България със закони срещу корупцията, но без действия

"Трансперънси интернешънъл" за парите, политиката и властта в Европа
6 юни 2012 20:26, Елка Василева
19
България със закони срещу корупцията, но без действия
"Трансперънси интернешънъл" предупреждава за тесните връзки между бизнеса и правителствата в много европейски страни. Снимка: архив, Reuters

Сред новите членки на ЕС България и Румъния продължават да пораждат най-голямо безпокойство. Това се казва в доклад на неправителствената организация "Трансперънси интернешънъл", озаглавен "Пари, политика, власт: корупционни рискове в Европа", който беше публикуван днес в Брюксел, предаде Асошиейтед прес.

Докато двете страни гласуваха множество закони за борба с корупцията, както изиска ЕС, "този порив на законодателна активност не беше придружен от широкоразпространено приемане на етични норми, действия и поведение", се казва в доклада.

Рискът в областта на обществените поръчки в ЕС, особено в България, Чехия, Румъния, Италия и Словакия, е висок, цитира БТА доклада на „Трансперънси интернешънъл“.

В България, Чехия, Италия, Румъния и Словакия съществуват най-големи празноти в законодателството, свързано със заобикалянето на обществените поръчки и оттам - с измами и корупция, пише в документа. В България и Италия съществен въпрос са окончателните договори по обществените поръчки, които не се публикуват и съществува широка практика на предоговаряне на условията чрез сключването на анекси, отбелязват от организацията. Това създава впечатление за прекалена толерантност към някои доставчици и източването на фондове, се казва в доклада.

В него се допълва, че в някои европейски държави, особено в България, Чехия, Гърция, Италия, Португалия, Румъния, Словакия и Испания, се наблюдава висок корупционен риск и липса на прозрачност в обществената администрация. Едва шест държави в ЕС са въвели законодателство, свързано с лобизма, като в тази група не попада нашата държава. В България и Словения опитите за гласуването на закони за лобистите и за кодекси на поведение на депутатите се провалиха, заявяват от организацията.

Положителен пример се дава с въведената в нашата страна, както и в още девет държави от ЕС, пълна забрана на анонимните дарения. България и Румъния продължават да предизвикват загриженост по отношение на антикорупционната рамка. Двете страни представляват изключение от общата тенденция в ЕС за устойчивост при процеса на осигуряването на свободни и честни избори, е записано в доклада. За нашата страна, както и за Унгария и Латвия, се отчита липсата на независим орган по отношение на осигуряването на достъп до информация.

За страните, приети в ЕС от 2004 г. насам, е посочено, че издават тревожни сигнали за отстъпление от постигнатия напредък след присъединяването им към Общността.

Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения показват нестабилен напредък в борбата с корупцията, а България и Румъния все още изпитват сериозни недостатъци в интегрирането си, коментира организацията.

В доклада се коментира и темата за Висшия съдебен съвет. ВСС в България бе въвлечен в поредица скандали, които предполагат външна намеса в неговите решения. Институционалната реформа може би ще бъде недостатъчна за преодоляването на тези проблеми, пише в доклада. Според организацията промяната може да настъпи, само ако се постигне нова култура, създаваща силно чувство за професионална етика, в помощ на служителите да разберат и спазват закона.

Омбудсманът в България е нова институция, която засега разполага със слаб ресурс, се отбелязва в доклада. Съществува загриженост за независимостта на институцията заради силно политизираното естество на процеса на номинация, макар досега да няма доказателства, че политизирането оказва практическо влияние, се допълва в документа.

От организацията отчитат, че общественото доверие в депутатите в европейските национални парламенти се оценява като ниско, което отчасти може да се обясни с множеството скандали - за разходите им във Великобритания, с измамите с пенсионни фондове в Норвегия, с патронажа в Чехия, и различни случаи на конфликт на интереси между народни представители и бизнесмени в България.

Тесните връзки между бизнеса и правителствата в много европейски страни са благоприятствали корупцията и са подкопали икономическата стабилност, се казва в доклада.

Посочва се, че в много европейски страни има пропуски в законите, касаещи лобитата и лобирането, финансирането на политическите кампании и достъпа на обществото до информацията.

"В Европа много от институциите, които дефинират демокрацията и правят държавата способна да спре корупцията, са много по-слаби, отколкото се допускаше", заяви по повод представянето на доклада Кобус де Свард, директорът на "Трансперънси интернешънъл".

"Този доклад повдига смущаващи въпроси във време, когато е нужно едно прозрачно ръководство в Европа, което да се опита да реши икономическата криза", допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
33
 
! Отговори
За ЧОВЕК, НИКОЛАЙ СТ преди 11 години
ТРЯБВА ДА Е ЯСНО, ЗАКОНИТЕ РУШАТ МОРАЛА И РАЗДЕЛЯТ ХОРАТА. ПОЛИТИЦИ НАМИРАТ МОРАЛА ЗА ВРЕДЕН. ИЗБРАНИТЕ ОТ НАРОДА СА ПРОТИВ НАРОДА.ВСЕКИ ЗАКОН Е ПРИЛОЖИМ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ. КОЛКО БЪЛГАРИИ ТРЯБВА ДА ИМА ?????????? ЩО НЕ ПРИЕМЕМ НОВО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, КОЕТО ДА ВЛЕЗЕ В СИЛА ОТ ЕДИН ДЕН ! ТАКА НЯМА ДА ИМА ВРАТИ И ВРАТИЧКИ В ПРАВОТО.
17
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да бе, имали сме закони... а като стане някой по-сериозен гаф или сакатлък, в първото си изречение още съответния ресорен министър изстрелва едно "готвим промени в закона" и стигаме до там само...нулев БВП, висока безработица, най-вече сред младите хора, вопиюща неграмотност сред политиците ни, топим се с по 6 човека на час, с тенденция към увеличаване числото, дали остана някой непоправим оптимист който да вярва в обещаваното ни периодично неясно розово бъдеще ?
16
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Категорично съм съгласен с номер 16,НО както всички знаем,докъто само се седи пред компютъра и се пише,НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ.КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА НАПРАВИМ НЕЩО!!!!!!
15
0
 
