Унгарският президент бе лишен от докторската си титла

Дисертацията му била преписана от труд на български специалист
Обновена: 29 мар 2012 22:20 | 29 мар 2012 22:12, Бойчо Попов
19
Унгарският президент бе лишен от докторската си титла
Президентът Пал Шмит. Снимка: Reuters

Докторантският съвет на университета Земелвайс отне днес докторското звание на унгарския президент Пал Шмит, дни след като университетът установи, че докторската му дисертация от 1992 г. е преписана, главно от труд на български експерт, предаде Ройтерс.

Тридесет и трима членове на съвета гласуваха Шмит да бъде лишен от докторската титла. Четирима се обявиха против.

Още по темата

Гласуването стана два дни, след като разследваща комисия на университета констатира, че голям част от дисертацията на президента - бивш олимпийски шампион по фехтовка и член на МОК - е буквално преписана от трудове на други автори и най-вече на българския спортен специалист и дипломат Николай Георгиев.

Комисията същевременно сне отговорността от Шмит по случая, отбелязвайки, че несъществуващият вече Университет за физическо възпитание изобщо не е трябвало да приема подобна дисертация.

Шмит пътува за родината от дипломатическо посещение в Азия. Преди дни той каза, че няма да подаде оставка като президент заради скандала с плагиатство. 

Преди два дни стана ясно, че обвиненията срещу  Шмит, че е плагиатствал в докторската си дисертация от 1992 г. върху физическото възпитание, са снети. Според комисията процедурата по придобиване на докторска степен, макар и с някои пропуски, съответства на действалите тогава правила в университета за физическо възпитание, посочва в комюнике университетът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: Пал Шмит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
\\\\\\\\\ преди 12 години
Едно е важно : не е открил по- умен от българин , за да препише от него.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
спортист-учЕн си е жив оксиморон
16
0
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Да дойде в Пловдивския униевсситет да стане доктор. Все пак по образован е от д-р Стоичков - действително интелектуалното лице на родината.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да дойде тук. Доктор Христо Стоичков ще му покаже как се става доктор. Дори няма нужда да се преписва.
14
0
 
5
 
! Отговори
дядо преди 12 години
корупцията иванчо корупциятатя си върви с измислицата демокрациядето безскруполните хитреци пеят песнички за демокрация на глупави народии за правта на човека дето ги имаш сдамо ако имаш парида отидат да пеят на арабите от арабския полуостровпо всичките критерии дето ни разтакават нас те са извън нормитесамо че те снасят - като снасяш не те закачатпринципа на мафиятае това е демокрацияи мажеш да се купиш всичко от докторска титла до автомобилтова е свободен пазар - сега разбрахте ли
13
0
 
5
 
! Отговори
Жалко преди 12 години
НЕМСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ също трябва да освободи поста. Не може държавата да се управлява от официален- цели 20 години - ДВУЖЕНЕЦ . На какво учи хората бащата на нацията - на наглост, лицeмерие, пренебрегване на християнските морални ценности от свещенослужител -пастор !!! Как можа дисциплинираната, сериозна, културна немска нация да допусне такова светотатство. Какъв пример дава на по-нецивилизованите? Как може да се вярва на такъв човек? И на решенията му !?!
12
0
 
13
 
! Отговори
горд преди 12 години
Гордея се, че българин е написал нещо, което друг толкова е харесал, че го е представил като свое. Обаче като прочетох псувните отдолу гордостта ми леко намаля.
11
0
 
2
 
! Отговори
Дядо Петър преди 12 години
Крайно време е доблестни българи да анализират и преценят откъде са преписани докторските дисертации на Рапона и Трактора (като начало).Или кой им ги е написал.КАКТО И КОИ СА БИЛИ В "НАУЧНИТЕ" СЪВЕТИ, ДАЛИ ИМ СЪОТВЕТНИТЕ ЗВАНИЯ.
10
3
 
3
 
! Отговори
до този под мен преди 12 години
да си беше направил труда да прочетеш коментарите първо, гнусен ***
9
4
 
3
 
! Отговори
Петър преди 12 години
До коментар #7 от Гошо ***:Ти си не само ***, но и мързелив, и неграмотен. Да си беше направил труда да прочетеш статията, да разбереш, че унгарецът е преписвал от българина.
8
1
 
3
 
! Отговори
ДО No.6 преди 12 години
***
7
3
 
14
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Кой ще...преписва от унгарец,кой им знае...марсианският език.Тези са по...зле и от китайците.
6
48
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-вероятно е българинът да е преписал от унгареца.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1, не са журналисти, а кухи *** и е късно да се учат на грамотност. Простаците са си такива за цял живот, без значение дали се изживяват като журналисти или са платени драскачи.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега е ред да отнемат докторската титла и на Величко Адамов. С тази разлика, че съветът в Стопанската академия в Свищов му гласува 100% доверие, въпреки, че и той е преписвал. Това са различни култури.
3
4
 
13
 
! Отговори
Георги преди 12 години
*** статията,Били му отнели докторската титла, но всъщност не са му я отнели.Днес.бг - вземете се в ръце бе леймъри
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво,я какви бързаци сте!
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оправете си подзаглавието и се научете на грамотност!Журналисти!