България най-корумпирана в ЕС

Най-чисти от корупция в света са Нова Зеландия, Финландия и Дания
Обновена: 1 дек 2011 09:44 | 1 дек 2011 08:09,
91
България най-корумпирана в ЕС
Снимка: Reuters

България е най-корумпираната държава в ЕС. Това сочи докладът "Индекс за възприятието на корупцията" за 2011 г. на  "Трансперънси интернешънъл". Страната ни се подрежда на 86-o място в класацията.

За тази година индексът й е 3,3, става ясно от сайта на организацията. Това е спад в сравнение с миналата година, когато България бе на 73 място с индекс 3,6. Според скалата на "Трансперънси интернешънъл" от 0 до 10, колкото по-нисък е индексът, толкова по-корумпирана е страната.

Оценката за България е най-ниската в групата на страните от Източна Европа, членки на ЕС. Румъния е с индекс 3,6, Словакия - 4, Латвия - 4,2, Чехия - 4,4, Унгария - 4,6, Литва - 4,8, Полша - 5,5, Словения - 5,9, Естония - 6,4.

Гневът от подкупите е една от причините за протестите по света, заявиха от "Трансперънси интернешънъл". Северна Корея, която е включена за първи път в Световния корупционен барометър и Сомалия са най-корумпираните страни през 2011 г., следвани с общ резултат от Мианмар и Афганистан.

Барометърът "показва, че някои правителства не успяват да защитят гражданите си от корупцията, независимо дали става дума за злоупотреба с обществени ресурси, искане на подкуп или подмолно вземане на решения," посочва "Трансперънси интернешънъл". 

"Протестите по света, често разпалвани от корупция и икономическа нестабилност, показват ясно, че гражданите не смятат своите лидери и публични институции нито за прозрачни, нито за достатъчно отговорни," изтъква организацията. 

Световният корупционен барометър се базира на 17 отделни изследвания, включващи становищата на хора, запознати с всяка отделна страна. От 183 държави в списъка Нова Зеландия е посочена като най-некорумпираната, следвана от Финландия и Дания. 

"Страните от еврозоната, страдащи от дългова криза, са сред най-зле представилите се страни от ЕС, отчасти заради неспособността на публичните власти да се справят с даването на подкупи и неплащането на данъци, които са ключови движещи сили на дълговата криза," отбелязва "Трансперънси интернешънъл", пише БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: Барометърподкупи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
21
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Ти ако си инвеститор би ли вложил парите си в най-корумпираната държава в Европа?А в държава управлявана от мутри и наркотрафиканти?
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Класацията е смешна разбира се - Сомалия и Северна Корея на първо място, как пък не.
49
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мечтата на тъпия, крадлив и лъжлив демократ винаги е била да яхне народното недоволство, да вземе властта, да съсипе всички образовани и интелигентни хора, да разграби общественото имущество и да го преразпредели сред мафията, а хората повярвала в световната демокрация предвождана от големия американски брат, да духат супата.
48
0
 
11
 
! Отговори
но комент преди 12 години
И после вият на умряло- ами няма пари, какво сега да направим.А пари няма щото няма инвестиции-бягат от Бг като от чума.Ами кой инвеститор е луд да си вложи парите в скапана от корупция държава?В държава в която самата държава не спазва нито подписани договори , нито подписани споразумения, в коато няма никакви правни гаранции за изпълнение на договорите, в която правото на собственост не е защитено поради корупцията в съда.ДОКАТО В БГ ИМА КОРУПЦИЯ, ДОКАТО ИМА МАФИЯ, ПАРИ НЯМА ДА ИМА!
47
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аве, пичове, а Германия къде е в класацията ? Сименс я съдят по цял свят за корупция за милиарди !
46
0
 
28
 
! Отговори
Ф.С.В преди 12 години
Бг най корумпираната Бг с най ниските доходи и най бедната .Бг с най много милионери на глава на населението .Бг е в криза от 22 г даже защото китайците взели да пият мляко и затова цените на храните се вдигнали .в Сомалия минало ято скакалци и реколтата била унищожена .-затова хляба се вдигнал в Бг .Либия ликвидира кадафи и бензина в Бг ще скочи ) и т.н.Бойко Борисов паднал на тенис от Златев и нямало да го проверява 5 г за държавни задължения и така си върви каруцата на две счупени колелца
45
1
 
