Почина Нийл Армстронг - първият човек, стъпил на Луната

Той беше командир на американския космически кораб "Аполо 11"
26 авг 2012 09:22, Елка Василева
398
Почина Нийл Армстронг - първият човек, стъпил на Луната
Нийл Армстронг малко след разходката си на Луната. Снимка: Reuters

Първият човек, стъпил на Луната - американският астронавт Нийл Армстронг - почина на 82-годишна възраст.

Армстронг претърпя по-рано този месец операция за поставяне на байпас на сърцето. Причина за смъртта му са били настъпилите след операцията усложнения, съобщиха близките на астронавта.

Като командир на американския космически кораб "Аполо 11" на 20 юли 1969 г. той стана първият човек, стъпил на Луната.

Нийл Армстронг ще остане в историята с първите си думи, произнесени, след като стъпил на лунната повърхност: "Това е една  малка крачка за човек и огромен скок за човечеството".

Космическата експедиция на "Аполо 11" до Луната съвпадна с апогея на надпреварата в космическите изследвания между САЩ и бившия СССР, посочва Асошиейтед прес. Армстронг използва безценни секунди от лунната си разходка, за да остави на Луната вимпел в памет на загиналите до този момент американски астронавти и руски космонавти.

Армстронг и Едуин Олдрин от екипажа на "Аполо 11" прекараха общо 3 часа на лунната повърхност. Задачата им бе да съберат проби, да извършат някои експерименти и да направят снимки.
 
"Гледката беше уникална, тя надхвърляше всичко, което бях видял преди това", заяви Армстронг в едно от интервютата си, посочва АП.

Лунната разходка, според АП, беляза победата на САЩ в космическата надпревара по време на Студената война. Тази надпревара започна на 4 октомври 1957 г., когато СССР изведе в околоземна орбита първия в света изкуствен спътник на Земята.

През 2009 г., по случай 40-годишнината от първия полет на човек до Луната, Армстронг нарече надпреварата в космическите изследвания "мирно състезание между САЩ и СССР, което позволи и на двете страни да поемат по магистралата на науката, познанието и научните изследвания".

Година по-късно Нийл Армстронг изрази загриженост от космическата политика на администрацията на Барак Обама, която според него е прехвърлила ударението към частната инициатива в овладяването на космоса. В изявление пред Конгреса на САЩ Армстронг изтъкна, че се отнася "със значителни резерви" към новата космическа политика на САЩ.

Между първата лунна мисия през 1969 г. и последната през 1972 г. на повърхността на земния спътник стъпиха общо 12 американски астронавти.

Президентът на САЩ Барак Обама нарече Нийл Армстронг "един от най-големите американски герои - не само на нашето време, а на цялата ни история", предаде ДПА, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


398
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
3
 
4
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
За кои снимки ми говориш, да не са едни дето някакви неясни точки са обявени за "лунни модули" и под които има поне 500 коментара от АМЕРИКАНЦИ, които негодуват ,че НАСА ги прави на *** с някакви "отвратителни" снимки...И що ги публикуваха чак сега - със сегашните технологии аз ще ти направя снимка на Луната където ще видиш построен Белия дом барабар с президента вътре..Ама те са правени не за мислещи хора, а за безмозъчни папагали като тебе... Щото при теб явно партенката минава без проблем
254
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
289 Хах,очаквах че такава простотия ще ръснеш. Копирали аеродинамиката? Ами как се лети без аеродинамика ве льльо сбъркан? Все едно да кажа,,че ти си копие на комшията защото имаш нос и уши. Ти каква искаш да е аеродинамиката на един самолет или една совалка? Нали това нещо се строи за да лети? Може би не трябва да има крила,а танкови вериги примерно. Или корабен винт,мостик и палуба като морските кораби. Нали е все кораб макар и космически? Безподобно *** коментар.
253
2
 
3
 
! Отговори
o преди 11 години
RIP , един от найголемите герои модерния свет
252
2
 
4
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
Тук си прав - Корольов наистина е гений и не само той ,а всички руски учени ,инженери ,техници и работници от космическата програма на СССР! С десет пъти по-малко пари първи изведоха спътник,първи пуснаха живо същество в космоса, първи изведоха човек в космоса, първи изпратиха апарат на повърхноста на луната, първи направиха "облитане" на луната с безпилотен кораб /Зонд 2/, първи изпратиха Луноход, и ако ЦК не беше "продало"Луната ,щяха и човек да пратят....
251
1
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
.....ТАКА СИ УУМРЕ ЧОВЕКО БЕЗ ДА СТЪПИ НА ЛУНАТА...!
250
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
288 *** рашъни излязоха в космоса с невероятен риск за живота на всеки едийн космонавт дори на самия Гагарин, който русия не остави да доживее годините на Армстронг. Една кола и хале за совалка не могат да направят, но се бутат в космоса.Русия толкова си може толкова си прави.
249
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Копираха аеродинамичния и профил почити 1към 1.Всички учени факания, онези които изстрелват лазери до луната, онези които обследваха, камъните от луната, дори онези от Русия които сравниха руските и американските проби и установиха, че са еднакви. Ония които ряботят с апарата който прави триизмерна карта на луната на която се виждат лунните модули и даже стъпките на космонавтите и т.н. и т.н.Па ти си лай в някой Чалгарски форум ние няма да ти пречим, а наздраве :)
248
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Рашаните нито на Куната стъпиха, нито до Марс успешна мисия имаха.По това, което съм чел от руснаци избягали на запад, цяло чудо е, че въобще излязоха в космоса.По времето на комунизма липсват много важни части.Коральов направо е бил гений. От затвора (лагера) е творил.Е, верно бил е в спец. лагер, където поне са давали супа, ама все пак.
247
4
 
