Андерш Брейвик поздрави съда с нацистки жест

Обвиняемият призна за деянието, не признава съда за легитимен
16 апр 2012 14:27, Бойчо Попов
191
Андерш Брейвик поздрави съда с нацистки жест
Снимка: Reuters

Крайно десният екстремист Андерш Брайвик пледира „невинен” по обвиненията, че е извършил „терористичен акт”, убивайки 77 души при двойното нападение в Норвегия през юли миналата година, предаде Ройтерс.

„Признавам извършването на тези деяния, но не и наказателната отговорност”, заяви той пред съда.

При откриването на процеса в Осло подсъдимият вдигна веднага след махането на белезниците ръка в приветствения жест на крайната десница, а после заяви, че не признава съда за легитимен.

Още по темата

Както обяснява самият Брайвик в своя манифест, това приветствие символизира "силата, честта и предизвикателството към марксистките тирани в Европа“. Този поздрав бе направен от Брейвик и на последното предварително заседание през февруари, припомня ИТАР-ТАСС.

Обвиняемият е облечен с тъмен костюм, бяла риза и жълтокафява вратовръзка и се представи като "писател", вероятно имайки предвид своя манифест.

Улиците, които водят към съдебната сграда, са затворени изцяло или частично. По време на процеса Брейвик ще бъде откарван в съда по различни маршрути, за да се предотврати евентуална атака срещу кортежа. Заседанията ще бъдат отразявани от близо 800 журналисти - представители на около 200 телевизии, радиостанции и печатни издания от цял свят, уточнява ИТАР-ТАСС.

Предвидено е процесът да трае около три месеца. На първото заседание ще бъдат представени всички действащи лица и ще бъде прочетено обвинението; очакват се и встъпителни изявления от обвинителите и защитата.

От утре Брейвик ще разказва за мотивите, които са го тласнали да извърши атентатите в Осло и на остров Ютьоя. Моменти от процеса ще се излъчват по телевизията, но съдът забрани да се показват изявленията на Брейвик.

Според агенциите Брейвик най-вероятно ще бъде осъден за тероризъм и убийство. Максималната възможна присъда е 21 години затвор. Тя може да бъде удължавана, ако подсъдимият бъде сметнат за прекалено опасен за обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още по темата: Андерш Брайвик
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Позьор!
132
0
 
3
 
! Отговори
anarhist преди 12 години
това на снимката не е поздрава на нацистите по скоро е на комунистите например терористите от rot front
131
2
 
5
 
! Отговори
jy преди 12 години
***
130
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хем е ненормален, хем е страхлив. Сега е много щастлив, че е известен и го показват навсякъде. За присъда да го пратят в Ню Йорк например. Или да му уредят срща с Тайсън. Ще нацапа гащите. И нека да е публично, та да видят всички какъв е 'мъж'. После нека да се грижат в психиатрията дълги години за него. "Расисчетата" от крайните квартали са силни само на тумби. Бъдещето им е много неясно и никак нерадостно заради вятъра в главите им.
129
0
 
0
 
! Отговори
до 162 преди 12 години
сигурен ли си, че има кой? апропо, собственото ти мнение не ме вълнува въобще, а освен това тук сме, за да пишем.
128
6
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
За този нов Химлер смърт но жив изгорен на клада, никакви 21 години затвор и там ще проповядва своята убийствена религия как да се убиват невинни млади хора. Пепелта му да пръснат незнайно къде в океана !
127
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко точно "врагове" мюсюлмани е убил този борец против ислямизма?
126
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
178, напротив. Брайвик води пропагандна война срещу западната цивилизация и всяко съмнение в справедливостта на присъдата и/или легитимността на съда ще налее масло в огъня на този ***. Не се заблуждавайте - той иска да стане мъченик и покаже на цял свят "лицемерието" на Запада. Просто е един *** като идолите си и трябва да бъде тикнат зад решетките, за да изгние там. Деянието му е достатъчно и не се съмнявам, че съда ще постанови над максималната присъда.
125
11
 
