Кадафи финансирал предизборна кампания на Саркози?

Това е смехотворно, реагира френският държавен глава
13 мар 2012 09:22, Елка Василева
22
Кадафи финансирал предизборна кампания на Саркози?
Никола Саркози в студиото на TF-1. Снимка: Reuters

Президентът на Франция Никола Саркози нарече "смехотворни" съобщения, според които покойният вече либийски диктатор Муамар Кадафи е финансирал предизборната му кампания през 2007 г., предаде Ройтерс.

Новинарският сайт Mediapart вчера съобщи, че либийският режим е дал за кампанията на Саркози 50 милиона евро. Медията се позовава на документ, в който освен Саркози и Муамар Кадафи са споменати имената на Сейф ал Ислам, един от синовете на Кадафи, и на либийско-френския бизнесмен със съмнителна репутация Зияд Такиеддин, от когото френското правосъдие се интересуваше във връзка със скандална оръжейна сделка с Пакистан през 90-те години.

"Това е смехотворно", заяви Саркози в интервю за телевизионния канал TF-1. "Ако това е вярно, значи съм се отплатил с неблагодарност", допълни той, намеквайки за участието на Франция в падането на режима на Кадафи.

Саркози се нахвърли срещу журналистката, която му зададе въпрос във връзка със съобщението на Mediapart, и я обвини, че симпатизира на сина на Кадафи Сейф ал Ислам, който е държан от либийски милиции.

"Съжалявам, че се явявате говорителка на сина на Кадафи", реагира очевидно раздразнен Саркози на въпроса на журналистката.

Ройтерс припомня, че през март 2011 г. в интервю за "Евронюз" Сейф ал Ислам съобщи, че Либия е финансирала кампанията на Саркози през 2007 г. и че разполага с банкови документи, с които може да го докаже. Той се обърна към френския президент с искане да върне парите. Тогава Елисейският дворец отрече твърдението.

До президентските избори във Франция остава малко повече от месец. Ново социологическо проучване показва за първи път, че Саркози може да получи на първия тур повече гласове от съперника си социалист Франсоа Оланд. Според анкетата на агенцията Ifob/Fiducial на първия тур на 22 април Саркози ще получи 28,5 на сто от гласовете, а Оланд - 27 на сто. Социалистическият кандидат обаче ще триумфира на балотажа на 22 май с 54, 5 на сто срещу 45,5 на сто за Саркози, съобщава Ройтерс, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Продажно *** си ти сарко,продажно.
21
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи не само Сарко е крал Кадаифа, но му е и давал, нали така, друзя "пито-платено". Относно историята, да и турска е била Северна Африка, затова и тя е много занемарена, ориентализмът си оказва думата върху културата. Мърсотията властва по тези земи, вземете за пример и гнусния Кадафи, адски противен беше.
20
3
 
6
 
! Отговори
ххх преди 12 години
Кадафи има собственност в цяла Европа,най-хубавите хотели са негови,но и са притежание на жена му и децата му,това няма да бъде скрито от журналистите и няма да бъдат ограбени.Даже и с войната всичко е в тяхно владение.
19
1
 
5
 
! Отговори
л преди 12 години
Нека да не се забравя че северна Африка е била и турска.Египет,Тунис,Алжир и Либия.
18
4
 
6
 
! Отговори
2 преди 12 години
Кадафи е със огромна собственност в Париж,Дефанс,Сградата на Фнак /взема наем по800000 хил еро на месец/Много вили и апартаменти,плюс пари във френските банки.Всичко това беше показано по френската телевизия и за собственността на Бен Али/Тунис /и на египитския раис.Те притежават най-хубавите имоти в Париж,цели улици,хотели и гранд хотели,паласи и т.н.
17
10
 
2
 
! Отговори
До 13 преди 12 години
Продължение ...Имали са италиански крал, преди Кадафи, които хората помнят и обичат това време. Кадафи,*** обезглавява цялата интелигенция и обединява неуките камилари, за да ги командва по-лесно. Не забравя, Киренайка е била завладяна от Александър Велики, после е било римска провинция, там са по-интелигентните хора. Кадафи държеше под власт камиларите. Те за разлика от нас имат истински десиденти, не сравнявай Либия с нас, ясно ли ти е, за твое сведение съм там и съм наясно с нещата!!!
16
1
 
7
 
! Отговори
Пеци преди 12 години
Е, да де - преди Кадафи либийската интелигенция обслужваше италиански колониални пуяци, за да направи престоя им там по-поносим. При Кадафи доста западна и източна интелигенция - инженери, лекари, учители, превиваха гръб за благото на либийския народ... хахаха! Иначе си умно парче! хаха!
15
9
 
