МААЕ: В Европа е установено много ниско равнище радиоактивен йод

Изотопът йод-131 не застрашава човешкото здраве
11 ное 2011 19:46, Елка Василева
6
МААЕ: В Европа е установено много ниско равнище радиоактивен йод

В Европа е било установено много ниско равнище на радиоактивен йод, съобщи днес Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в изявление, цитирано от Ройтерс и ДПА.

МААЕ смята, че откритият изотоп йод-131 не представлява заплаха за човешкото здраве.

Хората, които пътуват със самолети, изпълняващи трансатлантически полети, са изложени на 40 хиляди пъти по-високо равнище на радиация от откритото в последните дни в Централна Европа.

Базираната във Виена агенция се опитва да установи източника на радиоактивното вещество, но според нея то не е от претърпялата авария през март японска атомна електроцентрала.

Йод-131 е бил открит в Чехия и на други места в Европа.

Чешките власти са уведомили МААЕ, че радиоактивното вещество е било открито в атмосферата през последните дни. Базираната във Виена агенция е научила за открити количества от радиоактивния изотоп и в Австрия и Унгария.

Йод-131 е краткотраен радиоактивен изотоп, чийто период на полуразпад е само около осем дни.

Йод-131 се отдели при аварията в японската АЕЦ "Фукушима-1", която бе причинена при разрушителното земетресение и предизвиканите от него вълни цунами в страната на 11 март. Освен ядрен инцидент, на теория източникът на открия радиоактивен изотоп може да е и завод за радиоактивни медицински материали.

Чешкият ядрен регулатор заяви, че източникът на радиоактивния йод със сигурност не е в страната. Така той изключи възможността местната атомна електроцентрала в Темелин да е отделила откритите количества йод-131, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: радиоактивен йод
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
до 3 преди 12 години
И къде можем да отидем. Ние европейския съюз може да го напуснем ама държавата не можем да си я пренесем в средата на тихия океан. Дали сме с тях или не, те пак ще ни довършат...
5
1
 
3
 
! Отговори
късно са се сетили преди 12 години
През септември имаше авария в Южна Франция и никаква информация за измерените нива на радиация.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ИРАН (ЩЕ ДА Е ВИНОВЕН),ЗАТОВА СЕГА РЕЗОЛЮЦИИ НА ООН ДО ДУПКА И ЮРУШ НА АСКЕРА НА САЩ И ИЗРЕЛ ДА БОМБАНДИРАМЕ ИРАН И ДА ДЕМОКРАТИЗИРАМЕ ИРАНЦИТЕ ,КАТО ГИ ОСВОБОДИМ ОТ НЕДЕМОКРАТИЧНИТЕ ИМ ЯДРЕНИТЕ ЦЕНТРАЛИ И ОТ ЛОШИЯ ИМ ПЕТРОЛ И ГАЗ
3
0
 
4
 
! Отговори
ГРОЗНО преди 12 години
Егати и ЕС стандартите , тея ще ни изтровят и ще унищожат поколението . Трябва да напуснем час по-скоро тази шайка крадци ЕС .
2
3
 
1
 
! Отговори
гого преди 12 години
Aбе какво се притеснявате, той йодът е полезен.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия го карат открито по комунистически и значи трябва да се притесним.