4
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
Кои "всички учени", американски близачо? Или имаш предвид шепата платени лъжци от НАСА и огромната армия пропагандисти които бяха задействани във далаверата? Напротив, уважаващите себе си инауката учени заявиха ясно - "лунните" камъни не са от луната..Ама за да разбере това нещо, човек трябва да има няколко гънки на мозъка, ане като теб - само една и тя от фуражка, която вероятно управлява само *** ти - ако знаеш какво означава...
246
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
281 и с какво руснаците са копирали американската совалка? Американската можеше да излита и каца без екипаж на борда ли? Или имаше двигатели за приземяване,а не беше само един *** планер? Кое точно копираха руснаците? Все едно да кажеш,че са копирали някой самолет,понеже самолетите в цял свят имат почти една и съща обтекаема форма.
245
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Платиха на руснаците ?!?! аххах много продажни тия руснаци бе :))състезание за луната за милиарди, а те им били платили да си траят :))Сигурно и на всички учени от тогава и от съвремението ни са платили да вярват в кацането на луната ?!?Някой пияни *** руски крепостни селяни са препили и прекаляват с фантазиите.
244
1
 
5
 
! Отговори
циганин преди 11 години
Скайлаб, я кажи къде падат тези американски круши, да идем с каруцата и циганчетата, да събираме железора! Ще има комисионка и за теб!
243
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Американската космическа станция също нямаше тягови двигатели,които да я повдигнат на по-висока орбита и затова когато падна,едва не изби хората като атомна бомба. Можеше да падне над София,Лондон или Ню Йорк. Толкова за "чудото" на американската техника. Хем не умеят да правят станции и кораби, хем се напъват и създават реална опасност за цялата планета. Умеят да правят бомбардировачи,що не се занимават с тях?
242
2
 
4
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
Ама то при американците всичко е тестово бе - правиха тестове хората да отидат до луната, ама като не можаха скроиха дърта лъжа, щото данъкоплатците имат лошия навик да питат за кво са им похарчени парите и трябваше да се лъже на едро..Че и платиха на руснаците да си траят..Пък сега пропаднаха до там,че им се молят като децата "дай едно кръгче" с ракетата..Ама дядо Иван не пуща гювеч - дере ги като патове - досега над 2,3 млрд. ако можеха пиндосите,с тия пари щяха да си направят своя ракета...
241
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да руснаците се пробваха да копират совалката, но това бе най грандиозния им провал от поредицата мега руски провали.Да изхарчиш милиарди долари за да копираш космически апарат и да направиш ЕДИН полет си е издънка от всякъде. Да го сложиш в хале което е толкова разнебитено, че да се срути отгоре му, при което да загинат повече руснаци отколкото американци в совалките също си е малоумно, но пък типично за руснаците.Прости неща, но русия по далеч от МКС не са стигали никога, а НАСА....:)
240
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
276. Да, сложно нещо е совалката! И точно затова е ненадеждно и опасно. Американците сами го разбраха накрая след загубите на 2 совалки и 14 астронавти на борда им. А русите направиха по-добра совалка,която излетя и се приземи без човек на борда. Освен това руската совалка имаше двигатели за приземяване,а американската каца с планиране без двигатели,няма такива. И не може да се издигне за втори заход над летището ако се наложи. В космоса трябват прости неща,а не сложни,създаващи риск за отказ.
239
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, Луната е била база, използвана от хората докато дойдат на Земята. Всъщност, ние сме преселници не от Луната, а от ... Марс (клишето е твърде изтъркано - паднал от Марс!).
238
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ало факания говориш за издънки при опити с тестови машини ?!?! хахах Руските издънки колко бяха за годината можеш ли да броиш ? хахаЗа грандиоазния фобос за който се готвиха десетилетия нещо ще кажеш ли ? Или за СУПЕРджета ?! хахаЖалък и смешен си човече, много жалък и мноого смешен.
237
2
 
4
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
Супернапредналите американци само за тази година имат две грандиозни ***-ия - на 15 август, при опит да изведат в орбита хиперзвуковия суборбитален апарат Х-51-А, същия безславно пльосна в Атлантика , а на 10 август "бъдещето на американската космонавтика - космическия апарат Морфеус, гръмна зрелищно още на старта в Кейп Канаверал...Засега други няма , ама годината още не е свършила...
236
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Совалката е най сложната машина правена някога това и самите руснаци го казват.Дори се опитаха да я изкопират, но не успешно, като всяко руско нещо.