Стачката в Атина прерасна в сблъсъци с полицията

Петима министри от кабинета Пападимос хвърлиха оставки
10 фев 2012 21:45, Миглена Иванова
139
Стачката в Атина прерасна в сблъсъци с полицията
Снимка: Reuters

Стачкуващите гърци изразиха бурното си несъгласие с тежките фискални и икономически условия, които поставят международните кредитори на страната.

Маскирани демонстранти хвърляха коктейли “Молотов”, камъни и бутилки в центъра на Атина в знак на протест срещу предстоящите съкращения на нови работни места и намаляването на заплатите. Това принуди местната полиция да използва сълзотворен газ за разпръскването на протестиращите, съобщи Reuters.

Най-големият полицейски синдикат в Гърция съобщи, че ще издаде заповеди за арест на инспекторите на кредиторите на страната за подриване устоите на демокрацията. Организацията освен това заяви, че нейните членове няма да излязат срещу “протестиращите братя”.

Централен гръцки ежедневник пък унижи германския канцлер Ангела Меркел. Изданието публикува карикатура на Меркел, облечена в нацистка униформа и със свастика на ръкава.

Междувременно петимата министри на ЛАОС – най-малката от трите политически партии-поддръжници на премиера Лукас Пападимос, подадоха оставки в знак на несъгласие с тежката икономическа програма, която парламентът трябва да разгледа в неделя и понеделник.

“Гърците не могат да се превърнат в крепостници”, заяви по време на пресконференция лидерът на ЛАОС Георгиос Карацаферис. “Достойнството ни беше ограбено, ние бяхме унизени. Не мога да понеса това и няма да го позволя, независимо колко съм гладен”, коментира той.

Карацаферис допълни, че Германия дърпа конците в Европа и взима решенията заради дебелия си портфейл, чрез който контролира южните държави.

Финансовият министър на Гърция Евангелос Венизелос беше категоричен, че страната му няма възможности за избор. Той заяви, че Атина трябва да приеме поставените условия, за да си осигури нова спасителна програма на стойност 130 млрд. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе това няма нищо общо с това колко са работливи Гърците, а че са сигурно последния народ който не си трае като стадо овци и като има причина се вдигат и вилнеят. Всичко е план да се пречупи човешкия дух, Гърция не е зле нито финансово нито економически, прецакаха ги долните ционисти - банкерчета. Примера, който дават на останалата част от света е неприемлив, как така хората ще протестират и ще искат по добро, трябва всички да са смирени егоистични ***... Щото ние сме едни работливи....
108
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Крайно време е гърците да разберат че ако не се стегнат да бачкат няма как да живеят както преди.Няма кой да им дава пари заради черните им очи вече.Бачкане му е майката,с удряне на чинии от земята нищо не става.
107
4
 
1
 
! Отговори
От България преди 12 години
Може да опразвате Беломорска Тракия вече...
106
1
 
4
 
! Отговори
Гуру турак- сапортък преди 12 години
Карацаферис- Каранджаферис=КараджатаСтаро тракийско име! Анадън му татарлар?Както виждате, ***-лиза-та не си поплюва.
105
0
 
4
 
! Отговори
ot Greece преди 12 години
Za komentarite tuk...niamam dumi... A na N 121-Ivo, iskam da kaja, 4e v gr. ezik niama bukva J*. Ne se pishe - Karandjaferis*, a pravilno e - Karatzaferis* ! Daksi!!!
104
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
до историка.А стига ,бе?Та те са създали държавата само преди около 150 год!!!!А ние -преди повече от 1300?????
103
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Стачкуващите гърци изразиха бурното си несъгласие с тежките фискални и икономически условия..." - А га ги ядаа кифтеата не пискаха, нали???
102
2
 
5
 
! Отговори
До 126 Историк: преди 12 години
Питай мама и кака си. Те по добре ще те светнат за половите предпочитания на съвременните елини!
101
0
 
13
 
! Отговори
asd преди 12 години
Не се радвайте, нищо няма да спечелите от това. Гръцкия народ страда от същата далавера от която и много други народи. Заемите се взимат от шепа хора в управлението, после тежат на народа и той ги изплаща с лихвите. Подкупни политици взимат тлъсти комисионни от големите банки за да заробят народа си. А хората никой не ги пита искат или не страната да взема заеми. Не се раздвайте защото същите схеми са тук. Банките ни таковаха таковата последните 22 години, живеем като скотове заради тях.
100
5
 
4
 
! Отговори
Историк преди 12 години
Не случайно войните на древна Елада са били "мъжелюбци", както сами ги описват хроникьорите им от древността. Генът явно е бил силен и е надвил над вековете, та чак до наши дни.
99
4
 
5
 
! Отговори
Крум Страшни преди 12 години
Гърците не можели "да се превърнат в крепостни селяни на Европа" .. ха-ха .. че те винаги са си били такива, само, че сега "добрината" на еврофеодалите се изчерпа и ще трябва напудрените до момента гръцки задничета да се научат, че след като яко се е плюскало за чужда сметка половин век, дойде време в следващия половин век да се изгладува изплюсканото, а узаки и сувлаки ще се сервира с наколенки на "бедните северни съседи" ако благоволят да разпускат по все още оцеляващите им курорти.
98
4
 
5
 
! Отговори
до ЗАПЪРТЪЦИ преди 12 години
СМОТАНИ ЗАПЪРТЪЦИ. *** БОЛНИТЕ УРУДИ ***..ВАШТА СЕМКА ТУРКО-МОНГОЛСКА.
97
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** гърци станаха *** на европа и ще правят на саркозакис и ще целуват на меркелакис. Всеки три месеца ще се навеждат и ще чакат-или чужд субект
96
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Неграмотни, диви, варвари славяни който са пристигнали на балканския полуостров 7-ми век след христа и нямали писменост и са лаели като кучета мяукали като котките....дупедаващи, царе в близането на *** за да постигнат техните цели....за това последните 100 години сте били прецакани и жестоко наебани, заебани и преебани и накрая борбадирани и унижени и за това европа като чуе българия разбира *** и ***......--Яко са те преебали - щом си толкова озлобен. Поне вазелин си купувай.
95
6
 
3
 
! Отговори
Иво преди 12 години
не се пише Георгиос Карацаферис! Пише се Георгиос Каранджаферис!
94
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Га ядахти кифтетата ни ривахти, а!*** наглите крадци и пиявици!Няма по мързеливи от тях
93
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** гърци станаха *** на европа и ще правят свиртакис на саркозакис и ще целуват задникакис на меркелакис. Всеки три месеца ще се навеждат и ще чакат-или чужд субект отзад, или транш.
92
0
 
8
 
! Отговори
А нас ни грабят ! преди 12 години
Ричард Морнингстар, този виден експерт-дипломат преди е работил в Overseas Private Investment Corporation . Това е агенцията на САЩ, която обединява усилията на частни американски фирми за ...разграбване ресурсите на други държави.Приносът на тази агенция за т.нар. Арабска пролет е ясен. Както и трагичните последствия за народите в тези държави.
91
8
 
11
 
! Отговори
До 114 преди 12 години
Абе византиец, марш от България.
90
7
 
11
 
! Отговори
до 114 преди 12 години
"Неграмотни, диви, варвари славяни който са пристигнали..."Първо научи разликата между "коЙто" и "коИто" и тогава обиждай на "неграмотни". ***!