Първият в Европа старчески дом за хомосексуалисти е в Берлин

На откриването присъства кметът на германската столица Краус Воверайт
Обновена: 14 юни 2012 19:53 | 14 юни 2012 19:53, Елка Василева
59
Първият в Европа старчески дом за хомосексуалисти е в Берлин
Клаус Воверайт. Снимка: архив, Reuters

Възрастните гейове и лесбийки, които живеят в Германия, вече няма да бъдат принуждавани да крият отношенията си от невинаги адекватно настроените си съграждани. В Европа беше открит първият пансион за хора с нетрадиционна сексуална ориентация, съобщава “Зюддойче цайтунг“.

Уникалният за Европа старчески дом се намира в берлинския квартал Шарлотенбург. Въпреки доста високите цени свободни стаи вече почти няма.

В пансиона има и млади хомосексуалисти, които планират да „поживеят сред свои“, преди да достигнат преклонна възраст.

На откриването на старческия дом присъства кметът на Берлин Краул Воверайт, който е с открита хомосексуална ориентация.

63-годишният художник Николаус Моц, който живее на половин час път от дома, с нетърпение чака да се пренесе в него. Запитан как през всичките години досега е живял със съседите си, той отговаря просто: „Добре, всъщност никой от тях така и не разбра, че съм гей“. Художникът формулира мечтата си с думите: „Да посрещна старостта в среда, в която няма да трябва да крия истинското си „аз“.

Настаняването в първия в Европа дом за възрастни гейове и лесбийки излиза скъпо поради обслужването от висока класа, което се осигурява от ръководството на пансиона. Така например на втория етаж има специално оборудвани стаи за хора с психически разстройства, на всички в дома е гарантирана 24-часова медицинска помощ.

В сградата на дома се намира и представителство на съвета на хомосексуалистите – основана преди 30 години правозащитна организация. В момента в уникалния старчески дом живеят 33 души, пише NEWSru.com.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
15
 
41
 
! Отговори
парти 100 % преди 11 години
В България също щели да строят такъв дом сред бъдещите пенсионери били В. Сидеров, С. Трифонов, Камен Во, Я. Янев, М. Куркински и мн. други.
16
16
 
39
 
! Отговори
xll преди 11 години
Каква сексуалност на 63 години,арре...болни мозъци
15
13
 
49
 
! Отговори
rrrr преди 11 години
светът тотално се побърка от свободия, то гейове, то лесбита, то лейди гаги то азисовци малеееее, ужас, нормални хора останаха ли
14
9
 
36
 
! Отговори
mm преди 11 години
lemon party ;)
13
8
 
52
 
! Отговори
BXL преди 11 години
Някой ходил ли е в Берлин, да види как се справя кмета? Аз съм бил в доста от столиците в Европа и мога да ви уверя, че този град е на светлинни години от Париж или Лондон...а за пълната с ***, каруци и дупки София да не говорим. Хората там си преизбират кмета, нищо че е гей, а ние си преизбрахме и Софиянски, и Фандъкова...както се казва "по делата им ще ги познаете"
12
12
 
41
 
! Отговори
педегербераст преди 11 години
да живее демокрацията ,да живее Бойко Борисов , да живее свободната ориентация !
11
20
 
45
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 11 години
Прав беше Кембъла, нема нищо по-тъжно от застаряващ ***...Сега и домове им правят, да не се чувстват сами в изродщината си и да си мислят, че не са ***, каквито са в действителност! Германия се превъща в образцов дом на новия световен ред, но с толкова юдеи за управници това е нормално!
10
9
 
32
 
! Отговори
cc преди 11 години
за 6,грешка.
9
8
 
33
 
! Отговори
cc преди 11 години
до 8, КЛАУДИЯ(ШИФЪР) е!хаха!
8
8
 
38
 
! Отговори
До вчера.бг преди 11 години
Kак точно наруших правилата като казах че няма дума "хомосексуалист" така както няма и "хетеросексуалист" че ми махнахте коментар??? Или като казах че тоя за когото говорят 2 и 6 е за тях, не за някого другиго. Уотевър.
7
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Човекът си подготвя старините... Сигурното си е сигурно!
6
20
 
55
 
! Отговори
MЪЖ ТА ДРЪНКА преди 11 години
Браво на кмета на Берлин, страхотен град, уреден, чист, с перфектен публичен транспорт, висока степен на сигурност. Какво като е гей, изобщо не ме вълнува с кого си ляга, изборът е негов. То Софиянски като е хетеро та какво? С усмивка направи поразии, за които ще са нужни години да се оправи града.Съжалявам да го кажа , ама доста сме назад от западноевропейците като начин на мислене, и то проблем са манталитета и комплексираността. А там хората изискват дела от политиците, а не секс практики.
5
12
 
53
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Интересно, уж се опитваха да се интегрират в обществото, а си правят специален старчески дом.
4
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А сега де, кмета Краус ли е, Клаус ли е, Краул ли е?
3
12
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А децата им ,ще им идват ли на гости .
2
13
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХАХАХАХАХАХАХА...... Виц, та дрънка! На старците им става, а? Ще има ли наблизо фитнес салон, та по-заможните да си търсят "компания"?
1
16
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До къде стигнахме...... :(