Европа скована от студ и сняг

Хаос в Италия, във Финландия отчетени минус 40 градуса
Обновена: 5 фев 2012 17:20 | 5 фев 2012 17:19,
16
Европа скована от студ и сняг
Снимка: БТА

Студената вълна, обхванала цяла Европа, предизвика оживена полемика в италианската столица заради хаоса след обилните снеговалежи, създаде проблеми в движението, а впоследствие и в снабдяването на търговската мрежа, съобщи Франс прес.

Продължава да вали в Милано и цяла Северна Италия, но също и на юг - в Калабрия. В Рим, където отново грейна слънце, 400 военни и карабинери помагат на гражданите в почистването на улици и тротоари, за да не се образуват поледици след падналия в петък сняг, какъвто там не са виждали от 27 години.

Сериозни аварии във водоснабдяването и електроснабдяването  има в някои области в Централна Италия като Лацио и Умбрия, а запасите от хранителни стоки в супермакетите са на привършване.

Не можах да купя нищо за ядене, хората се запасяват с хляб като през 1943 г. Римската инфраструктура е като в Третия свят, написа възмутен столичанин в Туитър.

Снежният хаос в Рим (граждани на северните квартали бяха принудени да се самоорганизират, за да режат стволовете на паднали на пътя дървета) породи ожесточени спорове между местните и държавните власти. Кметът Джани Алемано беше остро разкритикуван, че не е задействал кризисен план.

Директорът на служба "Гражданска защита" заяви, че го е предупредил и дори му е предложил съдействие, но кметът отказал.

Кметът е критикуван, че не е осигурил снегорини и машини за разхвърляне на сол, но от столичната община казаха, че не могат да харчат милиони евро за оборудване, което може да не се ползва с десетилетия, отбелязва Асошиейтед прес.

На този фон папа Бенедикт Шестнайсети днес каза, че да вали  сняг е красиво, но той с нетърпение чака пролетта. Въпреки ниските температури папата спази традицията и се появи на прозореца на апартамента си, гледащ към площад "Св. Петър", покрит от падналия през нощта сняг.

Облечен в бяло палто, светият отец благослови необичайно скромната група поклонници. Жертвите на студовете в Италия са 10 до момента, но в Украйна броят им нарасна на 131 души. В болница там са били приети 1800 души.

Над 12 000 души останаха без отопление в градче близо до Санкт Петербург, където температурите днес паднаха до минус 23 градуса.

Термометрите във Финландия през изминалата нощ на места показваха минус 40 градуса, а съчетанието от поледица, снежна буря и арктически ветрове предизвика верижни катастрофи с над 200 автомобила в околностите на Хелзинки.

Лошото време обаче не наруши нормалната работа на летищата, подготвени за големи студове, не попречи и на избирателите, които днес гласуват на втори тур за президент на страната.
Изтеклата нощ беше най-студената в Германия тази зима с температури вариращи от минус 9 до минус 20 градуса.

Великобритания остава в повишена готовност заради очакваните обилни снеговалежи.
В Съфък (Източна Англия) сутринта вече имаше 16-сантиметрова снежна покривка. Лондонското летище

"Хийтроу" - най-голямото в Европа - анулира близо една трета от днешните си полети, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко Борисов пак не си е свършил работата!Той е главният виновник за всичкия този хаос в Европа!!! Оставка,оставка,оставка...
15
0
 
1
 
! Отговори
omraz преди 12 години
Кой е Майте?
14
5
 
1
 
! Отговори
Майте преди 12 години
Хапнете си и пийнете като за последно .... Много поздрави от майте
13
0
 
2
 
! Отговори
муспи преди 12 години
Брюксел разглежда законопроект - който отрича че това е глобално затопляне да се счита за антисемитизъм!
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ние гледаме къде какво става по света и отваряме уста която за жалост и всички китайци да се изсерът не може да я затвори а не се погледнеме , че сме най смешната нация в света
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди като нямаше еврокомисия сняг не е ли имало?
10
1
 
11
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
Затопляне е имало, но не е предизвикано от човека, а от по-висока слънчева енергия. За съжаление, този период завърши и сега енергията намалява. Очаква ни не затопляне, а застудяване (да не кажем и нова ледникова епоха).
9
0
 
7
 
! Отговори
bla bla преди 12 години
globalnoto zatoplqne porajda nov lednikov period...gotvete se za oste:)
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
zeewolde NL -12 C
7
1
 
9
 
! Отговори
<666> преди 12 години
Не ми е ясно само финландия защо толкова шуми с нейните -40С , за незапознатите ще вметна че там всяка зима си пада до -55 , -60С. -40С не би трябвало да представляват някакъв проблем за тях.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде са пишещите ***,които хулят?И в Италия викат на помощ армията!
5
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето, за Рим съм съгласен,27 години е нямало сняг,но за нас.......СРАМОТА!
4
1
 
12
 
! Отговори
ЦИРКаджии преди 12 години
Глобалното затопляне в Глобална БЪЛГАРИЯ СВЪРШИидеЛЕДЕНА ЕПОХАЦИРККойто не скача е СТУД
3
1
 
8
 
! Отговори
пешо преди 12 години
Мунчооо ***, то не значи че няма да има вариации в температурите бе детенце :)
2
4
 
25
 
! Отговори
Мунчо преди 12 години
Е КВО СТАНА С ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ, БРЕ.... ИНТЕЛЕГЕНТИ?Да ви го совнем между влакната, мамка ви лъжлива! Да си пробутват перките, фотоволтаиците и да пълнят гушите от въглеродни емисии, ама само от такива абдали като нас, щото американци и китайци не подписват такива бози...!
1
1
 
32
 
! Отговори
GAVROSH преди 12 години
pisna mi ot stud i mizeria