Ако ви стиска: Сеул отваря за туристи границата със Севера

Демилитаризираната зона приютява 3000 растителни и животински вида
Обновена: 21 мар 2012 13:51 | 21 мар 2012 13:51, Елка Василева
22
Ако ви стиска: Сеул отваря за туристи границата със Севера
Сеул отваря за туристи границата със Северна Корея. Снимка: архив, Reuters

Войници патрулират с оръжие през рамо. Малки червени знамена с череп върху тях обозначават разположението на мините. Това не пречи на Сеул да се надява, че граничната зона между враговете Северна и Южна Корея може да се превърне в магнит за туристите, пише Франс прес.

Тази последна граница от епохата на Студената война, необитавана от 60 години, е убежище за дивия живот, което е нетипично за промишлената Южна Корея.

Границата е дълга 248 километра. Тя разделя на две Корейския полуостров и беше установена в края на Корейската война /1950-1953 г./. Материалното изражение на границата е 4-километрова буферна зона между двете страни, които все още не са подписали мирен договор.

Тази зона носи парадоксално името демилитаризирана зона, въпреки че е едно от най-строго охраняваните и пазени от войници от двете страни места в света.

Сеул се опитва сега да превърне района в привлекателен за туристите, като хвали неговата добре съхранена флора и фауна и като проправя пътеки за разходка.

"Демилитаризираната зона е ничия зона от десетилетия наред. Това е идеално място за екотуризъм", заяви Пак Ми Джа, отговарящ за политиката за съхранение на природата в министерството на околната среда на Южна Корея.

Демилитаризираната зона и ивицата земя, която се простира покрай нея, са недостъпни за цивилните с изключение на Панминчжон - място, наричано селото на мира и посещавано всяка година от хиляди южнокорейци.

Туристите естествено няма да обикалят из буферната зона, но Сеул иска да развие и да направи привлекателни пътеките около нея.

Демилитаризираната зона и нейните околности приютяват 3000 растителни и животински вида, сред които видри, муфлони и кабарги, които са изчезнали от останалата част на южнокорейската територия.

След продължителни преговори южнокорейската армия прие да отвори за хората околностите на тази зона и да помогне за развитието на пътищата, които няма да са осеяни с мини. Тези пътеки за разходки трябва да бъдат отворени през 2013 г. в източната част на страната.

"Може да вървите покрай бодливата тел на демилитаризираната зона, да видите от хълмовете Северна Корея или да съзерцавате бойните полета, останали непокътнати десетилетия наред", казва Пак.

Няколко малки анклава вече бяха отворени за жадните за разходки в природата хора, но програмата за развитие, представена от южнокорейските власти, е доста по-амбициозна.

Групите туристи ще бъдат придружавани от войници, които ще бдят те да не се отклоняват от обезопасените зони, за които е удостоверено, че са разминирани.

Сеул освен това ще поиска от ЮНЕСКО да обяви демилитаризираната зона за един от своите 500 биосферни резервата.

Програмата за отваряне на района за туристите беше представена за първи път през 2005 г. Но напрежението между Северна и Южна Корея и нежеланието на военните да отворят за цивилни така наречените секретни места не позволиха до този момент планът да се осъществи.

Според южнокорейската преса американският президент Барак Обама ще посети демилитаризираната зона в края на март по време на среща на върха по ядрените въпроси на 26 и 27 март в Сеул.

При визитата си през 1993 г. предшественикът на Обама - Бил Клинтън, заяви, че демилитаризираната зона е едно от най-страшните места на планетата.

Но Дженифър Сейф, американка, която неотдавна посети района край демилитаризираната зона, насърчава Барак Обама да последва примера й. "Той ще намери тук източник на вдъхновение", уверява тя. "Това място носи послание, което подтиква хората да разрешават различията си не чрез сила, а чрез мостове, построени между двете страни", казва тази представителка на реномирана южноафриканска туристическа асоциация.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
4
 
! Отговори
така си е преди 12 години
В северна Корея се живее по-лошо от южна,но по-добре от България!
17
0
 
