Кубински дисидент почина от глад в затвора

Той почина под грижите на правителството, твърдят правозащитници
Обновена: 20 яну 2012 11:07 | 20 яну 2012 11:07,
30
Кубински дисидент почина от глад в затвора
Кубинският президент Раул Кастро. Снимка: Ройтерс

31-годишният кубински дисидент Вилмар Вилар Мендоса почина днес в кубински затвор, след като през последните 56 дни не бе приемал храна заради обявена гладна стачка, съобщиха местни правозащитници, цитирани от Ройтерс.

Мендоса започна гладната стачка, след като през ноември бе арестуван и осъден на 4 години затвор за неподчинение, съпротива и престъпления срещу държавата, заяви Елисардо Санчес от Кубинската комисия за човешки права.

По думите му починалият е бил член на опозиционната групировка Кубински патриотичен съюз в провинция Сантяго де Куба от лятото на миналата година, преди което е бил активен дисидент.

Осъден е бил на строг тъмничен затвор при тежки условия, които заедно с гладната стачка са предизвикали сериозни здравословни проблеми, довели до смъртта, добави Санчес.

На 14 януари Мендоса е бил закаран в болница в град Сантяго де Куба, след като състоянието му се е влошило, и е починал там.

Още по темата
„Категорично държим отговорно кубинското правителство, защото той почина под техните грижи. Смятаме, че това е поредната предотвратима смърт“, категоричен бе членът на Кубинската комисия за човешки права.

Куба бе заклеймена на международно ниво, когато друг осъден дисидент, Орландо Сапата Тамайо, почина през февруари 2010 г. след 85-дневна гладна стачка.

Тогава кубинският президент Раул Кастро определи Тамайо като обикновен престъпник. Смята се обаче, че смъртта на дисидента е повлияла на решението на Кастро да освободи 130 политически затворници през лятото на 2010 г. след споразумение, постигнато с посредничеството на католическата църква.

Кубинското правителство още не се е произнесло за смъртта на Мендоса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: Кубапочинал дисидент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скоро Куба ще бъде свободна, а всички гнусни червени *** нека треперят от жестокото, но справедливо наказание, което неминуемо ще ги сполети.
24
8
 
0
 
! Отговори
до22 преди 12 години
Прецакал си е живота за едното нищо, даже смъртта му е за нищо, безсмислена, все едно се е самоубил. Мразя такива амбициозни тиквеници, дървени философи. В Куба също ги мразят. Нека терористите от САЩ махнат ембаргото и ще видите дали е провалена държава.
23
1
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Трябва да се публикува списък с всички престъпления на семейство Кастро! С какво право този старец ще определя кой е престъпник и кой, не? В Куба при братята никога не е имало реални избори. Да вземеш влсстта с преврат, да мачкаш 49 години и след това да я предадеш на брат си е нещо нечувано от всякаква гледна точка. Освен това, резултатът да е пълен провал за страната.
22
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това и в българия може да ти се случи и без да си обявен за престъпник
21
0
 
8
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Бог да го прости!
20
1
 
9
 
! Отговори
koito_trqbva преди 12 години
Ейй, големи глупости пишете. Тъпо било да се умре за политика... Сега му викат политика. Едно време сигурно са му викали и родина, свобода и човешки права, а?!
19
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най - *** нещо, да умреш заради политика. Другите и мизерно да живеят, ще отгледат децата си и ще посрещата всяка сутрин изгрева, а тъпака си проваля целия живот за да докаже на себе си колко е ербап. То там на Куба има и един демократичен затвор, но не се чуват добри неща и за него.
18
1
 
2
 
! Отговори
фф преди 12 години
Като сте решили да ни показвате истина поне сложете снимка на 31-сет и една гододишен.
17
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Куба е ад за обикновените хора,само върхушката на бандита кастро ползва благата на цялата държава.Поклон пред смелостта на човека Вилар Мендоса да умираш в 21-век заради това,че си си изказал свободно мнението,е връх на цинизма и комунистическата перверзия.
16
4
 
22
 
! Отговори
а преди 12 години
Препоръчвам на всички наивници, които нямат понятие за Куба, да отидат да живеят там като местни граждани за около година. След това ще пеят нова песен. Как може да преследваш хора за инакомислие, а след това да ги оставиш да пукнат.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
MOLIA DA KOMENTIRAT SAMO HORA KOITO SA BILI V KUBA
14
5
 
18
 
! Отговори
а преди 12 години
В КУБА ЗАД СЛАДКИТЕ ПРИКАЗКИ ЗА СВОБОДА И СПРАВЕЛИВОСТ СЕ КРИЕ ЕДНА ГРОЗНА КАРТИНА НА МИЗЕРИЯ И БЕЗПРАВИЕ. ВСИЧКО Е ДЕМАГОГИЯ И ЖЕСТОКОСТ. ОСВЕН ТОВА, ЕДНО СЕМЕИСТВО 52 ГОДИНИ ДА ДЪРЖИ ВЛАСТТА ,ВЗЕТА С НАСИЛИЕ И ДЪРЖАНА С ОРЪЖИЕ Е ВРЪХ НА ЕГОЦЕНТРИЗМА.
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нашите затвори също са деца на комунизма.Изнасилвания,побоища...само не ми казвайте,че затворниците го заслужават.В капиталистическата страна затворниците да не би хуманно да са крали или убивали?
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И нашите *** уж гладни, ама не ***.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 11.Явно си толкова неграмотен и елементарен след като си позволяваш такъв коментар.Но си и пубер,така че ти е простено!
10
12
 
4
 
! Отговори
DO 10 преди 12 години
EI PLAH NE ME PSUVAI DA NE TI SE VIDI IZNANAGORNO . SMART NA AMERIKANSKITE KUPENI AGENTI V KUBA
9
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
DA UMIRA PRODAZNIA AMERIKANSKI MI6OK
8
0
 
5
 
! Отговори
тетка Етка преди 12 години
До поправкатаТи май не четеш,че на снимката е Раул Кастро,а 31 годишния се казва Вилмар Вилар Мендоса.
7
18
 
17
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 12 години
ТАЗИ информация е манипулативна.Въпросният кубинец Wilman Villar Mendoza е осъден през ноември 2011 г. на 4 години затвор -- сборна присъда -- за престъпленията: оскърбление и нападение срещу органите на властта (por delitos de desacato y atentado a la autoridad). Едва ли има държава, където за подобни престъпления не се лежи в затвора. А някъде се дават и доста по-големи присъди.Проблемът е, че из Куба обикалят т.нар. "правозащитници", които чрез близки на подобни затворници, ги убеждават да се обявят за политически преследвани заради убежденията си против комунистическата власт, като в замяна им обещават, че ще предприемат международна кампания за освобождаването им, а след това ги чака безгрижен живот и благоденствие в САЩ или в някоя европейска страна по техен избор.Някои от затворниците се поддават -- кой би искал да лежи в затвора, след като има възможност да лежи по плажовете на Маями, и да се наслаждава на живота за чужда сметка.Така се фабрикуват прословутите кубински "политически затворници" -- борци срещу режима на Кастро.
6
16
 
2
 
! Отговори
popravka преди 12 години
НА СНИМКАТА НЕ ЛИЧИ ДА Е НА 31 ГОДИНИ! ДА НЕ ПО-ВЪЗРАСТЕН С 2-3 ДЕСЕТИЛЕТИЯ!

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe