Ужасите на лагерите в Северна Корея

Глад и мъчения убиват затворниците, разказват свидетели пред CNN
29 май 2012 11:00,
173
Ужасите на лагерите в Северна Корея

Гледайки публичната екзекуция на майка си и по-големия си брат,  Шън Дун Хюк си е мислил, че наказанието е справедливо. Двамата планирали да избягат от севернокорейския трудов лагер, в който са били, но Шин дочул разговора им и ги издал на затворническите надзиратели.

Тогава Шън бил само на 14 години и не чувствал никаква вина, след като ги обрекъл на смърт. Той е сред малцината севернокорейци, родени в един от жестоките затворнически лагери, и казва, че понятието за семейство, което съществува във външния свят, не съществува в лагер №14.

„Никога не съм чувствал онази привързаност и любов, която хората извън затворническите лагери чувстват.  В лагера си просто един от многото престъпници“, заявява той пред CNN.

Онези като Шън, които са опитали да избягат от политически или трудов лагер в Северна Корея и са оцелели, за да разкажат историята си, говорят за глад, мъчения, предателство и екзекуции. Мнозина казват, че затворниците могат единствено да се надяват за повече храна и по-малко бой. В последните години се появиха ужасяващи свидетелства за хора, които буквално са работили до смърт. Лагерите обаче продължават да съществуват, а Пхенян отказва да признае, че ги има.

Правителството на Южна Корея за пръв път се опитва официално да документира жестокостите, като събира информация от първа ръка от онези, които са успели да избягат в Южна Корея, включително и Шин, който се е измъкнал през 2004 г.

Наскоро беше публикуван доклад на Националния комитет за човешките права на Корея от 381 страници, основаван на разказите на 278 дезертьори, заедно с имената на затворническите надзиратели, които са изпълнявали мъченията и екзекуциите.

„Почувствахме необходимостта да систематизираме примерите за нарушаване на човешките права, те могат да се използват като предварителни данни за компенсации от страна на държавата. Това може и да окаже психологически натиск върху властите в Северна Корея, които определено ще видят събраните данни“, обясниха от комитета.

Организацията за защита на човешките права „Амнести Интернешънъл“ смята, че до 200 хиляди затворници са били държани в „ужасяващи условия в шест политически затворнически лагера“.

В годишния доклад за човешките права, публикуван миналата седмица, се казва: „Комбинацията от опасен принудителен труд, лоша храна, побои, напълно неадекватни медицински грижи и нехигиенични условия  на живот разболява много от затворниците, а голяма част от тях умират или в лагера, или малко след като бъдат освободени“.
Тези лагери са използвани от динасията Ким години наред, за да смаже политическата съпротива. „Амнести“ вярва, че те съществуват от 50-те години.

Дезертьор, пожелал да бъде идентифициран само като Ким, тъй като все още има роднини в Северна Корея, заяви пред CNN, че затворниците ги грози бавна и мъчителна смърт. Той е бил изпратен в трудов лагер за година и половина, след като са го хванали да пресича границата с Китай.  „Дневната ни порция храна беше 120 грама изгнила царевица. Много хора със същата присъда от година и половина не оцеляха и загинаха от глад".

Ким разказва, че е виждал много от братята си по съдба в лагера да умират и е трябвало да ги зарови на близкия хълм. „Единственият хълм, където цветята растат много добре заради многото разлагащи се трупове под земята“, казва той.  „Когато отидох да погреба приятеля си, видях, че дупката е твърде малка. Когато попитах защо, ми казаха, че няма място за по-голяма дупка. Когато започнах да копая с лопатата, видях около четири пласта тела и човешки кости“, посочва още Ким.

Кан Чол Хуан сега е журналист в Южна Корея, на светлинни години от предишния си живот, където е прекарал десет дълги години в затворнически лагер. Изпратен е там на 9-годишна възраст, след като дядо му изпаднал в немилост пред елита, и на три пъти е бил на косъм от смъртта заради недохранване и изтощение. Спомня си, че е бил принуден да яде мишки, насекоми и трева, за да остане жив.

„Приличаше на концентрационния лагер „Аушвиц“ на Хитлер, не беше толкова голям и хората биваха убивани по различен начин. Хитлер ги е обгазявал, а Ким Чен Ир изсмукваше живота от тях чрез глад и принудителен труд.
Ким Чен Ун пое властта от покойния си баща през декември 2011 г. и явно не е променил нищо в политическите затворнически лагери. 