39
 
! Отговори
Корумпиран-депутат преди 11 години
Каква е реалността: България е малка, отдалечена от цивилизацията страна с все още племенно-родови и родниско-шуро-баджан отношения. От всякъде лъха на корупция, връзкарство, дюнери, схеми, престъпност и урина. Заляти сме от простотия, ментета, мръсотия, прах, кал, чалга, ***, ***, найлонови торбички, улични кучета, ***, фасове, мутри с джипове и дупки. Управлявани сме от корумпирани, арогантни, алчни, крадливи и лъжливи елементи, които защитават само личните си, роднински и корпоративни интереси и не им пука изобщо за хората. Заобиколени сме от лош манталитет, безхаберие, простащина, завист, поквара и злоба. Живеем в страната на абсурдите, синоним на корупцията, беззаконието, престъпността и на свободно разхождащите се престъпници. На последно място сме по всичко, но на първо място по бандитлък, схеми, далавери и рекет и то държавен.......каква гордост.... Българи е най-бедната държава в ЕС с най-лошото здравеоопазване и е най-лошото място за живеене, известна с това че, комунисти, ченгета и мутри приватизираха и контролират всичко, успяха да изперат парите си и с безумните си строежи унищожиха безценната ни пророда! В България няма перспектива за развитие за НИКОГО, има все по-потискащо социално и интелектуално неравенство и ниска или липса на култура! Така че ако сте по-млади бягайте! Но не хранете НИКАКВИ надежди, че България някога ще стане нормално място за живеене!
14
0
 
33
 
! Отговори
Momo преди 11 години
Подкрепям Докато 14Вече ние работим само и само да крани -депутати,съдии и прокурори с заплати от по 2000-3000 лева,без бонуси и препияли.Трябва промяна на системата на управление.
13
0
 
41
 
! Отговори
Докато преди 11 години
Докато няма нова конституция която: 1. ДА НАМАЛИ БРОЯ НА ДЕПУТАТИТЕ И ПРИВИЛЕГИИ. 2 ДА ИЗПРАТИ ПРОКУРАТУРАТА В ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ И ПРОКУРОРЪТ ДА ВОДИ И ПОДДЪРЖА ЦЯЛОТО ОБВИНЕНИЕ И ПРЕД СЪД 3. СЪДИИТЕ ПО МЕСТА ДА БЪДАТ ИЗБИРАНИ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО, А ВСС ОТ ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СЪДИИТЕ КАТО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН МОРАЛНИЯ КОДЕКС 4. НЯМА ОСЪДЕНИ МАГИСТРАТИ, ПОЛИТИЦИ И ДОКТОРИ..........НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ.ЩЕ ППРИЕМАМЕ ЗАКОНИ ДА ОТЧИТАМЕ ДЕЙНОСТ И ТОЛКОВА..............БЯГАЙТЕ ОТ БГ...............
12
1
 
46
 
! Отговори
ма-лееее преди 11 години
Че къде па у България тая корупция?Това са само кьорфишеци на Европата.
11
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При ГЕРБ борба с корупцията:)))) Хората ги знаят корумпираните гербери!
10
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до10ти.Като им изпратим Слънцето и заличителят(счетоводителят)Дянков!
9
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как ще ги стигнем датчаните?!
8
2
 
48
 
! Отговори
цъъъсс преди 11 години
къде е слънцето / говорише за първанов че не го е еня / а той къде е / пожерникарчето ааааааааааааааа питам бе гласувайте пак за него / и ви гаратирам сигурна смърт/ без заобиколки/ в прав текст
7
3
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България от 3 години не е нормална държава и не става за живеене.Няма закони.Боко тиквата е закона.Каквото Той каже -това е.Дъиржавните институции грабят народа както турчин не го е грабил.Частната собственост е НИЩО както и по Татово време не е било.Такава държава НЯМА.рано или късно всичко ще свърши в РУИНИ но този път няма да е мирно и тихо както си отиде Тато.
6
2
 
51
 
! Отговори
ЦУЦО физкултурата преди 11 години
МИ НЯМАТ ДОКАЗАТЕЛСТВА ,БЕ трансперънси интернешънъл ,ко да праят
5
0
 
47
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
"Дела трябват, а не думи" - казал го е Апостолът толкова отдавна. Ама дали някой го е чул?
4
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България законите са за баламите.Мутрите не си посягат един на друг а грабят народеца.
3
2
 
60
 
! Отговори
4 4 4 преди 11 години
в България господа Европейци за Милиони няма закони ,а за кокошка няма прошка.Начело на Държавата са най крадливите най некадърните хора раждали се по тази земя,а в съда са отгледаните и обучени по поръчение хора готови на всичко за да са някой в обществото искащи уважение но получаващи презрение хора.Всеки от вас се е срещал с тях кои в училище кои в университета кои в фабрики.Кои са те ли,ами нагаждачите,мазниците,*** ,ето това е в Съдебната система и в Държавата България.Горко ни
2
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да бе ,безпокойство буди точно "Трансперънси интернешънъл" с платените глупости.
1
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега казаха по радиоточката у наше село че ще ни приемат в шенген ако намерим до утре падналия самолет.