Трагедията в Краснодарския край е могла да бъде предотвратена

Руският печат търси вината в местните власти
Обновена: 9 юли 2012 10:12 | 9 юли 2012 10:12, Елка Василева
34
Трагедията в Краснодарския край е могла да бъде предотвратена
Над 170 са жертвите от наводнението в Краснодарския край. Снимка: Reuters

Руските вестници обсъждат възможните причини за наводненията в южния Краснодарски край, в които загинаха над 170 души и пострадаха повече от 12 хиляди. За ликвидиране на последиците от бедствието са изпратени близо 3 хиляди души с 504 единици техника, пише "Росийская газета".

В днешния ден на траур хората си задават неудобни въпроси: "Кой уби стотици жители на Кримск - дъждовете или необмислено изпускане на вода от язовира? Защо чиновниците от Министерството на извънредните ситуации и градската администрация не започнаха евакуация или поне не събудиха спящия град?", пише "Независимая газета".

Отговори се очакват от започналото следствие, но държавните медии "убеждават гражданите, че са били адекватно информирани за заплахата, че язовирът изобщо не е изпускан и такива слухове пуска само опозицията". При все това в Кримск "май няма хора, които да вярват", че градът е наводнен от дъждовете, а не от язовирни води, пише кореспондент на "Комерсант". "Засега е трудно да се обясни как и защо дъждовната вода се е събрала в мощно цунами", високо до 7 метра според очевидци, изтъква "Независимая газета".

Още по темата

Изпускането на водата от местния язовир е технически невъзможно, убедили се граждани, прелетели над него с хеликоптер по покана на местните власти, твърди губернаторската пресслужба. Според "Росийская газета" обаче жителите просто не са били предупредени за заплахата, посочва Би Би Си.

Броят на жертвите в Краснодарски край можеше да е в пъти по-малък, ако там действаше модерна система за предупреждение при извънредни ситуации, изтъква в. "Известия". Според негови източници в администрацията наличните средства са монтирани още по съветско време, преди повече от 30 години. Сигналът е бил
даден час и половина след удара на стихията, при това много тихо, и мнозина от удавените са загинали в съня си, твърди източник на вестника.

Проливните дъждове са често явление в региона, но за тях не са готови нито синоптиците, нито местните власти, нито Министерството на извънредните ситуации, нито комуналните служби. Преди 10 години тук вече имаше подобно бедствие, но днешните "резултати" сочат, че "местните власти не се учат дори от собствените си грешки", заключава в ."Известия".

В. "Ведомости" също напомня за двете наводнения в региона през 2002 г., когато загинаха към 200 души, пострада и град Кримск. Още 17 станаха жертви на наводнения по тези места през 2010 г., пише изданието и се пита дали този път освен стихията не става дума за немарливост и нехайство. След предишните трагедии местните власти не са направили проверка на хидротехническите съоръжения, не са укрепили дигите, нито са построили нови. Не са наказани адекватно и виновните длъжностни лица.

"Катастрофата в Кримск можеше да бъде и предвидена, и предотвратена", пише "Московский комсомолец".

Досегашните наводнения в региона са откроили "крайната запуснатост в решаването на проблема кой да отговаря за състоянието и поддръжката на хидротехническите съоръжения, както и наличието на голям брой просто безстопанствени съоръжения в незадоволително състояние", гласи документ от 2003 г., цитиран от вестника. В този любопитен документ се изреждат необходими мерки за подобряване на положението: редовно почистване на речните корита, подготовка на населението за евакуация и др. Сред авторите е Юрий Воробьов, тогава първи зам.-министър на извънредните ситуации, впоследствие руски сенатор.

Във връзка с трагедията опозиционната партия "Справедлива Русия" ще постави в Държавната дума въпроса за оставка на краснодарския губернатор Александър Ткачов. Комунистите смятат да подкрепят това искане, пише "Комерсант". Между другото,според депутат от комунистическата партия Ткачов искал да я забрани в своя регион.

Ткачов обаче остава непотопяем, коментира "Утро". Според официалната версия в Краснодарския край за два дни е паднал дъжд, колкото е нормата на четири месеца. Стихията бе "огромна изненада" за властите и "човек не може нищо да направи срещу това, няма такава възможност", заявява губернаторът в интервю за "Известия". Той обаче обещава да присъства на днешните траурни церемонии и "морално, по човешки да подкрепя" пострадалите жители.

Докато в региона се реализира без сериозни провали един от най-амбициозните проекти от "Путинския период" в най-новата история на Русия - Олимпиадата в Сочи през 2014 г., губернаторът може да не се страхува от оставка. Но щом го подкрепя, федералният център ще трябва да отговаря и за политическите му грешки.

Гражданските активисти в Кримск потвърдиха, че язовирната стена е цяла и в нея няма шлюзове за изпускане. Но без резултат - в блоговете вече ври и кипи. "Народната" версия за причините за наводнението всъщност е черен знак, изпратен на властта: хората разбират, че "слугите на народа" са на другата страна на барикадата, че са по-скоро техни противници, а не защитници. Че по-скоро може да ги удавят, а не да им протегнат ръка за помощ, добавя "Утро".