Според „Амнести“ севернокорейската агенция за национална сигурност е задържала повече от 200 официални лица в държавата през януари тази година при чистка след идването на Ким Чен Ун на власт. Смята се, че някои от арестуваните са екзекутирани, а останалите са изпратени в лагери.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
2
 
3
 
! Отговори
Крис преди 11 години
Къде е мощната армия на САЩ? Оооо няма я, защото в Северна Корея нямат интерес, може би запасите от петрол не си заслужават да защитят малтретираният народ.
152
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
страхова невроза и не смее да излиза от домът си.Или за дядо ми наръган в гърлото пред трите му деца и жена му.Или хилядите други тероризирани и убивани от комунистите.Забравили сте...,не по-лошо-вярвате,че не се е случвалло,отричате!!!Вие сте до такава степен промити мозъци,че ми е жал за вас....и тъжно,че товно хора като вас продължават да облъчват младите индивиди с лъжите и фанатизма си!!!
151
1
 
10
 
! Отговори
Саргалетто преди 11 години
Колко е страшно да знаеш,че в България все още има тооолкова много хора,които си затварят очите пред ставалото в страната ни...говоря за времето в ,което дори и в собствените ни домове е било страшно дори шепнешком да изречеш недоволство от извращенията на комунистите,за това,колко хора са избити...пример-на моя приятелка майка и е гледала как завързали на купа сенно,баща и майка двете със сетра и трябвало да гледат как изгарят живи"предателите на комунизма" и как до ден днеше тази жена има стрт
150
0
 
2
 
! Отговори
хахах преди 11 години
are vikam da vzeme6 da otide6 purvo tam, da vidi6, pa ko se vurne6 posle da razkaje6 togava evala!
149
1
 
4
 
! Отговори
gggt преди 11 години
шън или шин е последно да ви се види и на ***
148
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За някои индивиди писали тука- хора какво е било преди.......хайде стига, говориме сега какво се случва в 21 ВЕК....Ако ги няма така наричаните Хамериканци, сега араби щяха да владеят света!Така, че *** карабини да не пишат глупост след глупост по надолу!
147
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
TUK EDIN PI6E ZA USA. PO-DOBRE E DA SE PI6E KOGATO SI JIVQL TAM A NE DA SE VLIQE6 OT KAZANOTOT OT GLUPCI. KAKVOTO I DA E V USA KOGATO MOJE6, KOGATO SI U4IL SERIOZNO I SI NORMALEN 6TE SI NAMERI6 DOBRA RABOTA, 6TE TI SE UVELI4AVA ZAPLATATA VSQKA GODINA, MNOGO PO-MALKO SA ZAVISTNICITE I PODLECITE. VAJNOTO E DA MOJE6 A NE DA SI 4LEN NA NQKOQ UMRQLA PARTIQ I DA TE SLAGAT PO MILOST NA NQKOE SLADKO MESTE4NCE. DA NE GOVORIM ZA PRIRODATA, REDA I DISCIPLINATA. ETO ZA6TO KOITO OTIDE I SI OSTAVA TAM.
146
4
 
5
 
! Отговори
Чудя се? преди 11 години
Какво ли писали "независимите" медии за нас преди 1989 г. Може би заглавията са били "Гладни учители изядоха възпитаниците си на пионерски лагер!!!"(5 лв и 60 стотинки двуседмичен пълен пансион)
145
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
поредната простотия с цел поредна промивка на мозъка по демократичен начин ха ха ха ,ей как ми омръзнахте с тая писания колко лоши са Сирия ,Корея ,Русия ,Китай ,Иран . като не слушаш хамерика ставаш най лошия на планетата дори да не си лош !
144
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много демократична цензура, браво!
143
9
 
8
 
! Отговори
На 141 преди 11 години
Ти си този, който непрекъснато пращаш пишещите тук някъде. Туристическа фирма ли имаш?Не ти харесваме, че нямаме твоето мнение. Вземи си дисагите и отивай в САЩ- при най-голямата демокрация и зачетени човешки права-без връщане! Няма лагери, безработица, ако искат работят, ако искат - не. Ако искат, са черни, ако искат, са бели.Ще са на твоето мнение и ще е любов в страната на справедливостта, в която си трепят президентите, когато не играят по свирката на най-алчните.
142
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По повод пропагандата гледах пресконференция за Сирия преди време на български журналист. Освен другато, оказало се, че смразяващи кадри от батални сцени по улиците на града от Сирия, са били от друго време, от друга страна. Наложило се от СНН да се извиняват. Това е пропагандата. Клкото за лагерите, лично бих дал на една *** да изяде оная ***, която продава на децата дрога или оня нерез, който изнасилва, отвлича и принуждава децата да проституират. Няма да простя на никой педофил!
141
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ех, минало незабравимоСкравена, Ловеч, Белене,(общо 86 трудово-възпитателни лагери)Дружбата между хората ражда криле на същите!
140
13
 