2
 
! Отговори
До 13 преди 12 години
Територията позната сега като Либия е била владение на различни народи, като финикийци, картагенци, гърци, римляни, вандали и византийци, които са управлявали цялата територия или само част от нея. Либия се дели традиционно на Триполитания, Киренайка и Фесан. В Древна Гърция Либия се употребява в по-широк смисъл, обхващащ цяла Северна Африка на запад от Египет. В някои случаи името се отнася дори за целия континент Африка. Имали са преди бае ти Кадафи интелегенция ***, а не като теб ***.
14
1
 
13
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
*** чифутска ***!
13
1
 
18
 
! Отговори
до 4 преди 12 години
Абе, ти у ред ли си? Ем е немало Либия преди Кадафи, ем е цъфтела! Цъфтели са у офисите на Тотал и Ени, дето са си карали и вода за пиене от Европа!Кадафи свали бедуините от камилите и ги качи на коли, построи най-величественото хидротехническо съоръжение в Африка и докара водата до всеки дом, построи пътища, болници, училища! Всичко това с парите от нефта, които вече не отиваха в джобовете на мазни търгаши по веригата, а влизаха в държавната хазна и работеха за народа!Ходи сега да видиш как е
12
3
 
15
 
! Отговори
Цъки преди 12 години
Не е тайна, че френските и италианските политици са най-големите ***! Там няма как някой свесен да изплува! Тях първо ги купуват, после ги пускат в политиката да вършат работа на когото трябва. А един политик се тепа като мухата - с вестник! хахаха
11
1
 
14
 
! Отговори
Чичо Митко преди 12 години
И аз знам, че войната в Либия беше заради либийските кинти във френските банки. Това за петрола се явява допълнителна полза, нещо като бонус.Те семейство Кадафи какво можеха да извадят и за Берлускони, ама той поне се опъва до последно за тая война и до последно се опитваше да помогне с каквото може на стария си приятел. Затова и Кадафи не пусна нищо за него, иначе там какво мазало е, не е истина!
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оказа се обаче, че гномчето Сарко много повяече го е шубе какво могат да извадят срещу него американските ***, отколкото Кадафи. Беше му показано със Строс-Кан как могат да се развият и с него нещата, ако се ослушва. Затова този път френските рафали свършиха цялата *** работа, а американците гледаха отвисоко. Е, Сейф го натопи, ама какво от това - все пак му остана шанс да отрича и убеждава, не е като да ти сложат белезниците за некоя по-смръдлива история...
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че това новина ли е ?
8
1
 
11
 
! Отговори
сарко преди 12 години
ами да, *** винаги са на печелившата страна. един ден с кадафи, после с краля на саудитска арабия, на 3ти ден в вашингтон да ги плюят, кво да се пари света е такъв. ***
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Африканския валутен фонд, Централна банка на Африка и Африканска инвестиционна банка - все идеи на Кадафи в напреднала фаза на реализация щяха да е^ат мамата на ЕС и САЩ. Финансовото, а след това политическо обединение на най-богатите на ресурси африкански държави не можеше да бъде допуснато. Кадафи е бил ана финалната права, като е разчитал с този подкуп да направи Саркози зависим и по този начин да намали съпротивата на ЕС.
6
0
 
17
 
! Отговори
Дончо преди 12 години
Разбира се, че е вярно! Ето и хронологията на събитията:Кадафи лансира Панафриканския съюз, идеята за Африкански валутен фонд, панафриканска банка и единна панафриканска валута, обезпечена със злато.За реализацията на тази идея Кадафи има намерение да изтегли голяма част от либийските авоари, държани в американски и най-вече - френски банки. Това е сигурен фалит за Франция и Сарко се решава на война, като отправя квалификации към семейство Кадафи. Тогава Сейф съобщава факти за кампанията.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да де, всичко около този типаж е смехотворно, както и той самият. Жалко, че от много смях на европейците им се изпразниха хладилниците.
4
11
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 12 години
Либия преди Кадафи е нямало, драги. Били са отделни племена и Бенгази винаги е бил ентър на културата прозападно ориентиран, ясно ли ти е. Тогава т.н. Либия е цъфтяла, а Кадаифа я развали следвайки грешна политика на изтребване на интелигенцията на нацията и каквото повикало, такова се обадило, ударът му беше нанесен заради грешната му игра и опитите да манипилира Запада. Не разбирай, че Сарко ми е симпатичен, но и Кадафи беше гнусно шкарто. Той използва Запада, а те него пито-платено.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Охо не може да бъде това, даже и на Кадафито златото не изчезна нанякъде колко още ще финансират тия либийци даже и на Обамата ще платят изборите, но за сметка на това с гордост могат да се нарекат демократи сега са свободни да работят и да плащат данъци като нормалните хора.