Пускат 10% от арестантите в Белгия, слагат им електронна гривна

В предварителните арести сега няма достатъчно пространство за задържаните
4 май 2012 11:06, Елка Василева
5
Пускат 10% от арестантите в Белгия, слагат им електронна гривна
Властите в Белгия ще вложат 1,5 млн. евро в допълнителното развитие на системата за електронно проследяване на арестанти. Снимка: архив, Reuters

До края на годината властите в Белгия ще вложат 1,5 млн. евро в допълнителното развитие на системата за електронно проследяване на арестанти, поставени под домашен арест, съобщава вестник "Соар".

Целта е разтоварване на предварителните арести, където засега не се спазват изискванията за минимално жизнено пространство на задържаните. Това води до чести стачки на надзирателите и до въоръжени опити за бягство на арестанти с взимане на заложници. Очаква се до декември 10 на сто от задържаните в предварителните арести да бъдат освободени, с условието, че денонощно ще бъдат наблюдавани от разстояние с помощта на електронни гривни, поставени на краката им.

Гривните са защитени от опити да бъдат разрушени, а чипът в тях подава сигнал до системата за глобално проследяване GPS и до клетките на мобилните оператори. Един милион евро ще бъдат вложени за тези устройства и за заплати на служителите, които наблюдават системата с данните от проследяващите устройства. Половин милион евро ще струва допълнителното усъвършенстване на компютърната програма, чрез която се обработва получената информация.

Освен задържани в предварителния арест, от облекчената процедура за носене на гривна могат да се възползват и осъдени с по-леки наказания, както и затворници, чиято присъда изтича скоро. Според експерти по право досегашната практика показва, че системата работи добре, но технологични спънки пречат тя да бъде допълнително развита и така да бъде преодолян хроничният проблем с недостиг на място в 33-те затвора в Белгия, в които се намират около 3500 задържани временно и над 11 000 затворници с влезли в сила присъди, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това съм го гледал в един стар фантастичен филм!
4
0
 
0
 
! Отговори
XYZ преди 12 години
"Novus ordo seclorum"
3
0
 
1
 
! Отговори
karochka20 преди 12 години
tova belgiicite sa nai izvratenija narod v sveta tova vseki go znae,nishto chudno che si puskat zatvornicite
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А бе тия са много назад. У нас престъпниците изобщо не ги вкарваме в затвора
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
New World Order !