14
 
! Отговори
Атака преди 12 години
Ей такива хора трябват и в България - тук ***, турци, арменци и евреи са на по-голяма почит от българите!
124
14
 
10
 
! Отговори
doc. N. K. преди 12 години
Тази луда свина и скопено гнусно животно Брайвик трябва публично, пред всички световни телевизии да бъде рязано на малки парчета, бавно , в продължение на дни и после да бъде изгорен жив на бавен огън! Въобще няма нужда да бъде съден и да се доказва вината му и да се харчат пари за съдебни дела и експертизи! Това е цинизъм, да го показват по медиите как прави нацистки поздрави и дава интервюта! Явно вече западната демокрация е съвсем уродлива за да не може да даде заслуженото на подобни зверове!
123
0
 
12
 
! Отговори
istorik преди 12 години
Вярно е че няма чуваемост в обществения диалог, поради левичарската либерална какафония в Европа (така е не от вчера или онзи ден), но това не оправдава глуповатата постъпка на Брайвик. Подобни действия само затвърждават левите позиции, придавайки им ореол на мъченици.., каквито всъщност не са!
122
7
 
21
 
! Отговори
Ку клукс клан преди 12 години
Трябвало е дойде в България да избие гнусните ***. Сто такива като него ще оправят страната.
121
1
 
9
 
! Отговори
наблюдаващ преди 12 години
Явно съдът в Осло е прокомунистически,щом ще съди Брайвик като терористичен враг на управляващата в Норвегия Работническа партия и го обвинява като изявен политически противник на идеите на пролетарския марксизъм и интернационализъм за дружба между народите!
120
2
 
19
 
! Отговори
До 169 преди 12 години
Толкова ли си ***,или се правиш на такъв? Не проумяваш ли,че целта оправдава средствата? Ако Брайвик беше отишъл при надутите,мазни,самодоволни политици и беше казал "много ви моля,спрете ислямизацията на страната ми,спрете притока на ислямски емигранти" щяха да му се изсмеят,ако изобщо го беше изслушал някой.Сега обаче целият Свят ще го слуша,и ще следят всяка негова дума.Схващаш ли разликата ?
119
0
 
9
 
! Отговори
istorik преди 12 години
Колкото и да е странно на пръв поглед проблема не е в талибаните, ислямистите или пък в масите неевропейци желаещи да се вмъкнат в Европа, а в главите на левите либералстващи, които след ВСВ като цяло дърпат конците на стария континент. Та както обикновено приказката е вярна- рибата се вмирисва откъм главата.
118
4
 
19
 
! Отговори
Кръстоносец преди 12 години
Всяка жаба да си знае гьола.Талибани,ислямисти итем подобни *** в Аганистан,Ислямистан или както там се наричат подобията им на общества и държави!Европейците в Европа ! Да живеем мирно,но от разстояние! От много голямо разстояние. За да не си мешаме капите...
117
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 168Европейските ценности,култура и религия изобщо не се вместват в това да избиваш невинни деца!Объркана ти е ценностната система,яко!
116
8
 
14
 
! Отговори
До 165 преди 12 години
Не ми пука за талибаните в Афганистан.Пука ми обаче,когато тези *** се опитват да налагат идиотската си религия в Европа и строят джамии под път и над път.Ето това искаме да спрем,защото ако не го направим днес,утре ще бъде късно.Ще защитавам до смърт европейските ценности,култура и религия!Това ме отличава от ислямските *** ,които прииждат и искат да ни натрапват,разбираш ли,как е правилно да се живее.Ще стана Брайвик без да ми мигне окото...
115
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом е бил такъв "мъжкар",що не си е взел "джунджурийките" и да отиде да си мери пишлето с талибанчетата !?Същото важи и за тукашните нацисчета ! Ама е по-лесно да стреляш по невъоражени деца ! ДРИСЛЬОВЦИ !!!
114
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До КръстоносецАко наистина се бореше срещу това,Брейвик трябваше да е в редовете на воините на НАТО в Афганистан и да се бие срещу талибаните,а не да стреля от упор срещу невъоръжени деца.Но на него не му стиска.Разбираш ли разликата?