Първи арести в Русия за нарушаване на закон срещу хомосексуализма

Двама души били задържани за "пропаганда в подкрепа на гейовете"
6 апр 2012 18:47, Елка Василева
56
Първи арести в Русия за нарушаване на закон срещу хомосексуализма
В Санкт Петербург бяха извършени първите арести за пропагандиране на хомосексуализма. Снимка: архив, Reuters

Двама руснаци бяха арестувани в Санкт Петербург за "пропаганда в подкрепа на гейовете". Това е първият случай на прилагане на спорен закон, забраняващ изразяване на публична подкрепа за хомосексуализма, предаде ДПА.

Полицията е задържала мъжете, докато те са размахвали в центъра на града плакати с надпис "Хомосексуализмът е нещо нормално".

"Този закон в Санкт Петербург, забраняващ изразяването на подкрепа за хомосексуализма, е срам. Той е напълно дискриминационен и отнема на гражданите с нетрадиционна ориентация правото на свобода на изразяването и събиранията", каза говорителката на правозащитната организация "Хюман райтс уоч" Татяна Локшина.

Според нея протестът на двамата мъже е целял да накара властите да преразгледат закона.

На 29 февруари в Санкт Петербург влезе в сила нова разпоредба, предвиждаща глоби за лицата, които "пропагандират нетрадиционни начини на живот" на обществени места.

Всеки от двамата арестувани е заплашен с глоба, равняваща се на 170 долара, за нарушаване на разпоредбата и с евентуални допълнителни наказания за нарушаване на националното законодателство, забраняващо неразрешените от властите демонстрации на обществени места, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
22
 
! Отговори
сдфг преди 12 години
Евала на руснаците, че не се поддават на пропагандата на Запада, която толерира извращението наречено хомосексуализмъм!
5
6
 
14
 
! Отговори
Браво! преди 12 години
Браво на властите в Санкт Петербург! И защо "гомики"-те нахалстват? Права си имат предостотъчно, никой не ги тормози, но те парадират, провокират. Това е част от пъкления план за деструкция на обществото, за подмяна на моралните ценности. Нека пдр не пресолват манджата, защото закономерно ще има отпор и той също може да премине някои граници!
4
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама сигурно ли е, че по тоя закон са ги арестували?Щото в нанодемокрацията Русия така и така не се знае по кой закон те арестуват...
3
7
 
29
 
! Отговори
Подкрепям руските преди 12 години
власти.Никой не пречи никому да бъде гей, но каква е тази истерия да огласяват особеностите на половия си живот публично?!Санкционирането на онези,които пропагандират "нетрадиционни начини на живот не е антидемократично.Такъв закон не пречи никому да живее по нетрадиционен начин /стига да не вреди на околните/,но пропагандирането на подобен тип нетрадиционализъм е вече нещо съвсем друго.Санкционирайки,общността защитава себе си,а тази общност не е каква да е - тя е нация с многовековна история
2
7
 
35
 
! Отговори
Йово преди 12 години
Браво, които иска да е *** нека си бъде но да не парадира пред нормалните хора с това. Стига с тия глупости за правата на малцинствата, *** ни крадат и понеже са "малцинство" им се разминава, гейове се натискат по пейките и тем подобните *** от къде ли не. За да има силна духовна нация трябва да има морални ценности. Гейщината и Престъпленията не са ценности.
1
11
 
12
 
! Отговори
hm преди 12 години
По-скоро бих протестирал срещу подкрепата на показната сексуалност (хетеро и хомо). Малко по-вече стил и консерватизъм като противомярка на пошлото и развратно.*** vs Мачо ... не ми е интересно вече.