Стрелби с жертви в редица градове в САЩ на Деня на независимостта

В Чикаго убитите са повече отколкото в Афганистан от 2001 г. насам
6 юли 2012 09:46, Елка Василева
25
Стрелби с жертви в редица градове в САЩ на Деня на независимостта
В Деня на независимостта имаше десетки простреляни и много убити. Снимка: архив, Reuters

Докато американците празнуваха Деня на независимостта на 4 юли, няколко големи града в САЩ съобщиха за смущаващи случаи на насилие с десетки простреляни и много убити, пише британският в. "Гардиън".

Най-зле беше положението в Чикаго, където при няколко стрелби в сряда загинаха 5 души, а 21 бяха ранени. До вчера сутринта още двама души загубиха живота си, а други осем бяха ранени.

В Ню Йорк при 13 отделни случая бяха простреляни 17 души, от които трима фатално, а полицай беше ранен. Само за около 4 часа в Бруклин бяха простреляни 8 човека. Насилието продължи през нощта, когато служител на нюйоркската полиция беше прострелян в Лоуър Ийст Сайд. Полицаят остана жив благодарение на бронираната си жилетка, а стрелецът избяга.

"Навсякъде в района просто летят куршуми", каза кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг на пресконференция, на която призова гражданите да "спрат тази лудост", посочва "Гардиън".

В южната част на Лос Анджелис 14-годишно момиче загуби живота си, а други двама души бяха простреляни, докато наблюдаваха заря с фойерверки.

Във Филаделфия стрелба, при която бяха ранени двама младежи, съвпадна с шествие на движението "Окупирай" и в резултат се стигна до сцена, която очевидец описа като "сборище на демони". Стрелецът, който според полицията е бил 16-годишно момче, беше преследван и прострелян от органите на реда.

В Уест Палм Бийч, Флорида, жена беше уцелена от заблуден куршум, докато празнувала Деня на независимостта на круизен кораб със семейството си. Друга жена също беше улучена от заблуден куршум в местен парк, докато празнувала с близките си.

Също в сряда вечерта три момчета бяха простреляни в района от двама младежи, които открили огън по тях, докато те изстрелвали фойерверки.

Във Вашингтон при две стрелби бяха убити двама души, а четирима бяха ранени. При единия случай стрелбата започнала, докато група хора наблюдавала заря с фойерверки.

Може би е изкушаващо стрелбите да бъдат свързани с честванията по случай Деня на независимостта и лятната жега, но според криминолога и преподавател по социология Андрю Кармен подобно обяснение е твърде опростенческо. Той е на мнение, че насилието онзи ден и вчера е резултат от дълбоко залегнали проблеми, които не са отсега и няма да приключат с отминаването на празниците и лятото.

"Смятам, че голяма част от насилието и престъпността в нашето общество и в САЩ се дължи на различни социални проблеми, които просто продължават да ни измъчват. От време на време някой изблик на насилие може да насочи вниманието ни към проблемите, а после погледът ни се измества и се разсейваме с някакви други въпроси, но проблемите очевидно са бедността, безработицата, дискриминацията, провалящите се училища, разбитите семейства и, разбира се, оръжията, наркотиците, бандите", заяви специалистът, цитиран от "Гардиън".

Всъщност стрелбите в Чикаго напомниха за насилието, което обхваща града напоследък. Броят на убийствата в Чикаго надхвърля този на жертвите в райони, където САЩ участват във военни действия. Близо 2000 американци са загинали от началото на операцията в Афганистан през 2001 г., докато за същия период при стрелби в Чикаго са били убити над 5000 души. От лятото на миналата година предумишлените убийства в Чикаго, който е третият по-големина град в САЩ, са се увеличили с 35 процента, като броят на убийствата надвишава този на загиналите американски войници в Афганистан от началото на 2012 г., отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия хора не са наред. Прави се така: избираш си някъде място на улицата, където директно по теб никой не може да хръвли нищо (има колона, стена и т.н.) Хвърляш 2-3 гранати в тълпата и 1500 осколко опразват улицата в рамките на около 50 м. Ако трябва да се изстелят същия брой патрони, на стрелеца ще му трябва тежка картечница и поне 3-4 мин. А това гърми за секунди...
18
6
 