10
 
! Отговори
момиче преди 12 години
нещо не мога да разбера - демилитализираната зона си е отворена за посещения от много време - аз ходих там преди година и половина и гледах Северна Корея през бинокли. Наистина е уникално красиво там, природата е невероятна, но не разрешават снимки. Въобще тия журналисти нещо не са в час.
16
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 17 ти куку ли си или амо се правиш на такъв първо нищо не разбра от алегорията на колегата и второ къде си видял за каъвто и да е наплив от емигранти към Русия и Китай виж по скоро обратното съм съгласен .
15
5
 
10
 
! Отговори
М преди 12 години
аз само ще кажа,че Южна Корея е много по-добра страна от Северна..
14
2
 
10
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
А защо напускат капиталистическа България? Нали ние сме от същата демократична и райска система. Противоречиш си с тоя коментар. Между другото, много българи работят в Русия и Китай, но отиват само специалисти, защото и двете държави си имат достатъчно нископлатени работници.
13
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ВСЯКА ГОДИНА 90 000 млади хора напускат България и тръгват по широкия свят да си търсят работа. Те не желаят да работят за мръсните капиталисти в страните от Западна Европа, САЩ, Канада или Австралия, където заплащането е мизерно, а условията на труд- ужасни. Те предпочетат да търсят своето щастие в държави с висок комунистически стандарт като Северна Корея, Куба, Русия, Беларус, Китай.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а бе вие не разбрахте ли че става дума за Южна Корея , естествено че южнаците могат да се сетят за подобно нещо , на север не им дават сигурно на десетки км от границата да припарят , то при нас с открит лист издаден от МВР се ходеше до Драгоман и Гоце Делчев при комунистите , та камо ли там.
11
9
 
0
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Е много ясно че ще се намерят туристи да плащат луди пари да ходят там, дори до реактора в Чернобил ходят всеки ден туристи за по 300 евро на калпак....
10
3
 
3
 
! Отговори
Ники преди 12 години
Стисками,да!
9
7
 
7
 
! Отговори
Sasho преди 12 години
БАТ СЕРГО МОЖЕ БИ НАЙ-НАКРАЯ ЩЕ СИ НАМЕРИ ПОЛОВИНКАТА ТАМ А ГОЦЕ ПО ТЕЗИ ЧУКАРИ ЩЕ ТРЕПЕ НА ВОЛЯ КАКВОТО УДАРИ. А *** БЪЛГАРСКИ КОМУНИСЧЕТА ЩЕ МАНИФЕСТИРАТ НА ВОЛЯ ,ЩЕ РАЗВЯВАТ ЗНАМЕНЦА И ЩЕ СКАНДИРАТ ИМЕТО НА "ЛЮБИМИЯ" ЛИДЕР ))))
8
7
 
10
 
! Отговори
Sasho преди 12 години
АЙДЕ ВСИЧКИ *** *** И ПРОРУСКИ РЕНЕГАТИ С ЕДНОПОСОЧЕН БИЛЕТ ЗА РАЯ/ СЕВЕРНА КОРЕЯ/ ))) ТЪКМО ЩЕ ВИДЯТ КАК Е ТАМ И ЩЕ НИ ПИШАТ ОТ НЯКОИ ТРУДОВ ЛАГЕР))) ЩЕ НИ РАЗКАЗВАТ ЗА ТРУДОВИТЕ СИ ПОДВИЗИ
7
2
 
10
 
! Отговори
Един преди 12 години
Аз бих пратил тъщата там, да се разходи на лунна светлина....
6
3
 
0
 
! Отговори
mlad6ito преди 12 години
bix zavel priatelkata tam
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КНДР се посещава от хиляди туристи годишно. Правят се групи и има програма на престоя там. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се посещава Панмичжон - границата между двете Кореи. В You Tube има филмчета и това е от години. За какво въобще говорим...
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сеул освен това ще поиска от ЮНЕСКО да обяви демилитаризираната зона за един от своите 500 биосферни резервата.
3
0
 
19
 
! Отговори
Т преди 12 години
Може в България да отворим за туристи някои от пътните ни отсечки, останали недокоснати десетилетия наред. Мини нямаме, ама няма и да имаме като не им дават пари на миньорите, флагчета никой не развява ама нали не сме националисти като съседите ами сме си такива едни мишки... какво друго, бе да дойдат да ни видят нас, какво ще гледат на демилитаризираната зона...
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Напомня ми за миничките на компютъра ми с тези знаменца...
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Там няма нищо страшно.Просто знаменца,минички и корейчета с калашници.