е либерализъм и това е най-естественото състояние на човека. Хората не са равни и няма как да бъдат. В България, а и в Зап.Евр./САЩ хората не са живяли в либерализъм. Остави хората сами да се развиват, това е най-доброто, с много малко държава, това е път към прогреса.
5
1
 
6
 
! Отговори
мм преди 12 години
до супермарио: малко са ти несвързани мислите, та трудно се коментират; ако си завършил и УНСС, това ще направи диалога още по-труден, но накратко. Пич, проблема не е в либерализма, а че НЯМАШЕ либерализъм. И кризата в САЩ 2008 и държавната дългова криза в Европа 2011 са причинени от безсмислената намеса на държавата, там където не й е работа! САЩ - събпрайм ипотеките се раздаваха с трилиони от две държ.агенции (Фредимак и Фанимей) на *** и хора без доходи-това е чист социализъм!
4
1
 
5
 
! Отговори
евроскептик преди 12 години
колкото и да го крепят ес края му наближава.това е 100% сигурно.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво Марио,браво.Комитет като Мосад.Ха.Треперете престъпници,мутри,политици....
2
11
 
5
 
! Отговори
:) преди 12 години
Ей момче, я се прегледай. Прочете една новина и вече се изпразни....
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Към който се присъединим,потегля към разпад.Честито на печелившите.