9
 
! Отговори
tc преди 12 години
Колко шокиращо.
44
1
 
14
 
! Отговори
? преди 12 години
Това новина ли трябваше да бъде?
43
8
 
2
 
! Отговори
Pffff преди 12 години
Аре тия мижитурки от пробития ЕС да не ми обясняват НИЕ какви сме - а да си погледнат разе**ния от корупция и задкулисни игри съюз !!! Цяла Европа ще се запали в много скоро време и виновните са същите тия дето сочат с пръст и обясняват по телевизий и вестници кой какъв е ...
42
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мечтата на тъпия, крадлиж и лъжлив социалист винаги е била да яхне народното недоволство, да вземе властта, да изколи всички образовани и интелигентни хора да разграби имуществото им и да го преразпредели на малцината останали живи като ги убеди че са най-умните щото са повярвали в световния социализъмшайка убиици, манипулатори и крадци предвождани от големия руски брат
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хората гладуват ли направо ще ви ликвидират .
40
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 35Там ги съдят,осъждат,и лежат.Схващаш ли тънката разлика?
39
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че има корумпирани от ГЕРБ е видно но те са като мънички песъчинки в сравнение с наглото източване и крадене на държавни средства от социалистите като се почне още от около 1980г. та дори и до днес.И тези престъпни социалистически схеми имат голямата подкрепа на Русия, защото Русия никога не е искала да сме богати и самостоятелни а единствено нейни роби.
38
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хехехехе ... във форума се наблюдават отчаяни гейберастки напъни за пренебрегване на очевидното. Финладния била много корумпирана, ама видите ли пишат ги за честни. Иначе казано не сме толкова зле. При нас само няколко митничара вземали подкупи, и нямало корупция по върховете! :)))) Бочко хич не дава/взема държавни пари и комиснионни. Целят свят го вижда, само в България слабоумните *** отказват да видят истината.
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НА ИЗПИТ ВРЕМЕТО НИ ВИКА?Залъгвани с трохите хляб мълчахме.Захвърлиха мечтите ни в калта.Слуги покорни - не човеци бяхме.Живееше далеч от нас света.Безброй, лъжи, грабежи и измами България стои на колене.Лежи сред блатна кал красиво знаме.И викаме категорично: НЕ!Народът никой днес не защитава правителство и парламент, и президент.Грабежите, гладът ни задължаватда вдигнем днес юмрука разгневен.В сърцата жаждата за правда блика последният човек да стане пръв.На Изпит Времето жестоко викаи проверява българската кръв!Децата за защита, хляб ни викат.Престъпници за мир надават вой.Ще издържим ли изпита на дни велики?Зоват народа за последен бой!
36
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако има такава корупционна сделка с БДЖ то тя ще е само по вина на синдикатите защото на всички е ясно че БДЖ е един бермудски триъгълник създаден по класическа социалистическа схема за източване на държавата и бюджета.Всички образовани хора си го казват по всякакви предавания - синдикатите водят БДЖ към фалит като насъскват хората а не държавата. Перпетуум мобиле няма още открито за да може всички да са удовлетворени.
35
1
 
7
 
! Отговори
ТАТКО РЕЗА преди 12 години
Не може да сме най-куромпираните , НАШАТА ПОЛИЦИЯ Е НАЙ ДОБРА И Е ИЗЛОВИЛА ВСИЧКИ КОРУМПИРАНИ
34
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 32 За какво съдят и съдиха във Франция --Митеран и сина му --ЗА ПОДКУПИ И КОРУПЦИЯ ИТАЛИЯ ---Берлускони за корупцияГермания--Х Кол разследван за корупцияФранция --до тук 2 *** от правителството на Саркози си отидоха за корупцияИспания---Аснар ,разследван за корупцияАнглия--скандали за корупция с половината парламентАвстрия--корупция и лобизъм на ниво правителство Белгия--скандал за десетки милиони за реставрация на исторически паметници *** ЗАПАДНЯЦИ ,вечно ние сме най лошите
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гоце и Сергей са платили от милиардите откраднати пари за омаскаряването на България!
32
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тъпани ,защо не кажат ,че Финландия е единствената държава в ЕС ,чиято търговско промишлена палата е издала ,,Наръчник по раздаване на подкупи В момента съдят бившия словенски президент за подкуп от финландска фирма Ахтисаари / финландец / е разследван от немските тайни служби за подкуп от 40 000 000 евро за да гласува за независимо Косово Но явно е по опасно сто *** ченгета или митничари да вземат по 50 евро ,отколкото 1 да се надруса с 40 милиона .