Европейската криза удря по най-бедните в света

Парите, с които ЕС помага на най-слабите държави, са спаднали за пръв път от десетилетие
25 юни 2012 15:23, Бойчо Попов
6
Европейската криза удря по най-бедните в света
Снимка: Reuters

Дълговата криза в Европа е довела до рязко орязване на помощите за най-бедните държави в света. Така за пръв път през последното десетилетие парите, предоставяни за развитие на бедните страни, намаляват. Това показват данни на неправителствената организация Data, цитирани от ВВС.

Като цяло помощта за развитие, предоставена от страните от Европейския съюз, се е свила с 1,5 на сто. Данните показват, че сред онези, които търпят последиците от икономическата криза, са и най-бедните в света.

Очаквано, като процентно намаление прз 2010/2011 година най-силно са свили парите за помощи Испания и Гърция. Именно те са сред най-засегнатите от дълговата криза страни в еврозоната.

За периода Испания е орязала парите за помощи с близо една трета, докато при Гърция свиването е 40%.

„С навлизането на мерките за икономии в Европа можем да видим ефекта, който те имат за животоспасяващите програми“, се казва в доклада на Data.

Докладът е публикуван като част от лобистката кампания, водена от различни организации, подрепящи бедните държави. Той е част от опитите в следващата бюджетна рамка на Европейския съюз да залегнат повече пари за развитие.

През последното десетилетие тенденцията беше именно такава и към бедните страни се насочваха все повече средства. Подкрепата на Европа е доста важна за слаборазвитите страни, тъй като на държавите от Стария континент се пада близо половината от отпусканата в международен план помощ.

Най-големите спонсори на бедните са Германия, която за 2010/2011 година е предоставила 14 млрд. долара (0,4% от БВП), Великобритания с 13,5 млрд. долара (0,55% от БВП) и Франция с 12 млрд. долара (0,42% от БВП).

Трите държави постепенно се движат към нивото от 0,7%, което е заложено от ООН като цел за подпомагане на бедните. Над тази граница в момента са само Холандия и някои от Скандинавските страни.

Още световни икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
5
 
! Отговори
АА преди 11 години
Аз мисля че европейският съюз не ни дава нищо а взима.Помислете следното,Ще доиде някои от някъде и ще командва какво да правиме в къщата си и ако не му угодим ще ни глобява -това е рекет.Замислете се и разсъждавайте.
5
1
 
4
 
! Отговори
789 преди 11 години
pove4eto hora v bg deto si jiveiat normalnia jivot na tele e slednia.stava pie kafe otiva raboti iade na obed pribirase iade pie 2 3 biro i si lega minavat 5 10 godini zastava pred ogledaloto ivijda drug 4ovek bez da je da e razbral koga minalo tova vreme.razhodete malko po moreto po niakoi sofiski kvartla i oshte niakoia 4asti po apetitni na bulgaria ishe vidite kade vie truda i kade sa parite ot vunshnia dulg
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ami za da ne ste bedni trepete parazitite koito vi ograbixa .
3
1
 
7
 
! Отговори
GURU TRAKIECA преди 11 години
Този наш археолог на снимката, търси в кофата за *** скрити от БАН артефакти, доказващи древния ни тракийски произход на Балканите.
2
3
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
добра новина
1
2
 
8
 
! Отговори
Гражданка преди 11 години
A нещастната най-бедна България изобщо не я споменават, то пък да не би да и помагат?