Роднините ме зарязаха след убийствата, жалва се Брайвик

Зная, че има опасност да свърша в клиника за луди, призна терористът
23 апр 2012 19:56,
51
Роднините ме зарязаха след убийствата, жалва се Брайвик
Андерш Брайвик Снимка: Reuters

Крайнодесният екстремист Андерш Брайвик, който призна, че е убил 77 души в Норвегия, сравни днес болката, причинена на семействата на неговите жертви, със собственото си положение. Той каза, че е загубил връзка с приятелите и семейството си след нападенията от 22 юли, предаде Асошиейтед прес.

33-годишният Брайвик не показа никакво разкаяние, докато даваше шокиращите си показания. Той нарече убийствата необходими и сравни мъката на хората, загубили свои близки, с това, че е бил отхвърлен от собствените си роднини.

"Единствената разлика бе, че в моя случай става дума за собствен избор", каза той. Брайвик призна за залагането на бомбата и стрелбата в летния лагер на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя, но отказа да поеме вина за деянията си, тъй като според него жертвите му са изневерили на собствената си страна, като са одобрявали имиграцията.

Още по темата

Дори защитата му твърди, че няма никакъв шанс той да бъде оправдан, така че главният въпрос е на процеса да бъде изяснено дали Брайвик е невменяем.

При два психиатрични експертизи се стигна до противоположни изводи. Самият Брайвик твърди, че е вменяем и обвинява прокурорите, че се опитват да го изкарат ненормален. "Зная, че има опасност да свърша в клиника за луди, и ще направя всичко възможно, за да избегна това", каза той пред съда.

Десният екстремист се извини на семействата на минувачите, убити или ранени при експлозията на бомбата, заложена от него на 22 юли 2011 г. пред сградата на правителството в Осло.

На въпрос на прокурора дали се извинява и на семействата на останалите жертви, избити при експлозията или загинали в летния лагер на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя, Брайвик отвърна отрицателно. Според него тези убийства са били жестоки, но необходими, защото 44 от 69-те убити на острова са работели за младежката организация на Работническата партия, което ги правело "легитимни мишени", а лагерът бил за политическа агитация.

Ако бъде признат за вменяем, Брайвик може да получи 21 години затвор, макар че може да остане и по-дълго в затвора, ако бъде преценен като опасност за обществото. Ако бъде осъден на психиатрични грижи, на теория той може да бъде освободен, когато се прецени, че вече не е психопат и опасен.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
12
 
7
 
! Отговори
жека преди 12 години
престанете да показвате физиономията му - той е убиец, не е човек
15
11
 
8
 
! Отговори
жека преди 12 години
отвратена съм - обикновено чета вашия сайт за новини, но ако още веднъж покажете лика на този убиец и го правите медиина личност не виждам смисъл да се четат новини - убийците стават герои като убият 10-20-30-50-човека и се извинят, а нормалните работещи хора - кучета ги яли
14
12
 
12
 
! Отговори
doc. N. K. преди 12 години
Това животно трябва да го режат бавно парче по парче докато пукне!
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този да вземат да го пуснат на свобода без охрана, Само така ще има възмездие да *** като него
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нищо!В затвора ще си създаде ново семейство и приятели! И ще са все "отбор мъжкари" !
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мисля, че пространните публикации по темата трябва да спрат. Разбира се, че е важна темата, но не съм сигурна доколко "здравословно" е всекидневното й разработване и начинът, по който може да се интерпретира и въздейства върху нечие недорасло съзнание. Най-малкото трябва да бъдат представени и други гледни точки - на близките на загиналите, на психиатри, на представители на съдебната система.
10
0
 
3
 
! Отговори
до 7 невеж преди 12 години
"Mai ne samo v BG stavat takiva 4udesa" Какви чудеса, бе - там максимума, който може да получи за каквото и да е престъпление е 21 години. Тук има наказание доживотен затвор без замяна и доживотен затвор. А лишаване от свобода може да поличи максимум 30 години.Как успя да го сравниш с България не знам. Колко е лесно да си неграмотен и невеж.
9
3
 
13
 
! Отговори
БГ Съдия преди 12 години
Каузата му е правилна, но методите не.
8
18
 
12
 
! Отговори
саки преди 12 години
Брайвик е един комплексиран ***, май не е бил с жена досага. Пълен норвежки ***. Не е мъжкар и заслужава единствено презрение и присмех.
7
9
 
3
 
! Отговори
Martin преди 12 години
21 god zatvor za 77 ubiistva ? Mai ne samo v BG stavat takiva 4udesa . kato izleze i izbie oshte tolkoz kakvo li shte mrankat sadiite i prokurorite neznam .
6
11
 
2
 
! Отговори
Селянчето преди 12 години
Разбира се , че са били "необходими" тези убийства...! К'о търсат там тия мюсюльмани , а ???? Що не си ходат в Мюсюльмания???Специално убитите повече няма да правят така....! Обещават дори! :)
5
3
 
33
 
! Отговори
2 преди 12 години
Много мошна ИСЛЯМОФОБИЯ се надига в Европа,по мощна от което и да е кътче на планетата.Сега на френските избори,и 2-та кандидат президенти залагат в предизборната си програма намаляне броя на имигрантите от 180 хиляди на 100 хиляди годишно.В Швейцария забраниха минаретата,преди това забраниха бурките в някой държави......Масова омраза има срещу исляма.Цяла Европа е залята от турско-арабска -африканска *** и резултат е налице....
4
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 3.*** та дрънка...
3
12
 
12
 
! Отговори
2 преди 12 години
Тоя ако беше американец,щеше да бъде вече обесен,или по лошо за него щеше да бъде пратен в гуантанамо където мъките на Сезиф,щяха да му се струват като дестска игра......Норвежка работническа партия значи нещо като нащо БСП,или като британските лейбаристи...Тука щеше да е същото ако отиде на Бузлуджа и очисти 77 комуниста,или казано посъвременно млади социалисти...А иначе ако беше влязал на позитано,да избие всичката *** там,нямаше да има сърдити ,това го гарантирам
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много ми идва местенето - веднъж на Кардашан, веднъж на този...
1
5
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
а не бе ще се гордеят с убиец психар