Оранжев код за заплаха от тероризъм е обявен в Брюксел

Там са засечени хора на международно радикално ислямистко движение
11 юни 2012 11:57, Елка Василева
15
Оранжев код за заплаха от тероризъм е обявен в Брюксел
Белгийските служби са засекли на територията на Брюксел представители на международното радикално ислямистко движение. Снимка: архив, Reuters

Брюксел и целият район около белгийската столица са поставени под оранжев код - трета и предпоследна степен на готовност за реакция поради заплаха от действия на екстремисти или терористи, съобщиха местните медии.

Мярката е предприета в резултат на изводите на структурата за анализ и координация на реакцията при заплахи. От службите уточняват, че степента на готовност засега е въведена за неопределено време.

След размириците в имигрантския квартал "Моленбек" в Брюксел на 31 май и 1 юни, предизвикани от нарушение на закона за забрана на бурка на обществени места, белгийските служби са засекли на територията на столицата представители на международното радикално ислямистко движение "Шериат за" (Sharia4) от Испания, Холандия, Великобритания, Франция.

Установено е, че тези групировки поддържат връзка в интернет, където се разпространяват призиви за насилствена съпротива на законите, унижаващи исляма, както и за въвеждането на шериата в Европа.

Допълнителен повод за повишаването на бдителността на властите е случаят от края на миналата седмица, когато френски екстремист пристигна от Париж с еднопосочен билет и нападна двама полицаи в опит да отмъсти за отношението на белгийските власти към мюсюлманите. Нападателят бе задържан и му бяха повдигнати обвинения в опит за предумишлено убийство с терористични подбуди, за което може да получи доживотен затвор.

Самият той се определя като муджахидин, който води свещена война и се бори за изтеглянето на "неверниците" от Афганистан.

Отново в отговор на последните събития и след размириците в "Моленбек" преди дни властите задържаха в жилището му в Антверпен говорителя на групировката "Шериат за Белгия" (Sharia4Belgium) Фуад Белкасем. Той ще остане в затвора поне шест месеца, докато очаква произнасянето на апелативна инстанция по последната му присъда за насаждане на омраза и призиви към насилие. Съдът прецени, че с действията към подстрекаване на безредици в "Моленбек" Белкасем се е проявил като рецидивист.

Сега той попада в затвора по силата на присъда за раняването на двама полицаи преди няколко години - наказание, чието изпълнение е било отложено. Очаква се Белкасем да бъде лишен от белгийско гражданство и да бъде експулсиран към Мароко, където е осъден на 10 затвор за пренос на наркотици, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: брюкселбелгия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
do11.hodi da jiveech v misilimanska darjava,posle mi se obadi,ako si jiva.
8
1
 
1
 
! Отговори
koko преди 11 години
na koito ne mu iznasia evropa,da si hodi ot kadeto e.ot pod4ovezi nemame nujda.
7
3
 
1
 
! Отговори
До 10 преди 11 години
Брато, ти нещо бая модерни екшъни си гледал? Успокойте се, докато *** католици разбиват света, като го поставят в изкуствени кризи, вие плюете мюсюлманите и обвинявате евреите в световна конспирация.Със всеки мюсюлманин с когото се познавам съм останал с огромни впечатления а те са, алжирци, турци, сириици и мисля че се изчерпах. Мюсюлманите никога няма да наранят човек когато се държи човешки с тях, каквото почукало такова се обадило.
6
3
 
5
 
! Отговори
незнаино преди 11 години
нека така ще бъде и още по страшно ще става като сте многохуманни,пуснахте ги да се заселят,да се внедрят в наи висшите слоеве ,завладяха европа ,наложиха и ще налагат своите методи и обичаи ,а вие ще ги хуманитизирате ,те ще гърмят и убиват в името на А ллаха и ще се размножават като заици и ще превземат европееската земя,това е планът им и тои е постигнат .Опомнете се европееици ,докъто не е късно европа става Афроарабо европ
5
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Европа заслужава тероризъм! Най вече Англия, Франция, Португалия и Испания които в продължение на векове тормозят света. "Великите" колонизатори които са унищожили толкова древни култури и са избили стотици милиони невинни хора по целия свят Е ВРЕМЕ ДА СИ ПЛАТЯТ! Ислямската империя се е на път да завладее Европа (после и Америка) със своето тайно и тихо оръжие - ИМИГРАНТИТЕ които имат по минимум 5 деца. Да ги завладяват и да ги взривяват! ДОЛУ КОЛОНИЗАТОРИТЕ ( те са истинските терористи)
4
3
 
11
 
! Отговори
Сибила преди 11 години
Както вървят нещата един ден на Брайвик ще ми издигнат паметник с надпис "Героят, който пръв започната борбата с исляма". Не че ще е нещо лошо...:) Историята от 30-те години се повтаря но с исляма на мястото на евреите. Но този път няма да има кой да ги спаси.
3
2
 
3
 
! Отговори
Само питам, преди 11 години
Това не е ли сирийска "демократка"?
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Такива забулени диваци като ги набарат по ЕС да ги разстрелват без съд и присъда , тва ще е най-новата ЕС директива за борба с тероризма. 9мм. качествено олово са стотици пъти по-ефтини и по ефикасни от куп съдии , прокурори и бог знае още колко чиновници. Нека видят толерастията до къде води и колко пагубна може да бъде за целия ЕС.
1
2
 
14
 
! Отговори
И кво преди 11 години
Преди малко им викаха опозиция на режимите в близкия изток, а сега им викат ислямисти?