10
 
! Отговори
Найденов преди 11 години
А кога ще прочета статия от CNN или Reuters за ужасите на лагерите(наричани резервати) за индианци, хуманно и цивилизовано построени в САЩ ?????
139
3
 
2
 
! Отговори
sevtus преди 11 години
145, 146 са от тези, които са си повярвали, че са чистички, неопетнени само защто никога не са си окървавяли ръцете лично. Но същите не се свенят да ползват нашироко правата, заради които някои други са окървавили собствените ръце и са им сервирали наготово, за да могат сега от висотата на консуматорските си търбуси доволно да поучават за "доброто и злото"
138
10
 
6
 
! Отговори
sevtus преди 11 години
145, 146 ......Не си спомням да съм казал, че сталинизмът е справедлива система. И какво е справедливост? Как ще формулираш тази категория г-н голям, възрастен или както там искаш да те нарека човеко?! Ти наясно ли си, че няма система, която да се е наложила по друг начин освен с насилие. Ами ти знаеш ли, че твоите права и благоденствие, на които ти сега се наслаждаваш са изковани на гърба на поколения, окървавени от брутални режими през вековете. Ти наясно ли си, че капитализмът нямаше да се състои ако не бяха огражданията, довели през 17 век до пълен колапс, беднотия, скитничество мнозинството от английския народ. Това справедливо ли е било или не? Ако питаш онези поколения - не е справедливо. Но ако се обърнем към плодовете, които тази политика е донесла векове по-късно на такива като теб, тогава може и да се окаже справедливо. И затова хващаш с лицемерното си разбиране за "добро и зло" един отрязък от историята какъвто е сталинизмът и го бичуваш. но не можеш да събереш две и две и да се сетиш, че голямото благоденствие за обикновения човек в Западна Европа започва именно след Втората световна война, когато под дулата на сталинските оръдия и пред реалната опасност от пролетарска революция, уплашеният елит отделя част от баницата и я подхвърля на масите...за да се роди това, което наричаме в момента социалната държава. Е, дребна подробност е, че сега, когато го няма комунизмът като политическа система, буржоазията започва да си прибира лека полека подаръците и да затяга примката около наемния труд.Изобщо наясно ли си какви задачи са стоели пред сталинизма в една изостанала държава, която няколко десетилетия по-рано, в годините на Втората индустриална революция (втората половина на 19 век) все още е била организирана като крепостно общество. И можеш ли да ми посочиш държава, в която модернизацията - преходът от селско общество към индустриално е извършено "справедливо", без огромни жертви и без неистови трагедии....."справедливо", хахах
137
3
 
1
 
! Отговори
sevtus преди 11 години
145, 146 и...., единственото, което се вижда е, че не умееш да формулираш дори и простички изречения. Освен това се вижда как хора като теб опростяват даден спор , свеждайки го до поджурналистическо ниво.Там, където има боравене с факти, анализ и диспут, вяра няма - има познание...Вярата е от друг разредОще нещо, ти сериозно ли си мислиш, че на пръв поглед близкото"зад ъгъла" ти е по-познато от Космоса. Ти предполагам си от онези хорица, които си въобразяват, че познават жената, с която спят от години само защото е физически близо до тях, докато в същото време, тя им е поставила рога, които биха пробили и най-високите тавани;)...ти си от самодоволните хора, които са си наумили, че от една статия са получили познание за света, позволяващо им да дават морални оценки от последна инстанция.
136
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Русия също не е имало лагери - гнусна пропаганда. Относно нацистките лагери - разбира се, гнусна пропаганда. Червените кхмери също били имали лагери. Ха. Проклета пропаганда. Относно лагерите в Либия, Уганда, Китай, Сомалия и т.н. знаете отговора - гнусна пропаганда. Ей мааму стара, много гнусна пропаганда, много нещо.
135
3
 
11
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
Ама, защо се учудвате, че е така? Нима всяка власт не избива противниците си? Още от древния Рим е така, и за съжаление дори в уж демократичните общества, противниците на властта биват премахвани по един, или друг начин! Най-лошото е, че при комунистическите режими, тези зверства и убийства се извършват под невероятно благороден подтик: За благото на народа!
134
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едни хора никога няма да разберат че истината е винаги само една. Другото са спекулации. Интересно е че именно тези коне с капаци се изживяват като носители на знанието, едни малки, бели, дебели прометейчета, понесли на плещите си мнението за собствената си значимост и невиждащи по-далеч от носа си. И за тези хора няма никакво значение че преди много години има излязла книга, наречена "Империя на ужаса" от човек на име Канг Чхол Хуан - лежал в лагерите с цялото си семейство.