10
 
! Отговори
lora преди 11 години
TUK NQKOI KAZVAT NACIQ NA AMERIKANCITE ,4ETE NE SA NACIQ TE SA MRASNI QNKI *** SVETOVNA GENNO UVREDENA I SAMI 6TE SE IZTREPQT.AKO NE 4E SI KUPUVAT MOZACI U4ENI TE SA EDNO GOLQMO NI6TO
17
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те и физически се изродиха. Повече от 70 % от населението са дебели. Една приятелка върнала се от САЩ ми разказва, че е била на кино с нейни американски познати. Огромни фотьойли и отзад на всеки - сгъваема масичка, когато филмът започнал, се е чувало отвсякъде плюскане на хамбургери, пуканки, ... Не вярвам такива хора да тръгнат да правят революции
16
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според мен те са големи нещастници, тях просто са ги унищожили. Къде са правата на човека, с които толкова парадират. 46 милиона американци са на улицата в момента, изгубили домовете си след финансовата криза 2008 г. Ето, че има възмездие - милионите избити индианци тежат на кармата им. Ами къде сме тръгнали ние с американците? Какво правят американците в България? Да ни се махат от главата и да ни оставят най-сетне на спокойствие
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И за това на Уорлик му харесва в България, ...
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стрелбите са неуспешен опит за износ на демокрация. Започнали са да стрелят преди да минат границата, нещо в тайминга има засечка.
13
3
 
28
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Тази нация с този икономическо- политически строй и идеология на безмозъчна консумация е свършено! Трепят се по улици, учебни заведения, молове и навсякъде като изперкали ***, каквито са! И този техния ''начин на живот'' се стремят да го наложат насила на целия свят - защо ли!? Защото знаят, че води до самоунищожение!
12
2
 
28
 
! Отговори
неизбежно преди 11 години
На милиони американци им отнемат домовете и ги изхвърлят на улицата като кучета. Банкерите ограбват труда на хората за много години назад и напред. Ето за това там все повече ще ескалира напрежението и ще се трепят по улиците.
11
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Егати ****лната нацийка, само кретения и простотия, жалко, че влиянието им е заразно и е плъзнало по цял свят като някаква чума...
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За какво ми махате коментара бе, американофили такива!? С кое беше в нарушение?!По темата:"ЗЕМЯТА НА СВОБОДНИТЕ И СМЕЛИ ХОРА!"
9
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как така повдигнахте информационната завеса? В Америка никога не стават такива неща. Това е кремълска пропаганда.
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ox,4ekai da si go premestia ot ediniat kra4ol v drugiat.
7
9
 
32
 
! Отговори
_Ястреб_ преди 11 години
Хората в Хамерика почнаха да осъзнават, че са в задънена улица и като цяло обществото е много песимистично и настървено. През последната година американецът се въоръжава с рекордно темпо, както и силите за сигурност. В момента производителите дори не смогват да снабдят пазара с муниции. Имам чувството, че обществото е на прага на пречупване и дори малко сътресение може да предизвика масови безредици в страната.
6
12
 
6
 
! Отговори
... преди 11 години
aide pocnhante pak s razcepvaneto na USA, predi 100ina godini v diviq zapad, da ne bi da e bilo po-dobre, procenta na ubiystvata e bil potresavasht...razcepili sa se?naprotiv, stanali sa odhte po-silni, kakto ikonomicheski taka i kato obshnost... Sorry za latinicata, no pisha ot GSM i nqmam vyzmojnost za kirilica :)
5
7
 
35
 
! Отговори
до 3 преди 11 години
*** го обясни това на милионите които са убили американците по света! и не се прави на ***, България също е била подложена на убийства от амкриканците, а в момента убиствата се извършват легално с помощта на политически и иконимически инструменти. Обясни също на руснаците що са дали 26милиона жертви и кой е поддържал Хитлер, и кой след това ни лук ял ни лук мирисал се натрапва като съюзник на руснаците уж против Хитлер, само и само да изнесе от германия технологиите и учените барабар с убийците!
4
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дреме ми
3
12
 
15
 
! Отговори
до 1 и 2 преди 11 години
Пичове, това са човешки животи, как можете да се кефите?
2
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се надяваме ,че ще има още много оръжие и стрелбите няма да прекъсватБанкерите сами си го изпросихатози гняв
1
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е най-накрая една добра новина. Очакваме разделянето на щатите на няколько различни и независими държави. Да живее свободата и демокрацията!