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до mmА у нас човешкият живот е много по-скъп, нали...или греша?
28
6
 
4
 
! Отговори
Всичко се връща преди 11 години
Ран-Ът,ХААРП и накрая 30 ноември 2012г!!
27
4
 
5
 
! Отговори
КОСИГАДНО Е ДА ВИ ЧЕ преди 11 години
ГАДДДНО - А ВИЕ ПРОЧЕТОХТЕ ЛИ --- ПЛАНЪТ Ран -ЪТ - АМИ ЧЕТЕТЕ
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Допуснах грешка -Она утанула.
25
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сталин неговата клика избиха в лагерите и колективизацията 40 милиона души.Човешкият живот не струва пукната пара.Пример--Лари кинг отCNN пита Путин,кажете нещо за подводницата Курск.Отговор Ана утанула.Какъвто и отговора такава и грижата.
24
2
 
15
 
! Отговори
w преди 11 години
Язовирна стена без възможност за изпускане на водата - НЯМА!!!В това е смисълът на язовирната стена - да регулира нивото нагоре и надолу. Това е най-голямата нелепица, която може да се каже от управляващата върхушка в Русия. Изпускателните съоръжения може да са потопени под водата по проект, може да са потопени вследствие на бедствието и повишаване на нивото локално около тях и така да не се виждат от самолет, особено от неграмотен зрител.Но да няма такива съоръжения - НЕ МОЖЕ!!!
23
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не местните власти, А ЦЯЛАТА КОМУНИСТИЧЕСКА СИСТЕМА, ОТ КОЯТО РУСИЯ ИЗОБЩО НЕ СЕ Е ОТЪРВАЛА, Е ПРИЧИНА ЗА КАТАСТРОФАТА.СИСТЕМАТА, ПРИ КОЯТО ДЪРЖАВАТА (т.е. ПАРТИЯТА) Е ВСИЧКО, А ГРАЖДАНИТЕ - НИЩО.Системата, която сега се мъчат да реставрират и "управляващите" ни разбойници.
22
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЩО МИ СЕ СТРУВА, ЧЕ СКОРО В САЩ ЩЕ ИМА ГОЛЯМ ПРИРОДЕН КАТАКЛИЗЪМ ?
21
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Все едно гледам нашата жалка действителност.
20
8
 
6
 
! Отговори
До 20 преди 11 години
Аз съм "комунист" и "гербарист" и "еколог" и мислещ човек даже! Аз съм квото си поискам. А ти от кои си? Ограничен ли си? злобен ли си? Мразиш ли?
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
е,и нашите наводнения можеха да бъдат предотвратени обаче......на кой му пука за народа..
18
2
 
14
 
! Отговори
СЕТ преди 11 години
И както винаги в СССР ще го отнесе или най-големия *** дето най-малко е виновен и няма необходимите връзки с местните вождове или някой другар дето вече не е удобен за Партията или местната олигархия. До другия път. Пък останалите кучета ги я ли колко са двеста човека...
17
5
 
10
 
! Отговори
за 19 преди 11 години
Чети статията и не се прави на умен другарю комунистически. Вие комунистите сте почти единствените дето мислят, че без четене се става умен. Другите дето мислят така са евреите - те вярват, че се раждат по-умни от всички останали.
16
3
 
12
 
! Отговори
До 18 преди 11 години
Ти знаеш ли какво е комунизъм? Преди втората световна точно такива облъчени и забравили да мислят са слагали едностранни етикети без да мислят! А може ли някой, който мисли да не е нито "комунист" нито "гербарист"?Мислете или се откажете! Посредствените вече попадат в капаните и скоро ще ги жънат!
15
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Русия комунистите са недоволни и в България комунистите са недоволни. Проблемът значи е в комунистите.
14
11
 
12
 
! Отговори
До теб! преди 11 години
Говори се, че ни пръскат самолети на нато със "нещо", което изсмуква влагата и кара дърветата да горят много лесно. Просто се говори, а интернет дава много инфо (без страниците на CNN, BBC, Btv и др. подобни).Наричат го "КЛИМАТИЧНИ ВОЙНИ" и през 1977г. в ООН се подписва споразумение да не се използват климатични оръжия! Те винаги си спазват споразуменията ;-)Вчера в София беше силно облачно. Почнаха да пръскат и след 15мин. всички облаци изчезнаха?!?Не гласувай, а се интересувай! СЛЕДИ НЕБЕТО
13
4
 
12
 
! Отговори
До 15 преди 11 години
Какво ранно предупреждение? По същата логика да питаме къде бяха властите в БГ в с. Бисер и в Перник? Защо не е имало ранно предупреждаване? Пълни глупости. Първо отворете картата и вижте за кой район става въпрос. Че е на една плюнка място от Кавказ, а Кавказ не е Витоша или Пирин.
12
4
 
9
 
! Отговори
BoBo преди 11 години
do #9Стига с тези клишета и папагалски коментари. Въпроса който всеки си задава е къде са били властите и защо няма работеща система за ранно предупреждение. Всичко останало е за "измиване на ръцете". Няма цена човешкия живот, но явно и на никой не му пука.
11
2
 
12
 
! Отговори
За човешкия живот преди 11 години
На семействата на загиналите ще се изплатят по 2 млн. руб(100 000 лв), апропо по колко изплатиха на загиналите в с. Бисер(Евр. Съюз)
10
10
 
23
 
! Отговори
mm преди 11 години
Велика русия :) Човешкият в Русия винаги е бил евтин и явно нищо не се е променило.