Морски трагедии. Първо жените и децата!

Важи ли неписаното правило за корабокрушение в наши дни?
Обновена: 18 яну 2012 13:50 | 18 яну 2012 13:50,
105
Морски трагедии. Първо жените и децата!
Снимка: Reuters

В дните след трагедията с претърпелия корабокрушение круизен лайнер „Коста Конкордия” се появиха тревожни сигнали, че в настъпилата паника след фаталния удар в подводен риф е било пренебрегнато може би най-златното от златните правила при подобни кризисни ситуации. А именно жените и децата да имат предимство, когато става въпрос за места в спасителните лодки.

Но в крайна сметка има ли наистина установени разпоредби, които да указват кой се ползва с гореспоменатото право на предимство?

От Би Би Си дават може би най-яркия пример – трагедията „Титаник”. „Първо жените и децата!” е емблематичният призив, станал символ на драматичните събития в Атлантическия океан от 1912 година. Доказателство за това е, че само 20% от мъжете на борда на „Титаник” са спасени.

Разказите от „Коста Конкордия” обаче показват по-различна картина. Редица мъже без притеснение игнорирали препоръката да дават път на жените и децата да се качат първи в спасителните лодки. Самият капитан на кораба напуснал, преди евакуацията да бъде завършена.

Пред вестник „Таймс“ един от пътниците на злополучния кораб – пенсионираният полицейски шеф Едуин Гурд, споделя: „Повечето мъже искахме жените и децата да минат първи, следвани от мъжете на борда с бебета и цели семейства. Но не бяха малко и тези мъже, които мислеха само за собственото си оцеляване и въобще не се съобразяваха”.

Оказва се, че според действащото международно морско право жените и децата не се ползват с привилегии при бедствие. Веднъж качили се на борда, всички пътници получават запазено място в спасителните лодки, съответстващо на номера на каютата им.

Що се отнася до капитана, решението дали да напусне кораба е изцяло негово. Задълженията му включват да сигнализира началото на евакуацията, при която хората трябва да се насочат към съответния авариен изход.

Според общоприетите правила от пускането на алармата текат 30 минути, в които спасителните лодки трябва да бъдат натоварени с пътници, да бъдат спуснати във водата и да са възможно най-отдалечени от авариралия кораб. Но никъде няма законово задължение за пропускане с предимство на жени и деца.

Счита се, че неписаното правило първи в спасителните лодки да се качат жените и децата датира от 1852 година. Тогава военният кораб HMS Birkenhead се разбива край Кейптаун в Южна Африка. Спасителните лодки не са достатъчно на брой и по заповед на командира войниците изчакват под строй първи да се спасят 26 жени и деца. Повечето мъже загиват, оцелелите са общо 193-ма от 643-ма на борда.

Погледнато в исторически план, основният аргумент за предимство за нежния пол и децата е, че мъжете са по-силни физически и имат по-голям шанс да оцелеят в открити води.

Професор Ед Галеа от Университета на Гринуич е категоричен, че в основата на успешната евакуация е спазването на правилата от страна на пасажерите. След множество интервюта и проучвания Галеа вярва в колективния дух на хората.

„Истината е, че хората се държат доста неегоистично в кризисни ситуации. Може да видите крещящи и плачещи, но това не означава, че са паникьосани”, допълва той.

Обикновено се оказва, че помощ да напуснат първи получават най-уязвимите. Не е задължително това да се жени, по-скоро става въпрос за пътниците с контузии, по-възрастните хора и най-малките деца.

Според професора екипажът на „Коста Конкордия” е свършил „образцова” работа по отношение на евакуацията, а повечето пътници са се държали добре.

Експерти коментират, че реалният проблем при инцидента с кораба е забавянето на заповедта за напускане на кораба. Изгубени са безценни минути след удара в подводния риф, а евакуацията е започнала, едва след като лайнерът започнал да се накланя.

Когато наклонът достига 20 градуса, спускането на лодките става доста трудно. А след това с огромен риск от преобръщане.

Време за напълно успешна евакуация е имало. Но тя просто е започнала с фатално закъснение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още по темата: Коста Конкордия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
азбе преди 6 години
за *** писал статията - животно мръсно, ти никога не си плавал
90
0
 
2
 
! Отговори
Феликс преди 12 години
Приоритети при спасяване от потъващ кораб:1) Красиви деца.2) Красиви млади жени с голям бюст.3) Лауреати на нобелови премий.4) Учени с доказан принос (научни публикаций и т.н.)5) Изявени спортисти носители на медали ( приоритет според злато, сребро, бронз).6) Симпатични млади жени със среден бюст.7) Грозни деца.8) Ватманки9) Комбайнери10) Злобни жени с плоски гърди.10) Шофьори на таксита.11) ......997) Милиционери998) Адвокати999) Тъщи1000) Феминистки
89
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Рицарите" се свършиха, горе-долу след като жените взеха за настолно четиво "Космополитън", където основна тема е колко са велики жените, пък що за *** са мъжете. И как всяка гадост направена от жена на мъж, всъщност е или израз на нейната човешка свобода, или на нейната еманципация или просто мъжете си го заслужават, защото са мъже. В крайна сметка - каквото повикало, такова се обадило.
88
2
 
3
 
! Отговори
do 29 преди 12 години
Принципно не ми се спори с теб, но това, което съм написала съм го чела в документална книга, издадена доста преди да излезе холивудската версия. Вероятно човекът, който я е писал си е измислил според теб. В нея също така се споменава, че в една от спасителните лодки са били на незнам-си-кой от 1-ва класа кучетата, в друга лодка пък някаква се качила с багажа си. А в холивудската версия такива неща изобщо нямаше, вероятно с цел да не дискредитират наследниците на същите.
87
7
 
5
 
! Отговори
ан преди 12 години
Божеее.....какви коментариАми като сте равни и по енергия и сила сядайте на задниците да раждате тогаваГоворят за жените като кифли .ЬМИ КОЯ КИФЛА ТЕБЕ ТЕ РОДИНе искам да обяснявам защо по слабите трябва да се качат ,защото другите са го направили ,но открито да подцениш някого само ,защото е жена.......НАИСТИНА НЯМА МЪЖЕ В БГ И ЗАТОВА СА ВИНОВНИ ЖЕНИТЕ.ТАКА СА ВЪЗПИТАЛИ НАСЛЕДНИЦИТЕ СИ
86
1
 
9
 
! Отговори
87 преди 12 години
От друга страна погледнато ако съм сам няма проблем - ще си тръгна след жените и децата, но ако съм със семейството си (особено ако има деца) бих искал да съм с тях, защото кой знае дали няма да се обърне лодка, а и по-натам какво ще стане.
85
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нормално е първо децата и инвалидите да са първи а за останалите да не се проявява дискриминация по полов признак.
84
3
 
9
 
! Отговори
от 89 до 88 преди 12 години
Същото, което писах и до 87 - физически подготвени могат да бъдат както мъжете, така и жените. Една спортистка е много по-здрава физически и психически от един разплут програмист да речем.
83
1
 
9
 
! Отговори
до 87 преди 12 години
Така е, но това кой е силен и кой слаб не се определя от пола (за деца не говорим естествено, те винаги трябва да са с предимство при такива инциденти!)! Все едно да ми кажеш че някой дребен чичко 60 кила е по-силен от 100-килограмова лелка с баници като сумист.
82
3
 
16
 
! Отговори
Димитрова преди 12 години
Ако, не дай Боже, се случи да сме със семейството ми в подобна ситуация, бих предпочела съпругът ми да се качи с детето (3г.) в спасителната лодка - така ще съм сигурна, че шансовете за оцеляване на детето ми са максимални. На мнение съм обаче, че физически по-подготвени и здрави мъже биха имали по-големи шансове за оцеляване във водата и от тази гледна точка е редно да отстъпят място. Няма как да се прецени ценността на един живот в перспектива, преценката е по видимото в момента.
81
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предполага се, че сме цивилизовани. Нормално е да се пуснат по-слабите първи. Иначе очевидно силният пол ще изблъска другите и от слабите никой няма да се спаси.Но все пак това може да се осъзнае от хора с някаква ценностна система. Тези, които не признават това просто не са се отдалечили още в развитието си от маймуните.
80
10
 
6
 
! Отговори
савов преди 12 години
Че от къде на къде ще се жертвам аз за някоя надута кифла з мозък колкото грахово зърно.Ами нали разни НПОта твърдят че всъщност жените били силния пол ай таковъл съм ги да се оправят и хич не ми пука за тях.аз ако се удавя за някоя *** кифла щото съм се правил на рицар и кавалер тя ще се грижи ли след това за децата ми.Айдеее не нам тия няма кавалери няма рицари в 21ви век сме и всички са равни.
79
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига глупости моля ви са. Кораба даже не е потънал, пък оня ще си счупи краката да бяга към лодката. Още повече е на не толкова голямо разстояние от брега. На кораба има предостатъчно спасителни съдове за всички пътници и екипажа, дори само на единия борд.
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не! Първо капитана!
77
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Капитанът трябва да избере най-здравите и расови индивиди и да ги качи първи в лодките, а останалите да правят като вятъра.
76
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това са глупости, някакъв си чиновник на пристанището не може да знае къде ще е по-полезен капитана. Капитанът сам си решава какво да прави.
75
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като погледне човек в превозните средства как мъжете избутват жени, деца, възрастни хора за да се напъхат вътре, то е ясно за какво става въпрос. Мъжката си сила я ползват само в такива моменти, за работа никакви ги няма.
74
0
 
28
 
! Отговори
Срамота преди 12 години
Срамота за капитана, че е напуснал кораба преди да приключи евакуацията.Човек, който иска да работи такава професия, не трябва да го е страх от водата и от студа...
73
1
 
10
 
! Отговори
.|. преди 12 години
Андрей Чикатило: Аз съм грешка на природатаСъщото се отнася и за *** пишеща тук с неговото име и аватар
72
2
 
0
 
! Отговори
от 67 до 74 преди 12 години
Хахах, не е виновен тоя път ***, аз имах предвид 61, не 68 :D