Нова демокрация и ПАСОК заедно имат абсолютно мнозинство

Консерваторите печелят 30.1%, СИРИЗА – 26.57%, ПАСОК – 12.48%
18 юни 2012 08:43,
152
Нова демокрация и ПАСОК заедно имат абсолютно мнозинство
Нова демокрация спечели 30.1% от гласовете в Гърция. Снимка: Reuters

Консервативната партия Нова демокрация и социалистическата ПАСОК получават заедно абсолютно мнозинство от 163 места в 300-членния парламент, обяви гръцкото министерство на вътрешните работи, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Според резултатите от преброяването на 81 процента от избирателните бюлетини консерваторите печелят 30,5 процента от гласовете и ще имат 130 места в парламента.

На второ място е Коалицията на радикалната левица СИРИЗА с 26,57 процента и 71 депутати, а трета е социалистическата ПАСОК с 12,48 на сто и 33-ма депутати.

Четвърти са дясната партия "Независими гърци" със 7,46 на сто и 20 места в парламента, следвани от крайнодясната "Златна зора" с 6,93 на сто и 18 места, Демократична левица с 6,1 на сто и 16 места и Гръцката комунистическа партия (ККЕ) с 4,48 процента и 12 места.

Днес сутринта министърът на вътрешните работи на временното правителство ще се срещне с председателя на парламента, за да му връчи официалните резултати от изборите. След това с резултатите официално ще бъде запознат президентът Каролос Папуляс.

По-късно днес Папуляс ще приеме 61-годишния лидер на НД Андонис Самарас, за да му връчи, съгласно конституцията на страната, първия мандат за съставяне на коалиционно правителство.

Нова демокрация получи най-много гласове на изборите, но не достатъчно за сформиране на самостоятелен кабинет. Самарас още вчера призова всички партии да участват в правителство на националното единство. Той ще има три дни за съставянето на правителство.

Още по темата
Лидерът на социалистите Евангелос Венизелос заяви, че иска в правителството на националното единство задължително да влязат освен НД и ПАСОК, също Демократичните леви и СИРИЗА, която обаче вече отхвърли възможността да участва в управлението заедно с Нова демокрация.

Ако Самарас не успее да състави кабинет, президентът ще предаде мандата на лидера на втората по значимост политическа сила в парламента - левите радикали. В случай че и СИРИЗА не успее да се договори с никого, мандат ще получи лидерът на ПАСОК, която зае трето място на изборите.

Ако и той се провали, последната възможност за съставяне на правителство ще стане срещата на лидерите на политическите партии под егидата на президента. При пореден неуспешен опит Гърция ще бъде изправена след месец пред трети парламентарни избори.

Лидерите на основните политически сили заявяват, че е необходимо да се постигне споразумение и да се избегне подобен вариант по всякакъв начин, защото страната няма да издържи на нови избори, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
7
 
7
 
! Отговори
бундесканцлер Меркел преди 11 години
Честит избор, гръцки приятели. Произвеждайте повечко зехтин, защото съм ви купила по едно дилдо с голямо фи за всеки от вас. Зехтинът не е за лапане, а за лубрикант.--Ние сме група приятели на Гърция: Азис, Вигенин, Сергей, Евгени и др. Може ли и ние да получим по едно канцлерско немско дилдо, ама с най-голямото фи. Имаме си вносен лубрикант, зехтин не желаем. Благодарим предварително за дилдо-германо-гръцката инициатива от цялото ляво братство.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
браво на поста на 9 номер ,има все още хора които още не им е промит мозъка от тв реклами шоута на късмета и цензурирани новини и локане на кока -кола и плюскане на бургери и могат да мислят!!!
14
2
 
11
 
! Отговори
Умния до 12 преди 11 години
еллин си колкото аз съм пингвин. Ама сигурно шефчето ти е някое мръсно гърче, дето те бие когато си иска и те нарича Вулгарос ! Ай бягай да си береш маслините и мълчи !
13
2
 
16
 
! Отговори
в. Стършел преди 11 години
Гърците са най-работния и интелигентния народ в света. Успяват да фалират на всеки 20 г. За това е нужен гигантски интелект и мнооого работа.
12
1
 
10
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
Аз съм Димитракис. Не работакис. По цял ден мързелакис и пие узакис. Германакис плащакис, булгаракис берякис портакалякис, а Димитракис игракис сиртакис. --Абе, куролапас, стига пуска тази дивотия. Айде стига гръцки простотии. Бягай на работа, че други чакат за мястото ти. Само в Гърция има над 1 млн. безработни бедняка.
11
2
 
1
 
! Отговори
до умния от еллин преди 11 години
Нещо май не си много умен..Чул си нещо, ама не знаеш какво точно, но мнение изказваш..
10
4
 
1
 
! Отговори
варна преди 11 години
опитват се да избегнат на всяка цена сириза но с манипулиране на вота!!!!!!ще се провалят.така може само у нас.
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Рано рано сабален лоши новини за другарите...хахахахахаха :)
8
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
(свободни избори) в ционистките кочини САЩ и ЕС,не е имало и няма да има и тия от Сириза и тия от Нова зора са само за парлама ,спомнете си какво се случи в Австрия когато една наистина неудобна партия каквато беше партията на свободата на националиста Йорг Хайдер спечели абсолютно мнозинство ,скочиха отвсякъде разсипаха партията ,а самия Хайдер убиха в инсценирана катастрофа ,толкова за (свободните избори) на тъпите( гои) организирани и винаги печелени от еврейските банкери
7
4
 
8
 
! Отговори
Умния преди 11 години
Нищо не са работили малакиите. В 1 следобяд затварят магазините, цял следобяд спят като порове, чак в 5 часа отварят. По-калпаво племе от тяхното няма. Свикнаха да им дават пари от ЕС, сякаш някой им е длъжен, ай сиктир!
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако трябва да бъдем честни към гърците, частният сектор има основание донякъде да протестира. Защото ,докато те си работеха, държавните хрантутници и политиците взимаха големите кинти. При това напълно незаслужено, защото са тикали държавата към пропастта. Но пък при платежоспособен народ, частниците добре печелеха.
5
7
 
2
 
! Отговори
Hitler преди 11 години
Евалла в манипулирането СИРИЗА се прецака,прецаках се и аз на борсата ся скочиха акциите на Алфа банк и аз ще фалирам пак. Трябваше тотален срив. Изък. Аз Хитлеракис ще бера и аз портокилакис в Гърчолакис.
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кого ли лъжат мазните брюкселски *** и техните началници юдейските банкери на родшилдови ,номера не минава вече
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама тия нали бяха на противоположни полюси в политиката ?Това са двете партии, главни виновници за дереджето на гърците. Как сега ще ги оправят .....?!
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПЪЛЕН ЦИРК И ГОЛЯМ СМЯХ
1
8
 
41
 
! Отговори
Димитракис преди 11 години
Аз съм Димитракис. Не работакис. По цял ден мързелакис и пие узакис. Германакис плащакис, булгаракис берякис портакалякис, а Димитракис игракис сиртакис.