14 000 военни на парада за Деня на победата в Москва

Путин отбеляза огромния принос на съюзниците за разгрома на нацизма
Обновена: 9 май 2012 15:00 | 9 май 2012 13:00, Елка Василева
325
14 000 военни на парада за Деня на победата в Москва
14 000 военни преминаха по Червения площад. Снимка: Reuters

Близо 14 хиляди руски военни дефилираха с маршова стъпка под звуците на музика по Червения площад по време на парада по случай победата над нацисткия режим през 1945 г.

На официалната трибуна бяха президентът Владимир Путин и министър-председателят Дмитрий Медведев, назначен вчера на поста от своя ментор, комуто отстъпи поста държавен глава. Сред гостите бе и бившият президент на Съветския съюз Михаил Горбачов, посочва Франс прес.

Присъстваха също ветерани от войната, представители на обществени организации, многобройни гости от чужбина, сред които пратеници на страни от антихитлеристката коалиция, и на страните в Общността на независимите държави.

Военен оркестър изпълни химна на Руската федерация. По площада дефилираха представителни роти, рота барабанчици, следвани от знаменни групи и почетен караул от трите вида въоръжени сили. След тях минаха преподаватели и слушатели от висши военни учебни заведения и военнослужещи от бойни части, посочва ИТАР-ТАСС.

Парадът бе приет от министъра на отбраната Анатолий Сердюков. Колоните от военни бяха следвани от танкове, тежка артилерия и влекачи със стратегически ракети – "нова демонстрация на сила, достойна за Съветския съюз", коментира АФП.

Нацизмът не получи своевременно общ отпор, но в крайна сметка "взе надмощие отговорността и общата решимост злото да бъде победено. Пред врага се изправиха силите на единна антихитлеристка коалиция. И ние отдаваме дължимото уважение на
държавите, дали огромен принос за разгрома на общия ни жесток враг", заяви на парада Владимир Путин.

Президентът и върховен главнокомандващ поздрави всички хора в Русия и най-вече ветераните от войната по случай Великата победа, посочва агенцията.

"Русия последователно води политика за укрепване на сигурността и притежаваме огромното морално право принципно и настойчиво да отстояваме позициите си. Защото именно нашата страна (. . .) сломи врага и донесе освобождение на народите от цял свят", каза Владимир Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


325
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
2
 
! Отговори
дони преди 11 години
Нито Хитлер е бил толкова лош ,нито Руския народ.А за Сталин ,че е извършвал убийства ,ми то е пълно с предатели -как се печели?
179
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
вафен сс има символично значение ли? Ти нещо не си в ред! 2 милионна армия са убийци на цивилно население!
178
1
 
2
 
! Отговори
ДО 223 преди 11 години
На страната на червената армия воюва и френската ескадрила НОРМАНДИЯ-НЕМАН
177
6
 
5
 
! Отговори
до 223 от 219 преди 11 години
Единствен сериозен съюзник е Япония. Разните СС-батальони,съставени от различни националности имат по-скоро символично значение. А пък Италия направо им е била в тежест! Заради техните провали в Гърция и Африка германците отделят войски и забавят операциите на Източния фронт.
176
3
 
15
 
! Отговори
Al преди 11 години
Народу Освободителю Слава!!!!!
175
2
 
4
 
! Отговори
до 216 преди 11 години
Да ама не!Хайде отивай да лижеш хамерикански...
174
2
 
5
 
! Отговори
До 220 преди 11 години
Исторически факт е че не Германия обявява война на Англия и Франция, а точно обратното. А Германия е имала много съюзници, не само в Европа.
173
4
 
0
 
! Отговори
до 219 преди 11 години
Защо си мислиш, че воюва сама? На източния фронт има повече убити французи от загиналите по време на френската съпротива.
172
3
 
6
 
! Отговори
разбирач преди 11 години
велика страна с велика армия
171
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Германия ни дава Македония и Беломорска Тракия, идва "приятелската" червена армия отнемани териториите населени с БЪЛГАРИ, окупирани и насилствено ни налага комунизма, чрез масови убийства и терор. Айде пак някоя българин /не комунист/ да ми обясни какво точно трябва да празнуваме на 9 май.
170
5
 
4
 
! Отговори
ДО 219 преди 11 години
Има разлика Не света нападна Германия а тя нападна света.
169
4
 
8
 
! Отговори
Втората св. война преди 11 години
Германия на практика воюва сама срещу целия свят,мобилизиран от световните господари. Великобритания с всички свои колонии и доминиони,СССР,САЩ-огромни човешки и териториални ресурси! Финансовите са гарантирани от Уолстрийт. И въпреки огромното превъзходство работата се проточва цели 6 г. и е била "на кантар". В крайна сметка количеството надделява над качеството! Иначе-респект пред русите,те са били достойният противник на Вермахта,другите са пълнеж...
168
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Честит 9 май!Честито освобождение от злодея Хитлер!Да помним и не забравяме Великата отечествена война и славните руски войни,освободили света!
167
7
 
5
 
! Отговори
ДО 213 преди 11 години
Психопата си застреля кучето любовницата глътна отрова и за по сигурно си тегли куршума А друг психопат си застреля всичките деца ( на всички имената им започват с буквата Х ) застреля жена си и той се гътна А този когото наричаш психопат приемаше парада на победата на червения площад.
166
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак се е събрало цялото руско посолство тука )))
165
2
 
5
 
! Отговори
До chicago преди 11 години
Да, няма да забравим страната която е СПЕЧЕЛИЛА войната с цената на многобройни жертви, както и страната СПЕЧЕЛИЛА НАЙ-МНОГО ОТ войната.
164
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Откъс от реч на Хитлар на 4 май 1941 г. пред Райхстага - "Особено ни вълнува поправянето на извършената на времето неправда спрямо България. Сега след като германският народ със силата на своето оръжие осъществи тази ревизия вярваме че сме дали на нашите верни бойни другари от Голямата война една историческа отплата." После пак пишете колко лош е бил Хитлер и как е искал да ни избие!
163
6
 
3
 
! Отговори
до 207 преди 11 години
"червена армия" болшевики, интернационалисти-***, воювали на страната на психопата сталин.
162
1
 
2
 
! Отговори
208 преди 11 години
Ти май не правиш разлика между битка и война.
161
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересното е че настраната на Хитлер са се били хиляди руснаци, украйнци, белгийци, французи, испанци и т.н. всички доброволци. В Украйна, Балтийските републики и т.н. например вермахта е посрещнат като освободител.