Киев: Взривовете са криминален, а не политически акт

Работи се по няколко версии, вече има и задържани
28 апр 2012 18:43, Бойчо Попов
17
Киев: Взривовете са криминален, а не политически акт
Конна полиция охранява днес центъра на Днепропетровск. Снимка: Ройтерс

Серията взривове в Днепропетровск, при които пострадаха 27 души, бе призната като криминален акт от украинското Министерство на вътрешните работи, предаде ИТАР-ТАСС.

В града продължават да работят стотици следователи и специалисти на правоохранителните органи. Вече се работи по няколко версии за случилото се, има и задържани. 

Още по темата

„Не виждам никаква политика в това“, обясни началникът на главното следствено управление на украинското МВР Василиий Фаринник пред телевизия „Интер“. По думите му това е тероризъм, тъй като това са действия, насочени не само срещу живота и здравето на хората, но и целящи да ги сплашат. Фаринник опроверга и слуховете, че устройствата са задействани с мобилни телефони, като обясни, че вероятно става дума за активация чрез химическа реакция.

Според местни експерти, цитирани от украинските медии, причината за взривовете може да е крайно изострящата се конфронтация между бизнес групировки. По думите на политолога Василий Стояник взривовете са станали много скоро след убийството на известния бизнесмен Генадий Акселрод, срещу когото през последните две години са били извършени три покушения чрез организирането на подобни експлозии. При първия опит за покушение е загинал неговият бизнес партньор Вячеслав Брагинский.

Междувременно стана ясно, че Украйна вече търси помощ в разследването от чуждестранни специални служби, заяви зам.-ръководителят на службата за сигурност Владимир Рокитский.

Няколко експлозии избухнаха в петък в украинския град Днепропетровск. По последни данни става дума за четири гръмнали бомби и една обезвредена. Ранените са общо 27, като всички са хоспитализирани, а един пострадал е в тежко състояние.

След извънредно заседание на правителството министърът на правосъдието Олександър Лавринович заяви, че засега няма основания за въвеждането на извънредно положение. Той уточни, че по закон такова положение не може да се обявява само в една област, а трябва да важи за територията на цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
12
 
6
 
! Отговори
Larsen преди 12 години
Svoboda za TIMOSHENKO,nevinnata jertva na komunistite.
13
0
 
14
 
! Отговори
Кофти преди 12 години
Това става само 6 седмици преди европейското..........и никой не е поел отговорността.
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** ***-добре че не са пострадали повече хора.
11
2
 
8
 
! Отговори
ГАРАНТИРАНО! преди 12 години
няма да се сабудим!
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези пък за кво се гърмят там?
9
2
 
18
 
! Отговори
един, не луд преди 12 години
Криминален, ама друг път !!!Успиват ни, да не би, да се събудим !!!
8
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Да се махнат визите за руснаци и украинци , за тези спокойни държавки, за да почерпим от техния челен опит в туризма ! "Ти се смееш, ама само Одеса генерира от туризъм няколко пъти от цялото ни черноморие взето заедно :)
7
3
 
7
 
! Отговори
Без визи преди 12 години
Да се махнат визите за руснаци и украинци , за тези спокойни държавки, за да почерпим от техния челен опит в туризма !
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Що,в България не е ли още така?
5
2
 
11
 
! Отговори
я преди 12 години
ако беше криминално щяха да гръмнат някой и или нещо конкретно а не да слагат бомби на оживени места .. време е да им се внесе демокрация
4
1
 
14
 
! Отговори
я преди 12 години
няма нищо криминално ами си е политическо
3
2
 
20
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Тероризмът винаги е...отвратителен,независимо от подбудите,защото е насочен към невиннихора.Трябва...корените му да се изкореняват със...здрава ръка.
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Криминално, да бе!Криминално е когато една, две даже три бомби са приготвени за някой или за няколко души. Ама цели десет, на различни места в града, почти по едно и също време ...
1
8
 
12
 
! Отговори
123 преди 12 години
И украинската мафия се задейства!Гадно!!!